Ciasto potrójnie czekoladowe

Ciasto potrójnie czekoladowe

Proste do przygotowania Ciasto potrójnie czekoladowe zachwyci fanów czekolady i czekoladowych wypieków. To puszyste, mięciutkie i wilgotne ciasto czekoladowe, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Do tego trzeci czekoladowy akcent – wiórki czekolady, którymi posypujemy wierzch. Idealne i pyszne, a w dodatku łatwe do wykonania dla każdego.
ciasto potrójnie czekoladowe

Ciasto potrójnie czekoladowe - wskazówki

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wszystkie składniki trzeba wyjąć wcześniej z lodówki. Choć proces ten często przyspieszam tak:

Jajka – Włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut, w międzyczasie wodę można wymienić bo pewnie trochę ostygnie.

Jogurt – Naturalny jogurt. Odmierzyć ilość jogurtu potrzebną do przepisu i przelać do szklanki, a najlepiej do plastikowego kubeczka. Podobnie jak jajka włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Uważać, żeby do jogurtu nie dostała się woda. Wodę wymienić jakby ostygła, a jogurt zamieszać od czasu do czasu, żeby równomiernie się ocieplił.

Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80 %.

Wiórki czekoladowe można zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Czekoladę można też drobno posiekać.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21)

ciasto potrójnie czekoladowe

Ciasto potrójnie czekoladowe - przechowywanie

Ciasto można przechowywać w blaszce zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, jednak jest to ciasto, które może poleżeć poza lodówką nieco dłużej (kilka godzin; poza upalnym latem). Warto też przed podaniem wyjąć je z lodówki, aby się lekko ociepliło. Spożyć do 3 dni.

ciasto potrójnie czekoladowe

Smacznego!

ciasto potrójnie czekoladowe

CIASTO POTRÓJNIE CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Proste do przygotowania Ciasto potrójnie czekoladowe zachwyci fanów czekoladowych wypieków.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm (wymiary spodu 25×21)

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 150 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
  • ½ szklanki kawy (mocnej, świeżo parzonej, może być gorąca)
  • 180 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem

  • 510 g masy kajmakowej (temp. pokojowa)
  • 180 g czekolady gorzkiej

Na wierzch

  • 30-40 g wiórków z gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski przesiać mąkę, proszek i sodę, wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać i odstawić.
  • Do garnuszka wlać kawę, wsypać kakao i dobrze wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i podgrzewać na małym ogniu, mieszając dość często, aż do rozpuszczenia masła. Jak powstanie jednolita masa odstawić ją do ostudzenia.
  • W misce wymieszać dokładnie jajka z jogurtem. Dodać łyżkę wystudzonej masy kakaowej i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo dodawać całą masę kakaową i mieszać.
  • Wlać płynne składniki do mieszanki mąki i dobrze wymieszać. Mieszać ok. 2 minuty, żeby cukier się rozpuścił.
  • Ciasto przelać do formy, piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i lekko przestudzić w formie. Jeszcze ciepłe ciasto odwrócić wierzchem do dołu (ciasto rośnie z górką, nie trzeba go odwracać, jednak jeśli chcecie aby było równiejsze i krem nie spływał można to zrobić). Ciasto ułożyć na większym talerzu, tacy lub po prostu w blaszce i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, zostawić do wystudzenia.
  • Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (końcówki do ubijania), powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Małym strumieniem i w kilku turach, miksować aż całość się połączy.
  • Krem rozsmarować równomiernie na cieście. Schodzić w lodówce przez 1 godzinę i posypać wiórkami czekolady. Pokroić ciasto na kawałki.

WSKAZÓWKI

Ciasto po odwróceniu wierzchem do dołu można na resztę studzenia lekko dociążyć. Położyć kawałek ręcznika papierowego i np. jakiś większy, ciężki album lub talerz.

Zobacz także:

bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami 1a

BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I BANANAMI

Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe. Oczywiście można banany zastąpić innymi owocami, będą idealne np. maliny czy truskawki.

brownie z masłem orzechowym 2

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi.

SŁONECZNIKOWIEC

Wyjątkowe i pyszne ciasto na każda okazję. Słonecznikowiec łączy w sobie wszystko co najlepsze. Czekoladowe ciasto, a pomiędzy nim krem z kajmaku i prażony, karmelowy słonecznik. Całość polana gorzką czekoladą i ozdobiona bitą śmietaną z mascarpone.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo