Ciasteczkowa krajanka z masłem orzechowym i czekoladą

Ciasteczkowa krajanka z masłem orzechowym i czekoladą

Słodka, pyszna ciasteczkowa krajanka z masłem orzechowym i czekoladą. W sumie, to ze sporą ilością czekolady, a możecie dodać jej jeszcze więcej! Sama dałam 160 gram, ale myślę, że upchniecie 200. Robi się ją szybko, masła nie trzeba ucierać, tylko roztopić w garnuszku. Krajankę pieczemy ok. 30 minut. Jest niewysoka, dokładnie tak jak brownie. Studzi się szybko, więc można zaliczyć ją raczej do szybkich deserów. Smakuje jak miękkie ciasteczko z czekoladą i nutą masła orzechowego. Zaraz po upieczeniu i ostudzeniu brzegi krajanki są bosko kruche. Ładnie się kroi i świetnie mrozi.
przepis na krajankę z masłem orzechowym i czekoladą

Ciasteczkowa krajanka z masłem orzechowymi i czekoladą - wskazówki

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło – Nie zmieniajcie go na margarynę, niech krajanka ma pyszny maślany smak.

Cukier – Puder, można też użyć brązowego cukru pudru lub pomieszać je w równej proporcji.

Cukier waniliowy – Można zamienić na ekstrakt waniliowy lub pastę (wtedy dajcie ok. 20 g cukru więcej).

Mąka – Pszenna mąka tortowa.

Czekolada – Polecam pomieszać czekoladę gorzką min. 60% z czekoladą mleczną w proporcji pół na pół. Jeśli jednak wolicie samą gorzką lub samą mleczną, to nic nie stoi na przeszkodzie. Pamiętajcie, że z samą mleczną będzie odczuwalnie słodsza.

Masło orzechowe – 100% pasty z orzechów ziemnych bez dodatków. Może być gładkie lub z kawałkami orzechów.

Sól – Nie pomijajcie tego składnika i dodajcie szczyptę soli. Podkręci słodycz i wyrazistość masła orzechowego.

Przepis na formę 20×20 cm.

ciasteczkowa krajanka z masłem orzechowym i czekoladą

Ciasteczkowa krajanka z masłem orzechowym i czekoladą - przechowywanie

Krajankę ciasteczkową można przechowywać w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą, w temperaturze pokojowej do 4 dni.

Upieczone, pokrojone w kostkę, ciasto można mrozić. Wystarczy owinąć je (można każdy kawałek osobno) w folię spożywczą i schować do zamrażarki, gdzie może pozostać do 3 miesięcy. Później wystarczy wyjąć kawałek na talerzyk i zostawić na 15-20 minut w temp. pokojowej.

ciasteczkowa krajanka z masłem orzechowym i czekoladą

Smacznego!

Przepis na ciasteczkową krajankę z masłem orzechowym i czekoladą:

ciasteczkowa krajanka z masłem orzechowym i czekoladą

CIASTECZKOWA KRAJANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ

Joanna | Chocololo
Mięciutka w środku i krucha na brzegach krajanka ciasteczkowa z masłem orzechowym i sporą ilością czekolady.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g masła orzechowego
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g czekolady (80 g mleczna i 80 g gorzka )
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku, przelać do większej miski i zostawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem i solą, odłożyć.
  • Czekolady pokroić w niewielkie kostki i odłożyć.
  • Do ostudzonego masła dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną do połączenia składników, następnie dodać jajko. Mieszać chwilkę do dokładnego połączenia składników i na końcu wmieszać masło orzechowe.
  • Wsypać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką. Do ciasta dodać czekoladę (trochę czekolady można zostawić na wierzch).
  • Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałą czekoladę.
  • Piec 30-32 minuty, aż ciasto lekko urośnie i będzie złociste. Wyjąć z piekarnika i kroić po ostudzeniu.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciastka, ciasto, czekolada gorzka, czekolada mleczna, masło orzechowe

Zobacz także:

obrazek pokazujący ciasteczka czekoladowe
ciasteczka czekoladowe
ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą
ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą
chocolate chip cookies przepis
chocolate chip cookies przepis
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x