Łaciaty sernik z truskawkami
Wielkimi krokami nadchodzi sezon na truskawki, pojawiają się już w sklepach, więc nie mogłam odmówić sobie przyjemności przygotowania deseru z nimi. Padło na sernik. Sernik łaciaty z truskawkami. Składa się z kruchego, kakaowego ciasta i masy serowej, którą po podzieleniu na równe części mieszamy z mleczną i białą czekoladą. Masa serowa jest idealnie wilgotna i słodka, pasuje do truskawek. Jestem przekonana, że z malinami też powtórzę ten sernik. Jest pyszny, fajnie wygląda i nie jest trudny do przygotowania. Nie musi też spędzać nocy w lodówce, wystarczy godzina-dwie od wystudzenia. Bardzo polecam!

Łaciaty sernik z truskawkami - wskazówki
Kakaowe ciasto do sernika.
Mąka – Pszenna tortowa, którą można z powodzeniem zamienić na orkiszową typ 700.
Kakao – Ciemne kakao dostępne w większości sklepów.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Z margaryną ciasto też wyjdzie, ale będzie inne w smaku.
Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku.
Cukier puder – Zwykły cukier puder, ale jeśli mielicie go sami można też skusić się na brązowy.
Ciasto zagniatamy ręcznie, chociaż można też zmiksować je na kruszonkę malakserem i potem zagnieść.
Po tym jak ciasto jest zagniecione w kulę trzeba podzielić je na dwie części. Jedna z części powinna być nieco większa niż druga. Tą większa od razu wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy. Drugą zawijamy w folię spożywczą. Następnie wszystko (spód i kulkę ciasta) chowamy do lodówki na min. godzinę. Można zostawić na więcej, nawet do następnego dnia.
Masa serowa.
Składniki potrzebne do masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, mascarpone i jajka trzeba wyjąć wcześniej z lodówki.
Twaróg – Można użyć twarogu półtłustego lub tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Biała czekolada i mleczna.
Budyń – Waniliowy lub śmietankowy budyń, może być z cukrem.
Truskawki – Po umyciu i osuszeniu kroimy je na niewielką kostkę (1×1 cm, może odrobinę większe) i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Jeśli Wasze owoce są wyjątkowo kwaśne, można dodatkowo dać łyżkę cukru.
Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale można użyć blendera aby masa była gładsza.
Masę serową dzielimy na dwie równe części. Do jednej dajemy odsypaną wcześniej łyżeczkę budyniu i roztopioną białą czekoladą, do drugiej kakao i czekoladę mleczną.

Chcesz upiec ten sernik w większej formie?
Poniżej znajdziecie popularne rozmiary większych form i informacje, o ile zwiększyć składniki. Czas pieczenia bez względu na rozmiar nie zmienia się.
Forma 28×23 cm – składniki mnożymy x 1.6 (np. 100g mąki x1.6 =160 g mąki)
Forma 36×25 cm – składniki mnożymy x 2.25
Tortownica 22 cm – nie zmieniamy ilości składników.
Tortownica 26 cm – składniki mnożymy x 1.3
Przepis na dole podany jest na formą 20×20 cm.

Łaciaty sernik z truskawkami - przechowywanie
Pyszny, łaciaty sernik przechowujemy w lodówce. Może pozostać w formie zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Przechowywać do 3-4 dni.

Smacznego!
Przepis na łaciaty sernik z truskawkami:

ŁACIATY SERNIK Z TRUSKAWKAMI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na kruche ciasto
- 180 g mąki pszennej
- 100 g masła (zimnego)
- 20 g kakao
- 60 g cukru pudru
- 30 g kwaśnej śmietany 18% (zimnej)
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 170 g śmietany kwaśnej 18% (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 1 op. budyniu waniliowego (ok. 40 g)
- 40 g cukru pudru
- 100 g czekolady białej
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka kakao (czubata)
Dodatkowo
- 350 g truskawek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta kruchego
- Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Dodać kwaśną śmietanę i pokrojone w małą kostkę masło. Zagnieść składniki do powstania jednolitego, lepkiego ciasta.
- Podzielić ciasto na dwie części. Jedna powinna być nieco większa. Proporcje części powinny być tak ok. ⅗ i ⅖.
- Większą częścią ciasta wylepić równo spód formy. Włożyć formę do lodówki na godzinę. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i również schować do lodówki (też na godzinę).
Przygotowanie masy serowej
- Do miski dać twaróg, kwaśną śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy. Torebkę budyniu otworzyć. Czubatą łyżeczkę proszku budyniowego odsypać na mały talerzyk, a resztę wsypać do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszać je dokładnie (można zblendować).
- Do masy serowej wmieszać jajka. Masę serową podzielić na dwie części (połowę dać do osobnej miski).
- Jedną połowę wymieszać z pozostałym budyniem, a drugą połowę z kakao.
- Osobno w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną i białą. Odstawić je do ostudzenia, ale powinny pozostać płynne.
- Energicznie wmieszać białą czekoladę do masy serowej z budyniem i energicznie wmieszać czekoladę mleczną do masy serowej z kakao.
Przygotowanie sernika
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół).
- Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Na schłodzony spód wyłożyć masy serowe. Nakładać je nieregularnie. Na koniec odrobinę zamieszać je patyczkiem. Na wierzchu ułożyć truskawki i zetrzeć na tarce schłodzone ciasto.
- Sernik piec ok. 60-70 minut. Zostawić go jeszcze na ok. 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Sernik schłodzić dodatkowo w lodówce, można go kroić już po 1-2 godzinach.