450gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
170gśmietany kwaśnej 18%(w temp. pokojowej)
2jajka(w temp. pokojowej)
1op.budyniu waniliowego(ok. 40 g)
40gcukru pudru
100gczekolady białej
100gczekolady mlecznej
1łyżeczkakakao(czubata)
Dodatkowo
350gtruskawek
1łyżeczkamąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta kruchego
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Dodać kwaśną śmietanę i pokrojone w małą kostkę masło. Zagnieść składniki do powstania jednolitego, lepkiego ciasta.
Podzielić ciasto na dwie części. Jedna powinna być nieco większa. Proporcje części powinny być tak ok. ⅗ i ⅖.
Większą częścią ciasta wylepić równo spód formy. Włożyć formę do lodówki na godzinę. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i również schować do lodówki (też na godzinę).
Przygotowanie masy serowej
Do miski dać twaróg, kwaśną śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy. Torebkę budyniu otworzyć. Czubatą łyżeczkę proszku budyniowego odsypać na mały talerzyk, a resztę wsypać do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszać je dokładnie (można zblendować).
Do masy serowej wmieszać jajka. Masę serową podzielić na dwie części (połowę dać do osobnej miski).
Jedną połowę wymieszać z pozostałym budyniem, a drugą połowę z kakao.
Osobno w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną i białą. Odstawić je do ostudzenia, ale powinny pozostać płynne.
Energicznie wmieszać białą czekoladę do masy serowej z budyniem i energicznie wmieszać czekoladę mleczną do masy serowej z kakao.
Przygotowanie sernika
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół).
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Na schłodzony spód wyłożyć masy serowe. Nakładać je nieregularnie. Na koniec odrobinę zamieszać je patyczkiem. Na wierzchu ułożyć truskawki i zetrzeć na tarce schłodzone ciasto.
Sernik piec ok. 60-70 minut. Zostawić go jeszcze na ok. 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Sernik schłodzić dodatkowo w lodówce, można go kroić już po 1-2 godzinach.
Słowo kluczowe kakao, kruche ciasto, sernik, sernik czekoladowy, sernik z białą czekoladą, truskawki, twaróg