• 0

    Brak produktów w koszyku.

Czekoladowe cynamonki

Czekoladowe cynamonki

Czy to już pora na cynamonki? Oczywiście! Najlepiej czekoladowe. Oj czekoladowe cynamonki to obowiązkowa pozycja na liście jesiennych i zimowych wypieków. Puchate, kakaowe ciasto posmarowane masłem z cukrem i cynamonem, zawinięte w pękate ślimaczki. Na pięknie upieczonych i wyrośniętych, gorących drożdżówkach rozsmarowujemy krem czekoladowy. Pyszny, słodki i lekko słony krem z serka śmietankowego. Tak, takiego jak na kanapkę. Bardzo polecam to połącznie. Taka ciepła, pachnąca cynamonem czekoladowa drożdżówka potrafi umilić szare, jesienne popołudnie. A właściwie każdy jesienno-zimowy dzień. Zrobiłam 6 sporych cynamonek, a i tak na jednej nie można skończyć.
czekoladowe cynamonki najlepsze

Czekoladowe cynamonki - wskazówki do przygotowania

Jakich składników użyć do czekoladowych cynamonek?

Mąka – Do przepisu potrzebna jest mąka pszenna tortowa. Można wykorzystać także orkiszową mąkę typ 700.

Mleko – Najlepiej zwykłe mleko 2-3%. Letnie, ale nie za ciepłe. Zawijane drożdżówki można przygotować też z mlekiem migdałowym, ryżowym lub owsianym.

Masło – Prawdziwe masło, nie margaryna. Miękkie, nawet bardzo miękkie. Musi ładnie wmieszać się do ciasta i nie obniżyć jego temperatury.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też włoży je na 15 minut do miski z ciepłą wodą (najgorętszą z kranu) i powinno się szybko ocieplić.

Drożdże – Użyłam suszonych drożdży instant. Jeśli chcecie, można wykorzystać zwykłe drożdże. Na opakowaniu suchych drożdży (7g) producent napisał, że odpowiada ono 25 g droższy świeżych. Ze świeżych drożdży należy wcześniej zrobić zaczyn.

Cukier waniliowy – Użyjcie wanilinowego lub z prawdziwą wanilią. Można też zastąpić go naturalnym ekstraktem waniliowym lub pastą waniliową.

 

Nadzienie do zawijanych bułeczek czekoladowych.

Cukier – Drobny cukier biały lub brązowy.

Masło – Powinno być miękkie, tak samo jak do ciasta.

Masło, cukier, kakao i cynamon mieszamy razem w miseczce. Nie ucieramy ich, składniki muszą się dobrze wymieszać, ale cukier nie rozpuści się. Powinna wyjść gęsta, cukrowa pasta.

przygotowanie czekoladowych cynamonek

Przygotowanie czekoladowych cynamonek.

Drożdżowe ciasto trzeba dobrze wyrobić, a z dodatkiem kakao lepiej wyrabiać nawet dłużej niż tradycyjne. Potrzebny jest mikser z zakręconymi końcówkami tzw. hakami. Polecam wyrabiać ciasto ok. 15 minut. Po tym czasie powinno stać się elastyczne i gładkie.

Po wyrobieniu ciasto może być odrobinę lepkie, zostawiamy je do wyrośnięcia i na drugie zagniatanie lekko podsypujemy mąką.

Ciasto trzeba rozwałkować na kształt zbliżony do prostokąta. Powinno mieć ok. 0,7 cm grubości i 35×25 cm wielkości. Smarujemy je dokładnie nadzieniem.

I tutaj mamy dwie metody zawijania:

  1. Możemy zawinąć ciasto w ścisłą roladę i pokroić na 6 części. Jeśli chcecie więcej bułeczek mniejszej wielkości np. 8, to zawińcie od dłuższego boku. Można nożem lub nitką.

Sposób na nitkę. Najpierw naciąć roladkę nożem (tylko, żeby zaznaczyć miejsca gdzie przekroić) i później dać nić pod roladę. Trzeba chwycić oba końce nici, zawinąć i zacisnąć ją tam, gdzie zaznaczyliśmy miejsce krojenia. Oba końce pociągnąć w przeciwnych kierunkach i powinien odkroić się ładny, równy kawałek.

