• 0

    Brak produktów w koszyku.

Ciasto z białą czekoladą i porzeczkami

Ciasto z białą czekoladą i porzeczkami

Czerwona porzeczka kusi kolorem, a jej kwaśny smak pięknie przełamuje słodycz deserów. Biała czekolada pasuje do niej idealnie, więc postanowiłam zrobić ciasto z białą czekoladą przypominające blondie, ale lżejsze i puszystsze. Pyszne i mega aromatyczne. Do ciasta oprócz białej czekolady dodałam też nieco mielonych migdałów i składnik nadający pięknego zapachu, czyli Amaretto. W tym zestawieniu porzeczka odnajduje się znakomicie. Nie dajemy jej dużo, tylko dla kwaśnego akcentu i pięknego koloru. Ciasto z białą czekoladą i czerwonymi porzeczkami jest proste i szybkie do przygotowanie. Niewysokie, stygnie szybko, choć można je kroić jeszcze letnie. Myślę, że z gałką lodów waniliowych też będzie super. Pyszności.
przepis na ciasto z białą czekoladą i porzeczkami

Ciasto z białą czekoladą i porzeczkami - wskazówki

Jajko Duże jajko rozmiar L. Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Biała czekolada – Bez dodatków.

Czekoladę roztapiamy w ciepłym, rozpuszczonym maśle. Masło powinno być ciepłe, ale nie tak gorące, że aż skwierczy.

Mielone migdały – Polecam mielić migdały samodzielnie (są bardziej aromatyczne i tłustsze), choć można użyć mąki migdałowej. Najlepiej mielić migdały w częścią mąki, wtedy są zmielone drobniej i zmniejsza się ryzyko zrobienia z nich pasty.

Migdały mogą być blanszowane lub ze skórką. Zdradzę Wam, że sama wsypałam płatki migdałowe do mąki i zblendowałam całość blenderem ręcznym. Zmieliły się idealnie.

Amaretto – Nadaje piękny, ale subtelny aromat. Nie jest go dużo, warto więc je dodać. Można pominąć, ale wtedy polecam dodać do ciasta kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego lub cukier waniliowy.

Porzeczka – Czerwona, ale czarna też będzie ok.                                       

Przepis na tortownicę 18 cm.

ciasto z białą czekoladą i porzeczkami

Ciasto z białą czekoladą i porzeczkami - przechowywanie

Pyszne ciasto z porzeczkami można przechowywać w tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą lub w pojemniku. Do max 2 dni w temperaturze pokojowej, a w lodówce do 3. W lodówce ciasto twardnieje (to przez białą czekoladę i masło). Warto więc ukroić kawałek i dać mu chwilę na talerzyku w temp. pokojowej.

proste ciasto z białą czekoladą i porzeczką

Smacznego!

Przepis na ciasto z białą czekoladą i czerwonymi porzeczkami:

ciasto z białą czekoladą i porzeczkami

CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI

Joanna | Chocololo
Pyszne, aromatyczne ciasto z białą czekoladą, czerwonymi porzeczkami i nutą migdałów.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 80 g czekolady białej
  • 1 jajko duże (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 40 g cukru drobnego
  • 80 g mąki pszenne
  • 30 g migdałów mielonych
  • 30 ml Amaretto
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Porzeczki umyć, osuszyć, usunąć gałązki i odłożyć.
  • Mąkę wymieszasz z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać do posiekanej czekolady. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
  • Jajko ubić z cukrem na puszystą masę (zajmie to 2 minuty), miksując powili wlać Amaretto. Następnie ponownie ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą wsypać mąkę z proszkiem i migdałami, wymieszać (można krótko zmiksować).
  • Do ciasta wsypać ⅔ owoców i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy, wierzch posypać resztą owoców i płatkami migdałów.
  • Ciasto piec ok. 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
Słowo kluczowe amaretto, biała czekolada, ciasto, czerwona porzeczka, migdały

Zobacz także:

blondie z rabarbarem
blondie z rabarbarem
muffiny z jabłkami i białą czekoladą
muffiny z jabłkami i białą czekoladą
pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą
pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
2
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x