Cofnij
ciasto z białą czekoladą i porzeczkami

CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI

Joanna | Chocololo
Pyszne, aromatyczne ciasto z białą czekoladą, czerwonymi porzeczkami i nutą migdałów.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 80 g czekolady białej
  • 1 jajko duże (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 40 g cukru drobnego
  • 80 g mąki pszenne
  • 30 g migdałów mielonych
  • 30 ml Amaretto
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Porzeczki umyć, osuszyć, usunąć gałązki i odłożyć.
  • Mąkę wymieszasz z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać do posiekanej czekolady. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
  • Jajko ubić z cukrem na puszystą masę (zajmie to 2 minuty), miksując powili wlać Amaretto. Następnie ponownie ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą wsypać mąkę z proszkiem i migdałami, wymieszać (można krótko zmiksować).
  • Do ciasta wsypać ⅔ owoców i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy, wierzch posypać resztą owoców i płatkami migdałów.
  • Ciasto piec ok. 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
Słowo kluczowe amaretto, biała czekolada, ciasto, czerwona porzeczka, migdały