Czekoladowe cynamonki
Czy to już pora na cynamonki? Oczywiście! Najlepiej czekoladowe. Oj czekoladowe cynamonki to obowiązkowa pozycja na liście jesiennych i zimowych wypieków. Puchate, kakaowe ciasto posmarowane masłem z cukrem i cynamonem, zawinięte w pękate ślimaczki. Na pięknie upieczonych i wyrośniętych, gorących drożdżówkach rozsmarowujemy krem czekoladowy. Pyszny, słodki i lekko słony krem z serka śmietankowego. Tak, takiego jak na kanapkę. Bardzo polecam to połącznie. Taka ciepła, pachnąca cynamonem czekoladowa drożdżówka potrafi umilić szare, jesienne popołudnie. A właściwie każdy jesienno-zimowy dzień. Zrobiłam 6 sporych cynamonek, a i tak na jednej nie można skończyć.

Czekoladowe cynamonki - wskazówki do przygotowania
Jakich składników użyć do czekoladowych cynamonek?
Mąka – Do przepisu potrzebna jest mąka pszenna tortowa. Można wykorzystać także orkiszową mąkę typ 700.
Mleko – Najlepiej zwykłe mleko 2-3%. Letnie, ale nie za ciepłe. Zawijane drożdżówki można przygotować też z mlekiem migdałowym, ryżowym lub owsianym.
Masło – Prawdziwe masło, nie margaryna. Miękkie, nawet bardzo miękkie. Musi ładnie wmieszać się do ciasta i nie obniżyć jego temperatury.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też włoży je na 15 minut do miski z ciepłą wodą (najgorętszą z kranu) i powinno się szybko ocieplić.
Drożdże – Użyłam suszonych drożdży instant. Jeśli chcecie, można wykorzystać zwykłe drożdże. Na opakowaniu suchych drożdży (7g) producent napisał, że odpowiada ono 25 g droższy świeżych. Ze świeżych drożdży należy wcześniej zrobić zaczyn.
Cukier waniliowy – Użyjcie wanilinowego lub z prawdziwą wanilią. Można też zastąpić go naturalnym ekstraktem waniliowym lub pastą waniliową.
Nadzienie do zawijanych bułeczek czekoladowych.
Cukier – Drobny cukier biały lub brązowy.
Masło – Powinno być miękkie, tak samo jak do ciasta.
Masło, cukier, kakao i cynamon mieszamy razem w miseczce. Nie ucieramy ich, składniki muszą się dobrze wymieszać, ale cukier nie rozpuści się. Powinna wyjść gęsta, cukrowa pasta.

Przygotowanie czekoladowych cynamonek.
Drożdżowe ciasto trzeba dobrze wyrobić, a z dodatkiem kakao lepiej wyrabiać nawet dłużej niż tradycyjne. Potrzebny jest mikser z zakręconymi końcówkami tzw. hakami. Polecam wyrabiać ciasto ok. 15 minut. Po tym czasie powinno stać się elastyczne i gładkie.
Po wyrobieniu ciasto może być odrobinę lepkie, zostawiamy je do wyrośnięcia i na drugie zagniatanie lekko podsypujemy mąką.
Ciasto trzeba rozwałkować na kształt zbliżony do prostokąta. Powinno mieć ok. 0,7 cm grubości i 35×25 cm wielkości. Smarujemy je dokładnie nadzieniem.
I tutaj mamy dwie metody zawijania:
- Możemy zawinąć ciasto w ścisłą roladę i pokroić na 6 części. Jeśli chcecie więcej bułeczek mniejszej wielkości np. 8, to zawińcie od dłuższego boku. Można nożem lub nitką.
Sposób na nitkę. Najpierw naciąć roladkę nożem (tylko, żeby zaznaczyć miejsca gdzie przekroić) i później dać nić pod roladę. Trzeba chwycić oba końce nici, zawinąć i zacisnąć ją tam, gdzie zaznaczyliśmy miejsce krojenia. Oba końce pociągnąć w przeciwnych kierunkach i powinien odkroić się ładny, równy kawałek.
2. Posmarowane ciasto kroimy na długie paski (długości dłuższego boku) np. nożem do pizzy lub zwykłym. Można wcześniej delikatnie na maśle z cukrem zaznaczyć sobie równe linie do pocięcia. I takie paseczki zawijamy w ślimaki.
Krem do cynamonek.
Serek śmietankowy – Lekko słony serek np. Philadelphia, Łaciaty lub Twój Smak z Piątnicy. Użyłam tego ostatniego.
Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej. Powinno być w tej samej temperaturze co serek i reszta składników. Inaczej krem się zwarzy.
Czekoladowy krem z serka jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki i gotowe.
Nakładamy go na gorące bułeczki, niech lekko się na nich rozpuści.
Przepis na 6 dużych bułeczek.

Czekoladowe cynamonki - przechowywanie
Cynamonki czekoladowe są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale ostudzone można schować do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.
Kremem czekoladowym z serka smarujemy je zaraz przed podaniem. Jeśli nie chcecie zjeść wszystkich na raz, to zostawcie krem w lodówce, a bułeczki w temperaturze pokojowej. Wszystko będzie dobre następnego dnia.
Bułeczki wystarczy odgrzać w 180 stopniach C. Trzeba położyć je na papierze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i piec 3-4 min. Przed odgrzaniem warto polać każdą bułeczkę łyżką mleka. Takie bułki można posmarować kremem.

Smacznego!
Przepis na czekoladowe cynamonki:

CZEKOLADOWE CYNAMONKI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto drożdżowe
- 330 g mąki pszennej tortowej
- 20 g kakao
- 50 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
- 200 ml mleka (letniego)
- 7 g drożdży suszonych
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok.16 g)
- 30 g cukru
Składniki na nadzienie
- 40 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
- 40 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na polewę
- 25 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
- 100 g serka śmietankowego (w temp. pokojowej)
- 40 g cukru pudru
- 10 g mleka
Dodatkowo
- 30 ml mleka
- 2 kostki czekolady gorzkiej drobno posiekanej (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie cynamonek
- Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto (mikser; końcówki haki) wlewając letnie mleko. Ciasto wyrabiać 7 minut, po tym czasie dodać miękkie masło i ponownie wyrabiać kolejne 7-8 minut.
- Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, może być odrobinę lepkie, ale odchodzić od dłoni. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Urośnie i podwoi swoją objętość.
- Przygotowanie nadzienia. W czasie wyrastania ciasta wymieszać razem miękkie masło, cukier i cynamon. Odłożyć.
- Wyrośnięte ciasto posypać odrobiną mąki, zagnieść chwilę. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na kształt zbliżony do prostokąta o grubości ok 0,7 cm. Na ciasto wyłożyć mieszankę masła z cukrem i cynamonem. Rozsmarować ją cienko.
- Nożem zwykłym lub do pizzy podzielić ciasto na 6 pasków (dłuższych) i zawinąć je w ślimaczki. Można też zwinąć całość w roladkę (od krótszego boku, żeby bułeczki były pękate) i nożem lub nitką podzielić na 6 kawałków.
- Przygotowane bułeczki ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do wypieków. Przykryć je ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Wyrośnięte bułeczki skropić mlekiem, pozostałe mleko wlać równomiernie pomiędzy bułeczki. Piec ślimaczki ok. 25-30 minut, wyjąć z piekarnika i przygotować krem.
Przygotowanie kremu
- Do miski przesiać cukier puder i kakao. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.
- Kremem posmarować ciepłe bułeczki. Opcjonalnie można posypać je posiekaną czekoladą.