Trufle Lotus
Bardzo smaczne trufle Lotus, które są ekspresowe do przygotowania. Jeżeli lubicie karmelowo-cynamonowe ciastka Lotus, to te słodkie kuleczki powinny przypaść Wam do gustu. Wystarczy tylko kilka składników, w tym wspomniane ciastka i ciasteczkowy krem. Odrobinę korzenne, słodkie i zanurzone w czekoladzie. Możecie wykorzystać dowolną, ulubioną czekoladę. Zachęcam do przeczytania wskazówek, gdzie napisałam o niej kilka słów. Pychotki!
Trufle Lotus - wskazówki do przepisu
Ciasteczka – Lotus Biscoff, czyli kruche ciastka karmelowo-cynamonowe. Trzeba zrobić z nich drobne okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć je do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać wałkiem lub kulą do ucierania.
Krem Lotus – Gładki, ciasteczkowy krem z ciastek Lotus.
Mascarpone – Może być prosto z lodówki.
Czekolada – Możecie wykorzystać dowolną, ulubioną czekoladę (biała, gorzka lub mleczna). Zrobiłam wersję z białą i gorzką, a z mlecznej zrobiłam paseczki. Czekolada biała sprawia, że trufle są jeszcze słodsze, ale nie przyćmiewa ciasteczkowego smaku. Z gorzką czekoladą są smaczne, mniej słodkie, ale także mniej ciasteczkowe, ponieważ na pierwszy plan wychodzi charakterystyczny smak czekolady. Wybierzcie sami, obie wersje są świetne, można więc połowę zrobić z białą i połowę z gorzką.
Przepis na ok. 20 trufli.
Trufle Lotus - przechowywanie
Ciasteczkowe Trufle Lotus przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 dni. Można je też zamrozić po kilka sztuk w pudełeczkach lub woreczkach, wystarczy 30 minut na zewnątrz i będą dobre do spożycia. W zamrażarce przechowywać do 3 miesięcy.
Smacznego!
Przepis na trufle Lotus:

TRUFLE LOTUS
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 150 g ciastek Lotus
- 150 g kremu Lotus
- 100 g mascarpone
- 150 g czekolady
- 1 łyżka oleju
- 1 ciastko Lotus (do pokruszenia)
PRZYGOTOWANIE
- Ciasteczka połamać i wsypać do malaksera. Zmielić na drobne okruszki.
- W misce wymieszać dokładnie mascarpone z kremem Lotus, wsypać okruszki i wymieszać.
- Przygotować tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Na papier nakładać równe porcje masy. Najlepiej przy pomocy małej gałkownicy o pojemności 20 ml.
- Masę schłodzić w lodówce przez 30 minut, następnie uformować w dłoniach kulki odkładać z powrotem na tacę. Schłodzić kulki przez godzinę.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Kuleczki zanurzać w czekoladzie i odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać pokruszonym ciasteczkiem. Trufle schować do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.