• 0

    Brak produktów w koszyku.

Hobnobs – brytyjskie ciasteczka owsiane z czekoladą

Angielskie ciasteczka owsiane Hobnobs z czekoladą

Owsiane ciasteczka à la brytyjskie Hobnobs. To popularne ciasteczka w Wielkiej Brytanii, które przygotowane są z płatków owsianych, mąki i kilku dodatków mniej lub bardziej zdrowych. Sprzedawane są także w Nowej Zelandii, Kanadzie czy Australii. Można je znaleźć w wersji z czekoladą i bez, a że jesteśmy na czekoladowym blogu, to wiadomo którą wersję tutaj przygotujemy. Ciastka są pyszne, lekko miodowe, słodkie, kruche na zewnątrz, ale miękkie w środku. Spody ciastek posmarowane są grubą warstwą czekolady. Wymieszałam mleczną i gorzką. Owsiane ciasteczka Hobnobs robi się szybko, składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej. Są syte, idealne na deser lub słodkie, drugie śniadanie.
ciasteczka owsiane z czekoladą angielskie

Hobnobs - ciasteczka owsiane z czekoladą - wskazówki

Składniki potrzebne do przygotowania ciastek owsianych.

Płatki owsiane – Użyłam bezglutenowych płatków owsianych, ale mogą być zwykłe np. górskie.

Mąka – Pszenne mąka tortowa, opcjonalnie mąka orkiszowa jasna typ 700.

Miód – Tak naprawdę można wykorzystać dowolny miód. Jasny wielokwiatowy, jeżeli chcecie, żeby smak był delikatny lub ciemniejszy np. gryczany żeby smak był intensywny.

Cukier – Drobny cukier biały lub brązowy.

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu min 82%, nie zamieniajcie go na margarynę.

Czekolada – Do ciasteczek użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej 70% w proporcji pół na pół. Polecam to połączenie. Z samą mleczną czekoladą ciasteczka będą zbyt słodkie, więc użyjcie jej jeśli macie ochotę na coś mega słodkiego. Z samą gorzką będą ok.

Przygotowanie owsianych ciasteczek.

Ciastka Hobnobs są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy podgrzać miód z masłem, wymieszać jeszcze ciepły z cukrem i solą, następnie połączyć z resztą składników.

Z podanych w przepisie proporcji wychodzi ok. 14 ciastek. Ważyłam każdą kulkę surowego ciasta i powinny mieć ok. 35 g.

Kulki spłaszczamy. Można mocniej, wtedy ciastka szybciej się zarumienią i będą bardziej kruche. Pilnujcie więc czasu pieczenia, może być krótszy o np. 2 minuty.

Czekoladą grubo smarujemy spody ciastek i chowamy do lodówki dosłownie na 5-10 minut, aby czekolada stwardniała.

Przepis na 14 ciasteczek.

przepis na angielskie ciasteczka owsiane z czekoladą

Hobnobs - brytyjskie ciasteczka owsiane z czekolada - przechowywanie

Te owsiane ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej. Najlepiej w szczelnym pojemniku, ale w woreczku spożywczym też będzie ok. Do 4-5 dni.

Można je mrozić (Upieczone i z czekoladą). Wystarczy zawinąć po 2 (lub więcej) ciastka w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Mrozimy do 3 miesięcy. Zamrożone ciastka wyciągamy na talerzyk i po ok. 20 minutach, gdy nabiorą temperatury pokojowej będą dobre.

hobnobs z czekoladą

Smacznego!

Przepis na angielskie ciasteczka owsiane Hobnobs:

hobnobs z czekoladą

HOBNOBS - BRYTYJSKIE CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ

Joanna | Chocololo
Pyszne, słodkie ciasteczka z płatkami owsianymi i warstwą czekolady.
Przepis na 14 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła
  • 100 g cukru drobnego
  • 50 g miodu
  • 100 g płatków owsianych
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 150 g czekolady (gorzka i mleczna pół na pół)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W miseczce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Do garnuszka dać masło i mód. Podgrzewać, aż masło się rozpuści.
  • Do większej miski wsypać cukier i sól. Dodać ciepłe masło z miodem i wymieszać dokładnie. Odstawić na chwilę, masa powinna nieco ostygnąć.
  • Wsypać mieszankę mąki, płatków, sody i proszku do mokrych składników. Wymieszać dokładnie.
  • Z ciasta formować kulki (o wadze ok. 35 g) i układać na blaszce w odstępach. Kulki spłaszczyć. Piec 12 minut aż się lekko zarumienią, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.
  • Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odłożyć na chwilę do przestudzenia. Następnie nakładać łyżeczką porcje czekolady na spody ciastek i rozsmarować ją. Pozostałą czekoladę przełożyć do worka cukierniczego, odciąć koniec i zrobić na czekoladzie dodatkowe paseczki.
  • Ciastka włożyć do lodówki na 5-10 minut, tylko żeby czekolada stwardniała.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, ciasteczka owsiane, ciasteczka z czekoladą, miód, płatki owsiane

Zobacz także:

ciasteczka bananowe z orzechami i czekoladą
ciasteczka bananowe z orzechami i czekoladą
ciasteczka z ziarnami i czekoladą
ciasteczka z ziarnami i czekoladą
przepis na idealne chocolate chip cookies ciasteczka z czekoladą
chocolate chip cookies ciasteczka z czekoladą
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x