Cofnij
hobnobs z czekoladą

HOBNOBS - BRYTYJSKIE CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ

Joanna | Chocololo
Pyszne, słodkie ciasteczka z płatkami owsianymi i warstwą czekolady.
Przepis na 14 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła
  • 100 g cukru drobnego
  • 50 g miodu
  • 100 g płatków owsianych
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 150 g czekolady (gorzka i mleczna pół na pół)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W miseczce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Do garnuszka dać masło i mód. Podgrzewać, aż masło się rozpuści.
  • Do większej miski wsypać cukier i sól. Dodać ciepłe masło z miodem i wymieszać dokładnie. Odstawić na chwilę, masa powinna nieco ostygnąć.
  • Wsypać mieszankę mąki, płatków, sody i proszku do mokrych składników. Wymieszać dokładnie.
  • Z ciasta formować kulki (o wadze ok. 35 g) i układać na blaszce w odstępach. Kulki spłaszczyć. Piec 12 minut aż się lekko zarumienią, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.
  • Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odłożyć na chwilę do przestudzenia. Następnie nakładać łyżeczką porcje czekolady na spody ciastek i rozsmarować ją. Pozostałą czekoladę przełożyć do worka cukierniczego, odciąć koniec i zrobić na czekoladzie dodatkowe paseczki.
  • Ciastka włożyć do lodówki na 5-10 minut, tylko żeby czekolada stwardniała.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, ciasteczka owsiane, ciasteczka z czekoladą, miód, płatki owsiane