2. Posmarowane ciasto kroimy na długie paski (długości dłuższego boku) np. nożem do pizzy lub zwykłym. Można wcześniej delikatnie na maśle z cukrem zaznaczyć sobie równe linie do pocięcia. I takie paseczki zawijamy w ślimaki.

Krem do cynamonek.

Serek śmietankowy – Lekko słony serek np. Philadelphia, Łaciaty lub Twój Smak z Piątnicy. Użyłam tego ostatniego.

Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej. Powinno być w tej samej temperaturze co serek i reszta składników. Inaczej krem się zwarzy.

Czekoladowy krem z serka jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki i gotowe.

Nakładamy go na gorące bułeczki, niech lekko się na nich rozpuści.

Przepis na 6 dużych bułeczek.

przepis na idealne cynamonki czekoladowe

Czekoladowe cynamonki - przechowywanie

Cynamonki czekoladowe są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale ostudzone można schować do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.

Kremem czekoladowym z serka smarujemy je zaraz przed podaniem. Jeśli nie chcecie zjeść wszystkich na raz, to zostawcie krem w lodówce, a bułeczki w temperaturze pokojowej. Wszystko będzie dobre następnego dnia.

Bułeczki wystarczy odgrzać w 180 stopniach C. Trzeba położyć je na papierze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i piec 3-4 min. Przed odgrzaniem warto polać każdą bułeczkę łyżką mleka. Takie bułki można posmarować kremem.

cynamonki czekoladowe pyszne

Smacznego!

Przepis na czekoladowe cynamonki:

przepis na idealne cynamonki czekoladowe

CZEKOLADOWE CYNAMONKI

Joanna | Chocololo
Mięciutkie, puchate, pachnące cynamonki w wersji czekoladowej. Czekoladowe cynamonki są obłędne.
Przepis na 6 dużych cynamonek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g kakao
  • 50 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 200 ml mleka (letniego)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok.16 g)
  • 30 g cukru

Składniki na nadzienie

  • 40 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 40 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na polewę

  • 25 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 100 g serka śmietankowego (w temp. pokojowej)
  • 40 g cukru pudru
  • 10 g mleka

Dodatkowo

  • 30 ml mleka
  • 2 kostki czekolady gorzkiej drobno posiekanej (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie cynamonek

  • Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto (mikser; końcówki haki) wlewając letnie mleko. Ciasto wyrabiać 7 minut, po tym czasie dodać miękkie masło i ponownie wyrabiać kolejne 7-8 minut.
  • Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, może być odrobinę lepkie, ale odchodzić od dłoni. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Urośnie i podwoi swoją objętość.
  • Przygotowanie nadzienia. W czasie wyrastania ciasta wymieszać razem miękkie masło, cukier i cynamon. Odłożyć.
  • Wyrośnięte ciasto posypać odrobiną mąki, zagnieść chwilę. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na kształt zbliżony do prostokąta o grubości ok 0,7 cm. Na ciasto wyłożyć mieszankę masła z cukrem i cynamonem. Rozsmarować ją cienko.
  • Nożem zwykłym lub do pizzy podzielić ciasto na 6 pasków (dłuższych) i zawinąć je w ślimaczki. Można też zwinąć całość w roladkę (od krótszego boku, żeby bułeczki były pękate) i nożem lub nitką podzielić na 6 kawałków.
  • Przygotowane bułeczki ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do wypieków. Przykryć je ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Wyrośnięte bułeczki skropić mlekiem, pozostałe mleko wlać równomiernie pomiędzy bułeczki. Piec ślimaczki ok. 25-30 minut, wyjąć z piekarnika i przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • Do miski przesiać cukier puder i kakao. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.
  • Kremem posmarować ciepłe bułeczki. Opcjonalnie można posypać je posiekaną czekoladą.
Słowo kluczowe cynamon, cynamonki, czekolada, drożdżówki, kakao

Zobacz także:

zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą
zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą
przepis na czekoladowe drożdżówki z mascarpone i owocami
przepis na czekoladowe drożdżówki z mascarpone i owocami
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x