1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
¼łyżeczkiproszku do pieczenia
160gczekolady(80 g mleczna i 80 g gorzka )
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić w garnuszku, przelać do większej miski i zostawić do ostudzenia.
W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem i solą, odłożyć.
Czekolady pokroić w niewielkie kostki i odłożyć.
Do ostudzonego masła dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną do połączenia składników, następnie dodać jajko. Mieszać chwilkę do dokładnego połączenia składników i na końcu wmieszać masło orzechowe.
Wsypać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką. Do ciasta dodać czekoladę (trochę czekolady można zostawić na wierzch).
Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałą czekoladę.
Piec 30-32 minuty, aż ciasto lekko urośnie i będzie złociste. Wyjąć z piekarnika i kroić po ostudzeniu.