Cofnij
przepis na idealne cynamonki czekoladowe

CZEKOLADOWE CYNAMONKI

Joanna | Chocololo
Mięciutkie, puchate, pachnące cynamonki w wersji czekoladowej. Czekoladowe cynamonki są obłędne.
Przepis na 6 dużych cynamonek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g kakao
  • 50 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 200 ml mleka (letniego)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok.16 g)
  • 30 g cukru

Składniki na nadzienie

  • 40 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 40 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na polewę

  • 25 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 100 g serka śmietankowego (w temp. pokojowej)
  • 40 g cukru pudru
  • 10 g mleka

Dodatkowo

  • 30 ml mleka
  • 2 kostki czekolady gorzkiej drobno posiekanej (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie cynamonek

  • Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto (mikser; końcówki haki) wlewając letnie mleko. Ciasto wyrabiać 7 minut, po tym czasie dodać miękkie masło i ponownie wyrabiać kolejne 7-8 minut.
  • Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, może być odrobinę lepkie, ale odchodzić od dłoni. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Urośnie i podwoi swoją objętość.
  • Przygotowanie nadzienia. W czasie wyrastania ciasta wymieszać razem miękkie masło, cukier i cynamon. Odłożyć.
  • Wyrośnięte ciasto posypać odrobiną mąki, zagnieść chwilę. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na kształt zbliżony do prostokąta o grubości ok 0,7 cm. Na ciasto wyłożyć mieszankę masła z cukrem i cynamonem. Rozsmarować ją cienko.
  • Nożem zwykłym lub do pizzy podzielić ciasto na 6 pasków (dłuższych) i zawinąć je w ślimaczki. Można też zwinąć całość w roladkę (od krótszego boku, żeby bułeczki były pękate) i nożem lub nitką podzielić na 6 kawałków.
  • Przygotowane bułeczki ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do wypieków. Przykryć je ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Wyrośnięte bułeczki skropić mlekiem, pozostałe mleko wlać równomiernie pomiędzy bułeczki. Piec ślimaczki ok. 25-30 minut, wyjąć z piekarnika i przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • Do miski przesiać cukier puder i kakao. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.
  • Kremem posmarować ciepłe bułeczki. Opcjonalnie można posypać je posiekaną czekoladą.
Słowo kluczowe cynamon, cynamonki, czekolada, drożdżówki, kakao