Cofnij
łaciaty sernik z truskawkami

ŁACIATY SERNIK Z TRUSKAWKAMI

Joanna | Chocololo
Pyszny sernik z białą i mleczną czekoladą, kruchym kakaowym ciastem i truskawkami.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruche ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 20 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 30 g kwaśnej śmietany 18% (zimnej)
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 170 g śmietany kwaśnej 18% (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 op. budyniu waniliowego (ok. 40 g)
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g czekolady białej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka kakao (czubata)

Dodatkowo

  • 350 g truskawek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta kruchego

  • Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Dodać kwaśną śmietanę i pokrojone w małą kostkę masło. Zagnieść składniki do powstania jednolitego, lepkiego ciasta.
  • Podzielić ciasto na dwie części. Jedna powinna być nieco większa. Proporcje części powinny być tak ok. ⅗ i ⅖.
  • Większą częścią ciasta wylepić równo spód formy. Włożyć formę do lodówki na godzinę. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i również schować do lodówki (też na godzinę).

Przygotowanie masy serowej

  • Do miski dać twaróg, kwaśną śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy. Torebkę budyniu otworzyć. Czubatą łyżeczkę proszku budyniowego odsypać na mały talerzyk, a resztę wsypać do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszać je dokładnie (można zblendować).
  • Do masy serowej wmieszać jajka. Masę serową podzielić na dwie części (połowę dać do osobnej miski).
  • Jedną połowę wymieszać z pozostałym budyniem, a drugą połowę z kakao.
  • Osobno w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną i białą. Odstawić je do ostudzenia, ale powinny pozostać płynne.
  • Energicznie wmieszać białą czekoladę do masy serowej z budyniem i energicznie wmieszać czekoladę mleczną do masy serowej z kakao.

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół).
  • Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Na schłodzony spód wyłożyć masy serowe. Nakładać je nieregularnie. Na koniec odrobinę zamieszać je patyczkiem. Na wierzchu ułożyć truskawki i zetrzeć na tarce schłodzone ciasto.
  • Sernik piec ok. 60-70 minut. Zostawić go jeszcze na ok. 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Sernik schłodzić dodatkowo w lodówce, można go kroić już po 1-2 godzinach.
Słowo kluczowe kakao, kruche ciasto, sernik, sernik czekoladowy, sernik z białą czekoladą, truskawki, twaróg