Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
Do garnuszka dać masło i mód. Podgrzewać, aż masło się rozpuści.
Do większej miski wsypać cukier i sól. Dodać ciepłe masło z miodem i wymieszać dokładnie. Odstawić na chwilę, masa powinna nieco ostygnąć.
Wsypać mieszankę mąki, płatków, sody i proszku do mokrych składników. Wymieszać dokładnie.
Z ciasta formować kulki (o wadze ok. 35 g) i układać na blaszce w odstępach. Kulki spłaszczyć. Piec 12 minut aż się lekko zarumienią, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odłożyć na chwilę do przestudzenia. Następnie nakładać łyżeczką porcje czekolady na spody ciastek i rozsmarować ją. Pozostałą czekoladę przełożyć do worka cukierniczego, odciąć koniec i zrobić na czekoladzie dodatkowe paseczki.
Ciastka włożyć do lodówki na 5-10 minut, tylko żeby czekolada stwardniała.