Cofnij
ciasteczkowa krajanka z masłem orzechowym i czekoladą

CIASTECZKOWA KRAJANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ

Joanna | Chocololo
Mięciutka w środku i krucha na brzegach krajanka ciasteczkowa z masłem orzechowym i sporą ilością czekolady.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g masła orzechowego
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g czekolady (80 g mleczna i 80 g gorzka )
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku, przelać do większej miski i zostawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem i solą, odłożyć.
  • Czekolady pokroić w niewielkie kostki i odłożyć.
  • Do ostudzonego masła dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną do połączenia składników, następnie dodać jajko. Mieszać chwilkę do dokładnego połączenia składników i na końcu wmieszać masło orzechowe.
  • Wsypać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką. Do ciasta dodać czekoladę (trochę czekolady można zostawić na wierzch).
  • Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałą czekoladę.
  • Piec 30-32 minuty, aż ciasto lekko urośnie i będzie złociste. Wyjąć z piekarnika i kroić po ostudzeniu.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciastka, ciasto, czekolada gorzka, czekolada mleczna, masło orzechowe