Drożdżówki z czekoladowym twarożkiem i wiśniami

Drożdżówki z czekoladowym twarożkiem i wiśniami

Mięciutkie, puszyste i cudnie maślane drożdżówki z czekoladowym twarożkiem i wiśniami. Te złociste, okrągłe bułeczki wypełnione są białym serem z dodatkiem mlecznej czekolady. Dla przełamania smaku i dodania kwaśnego akcentu są też wiśnie, z których wcześniej przygotowujemy frużelinę. Jak drożdżówki, to nie mogło zabraknąć sporej ilości kruszonki. Bułeczki są obłędnie pyszne. Sama zrobiłam je sporych rozmiarów, choć myślę, że spokojnie uda Wam się zjeść jedną bez problemu. Można je jednak zrobić nieco mniejsze, 8 sztuk spokojnie powinno się udać. Zapraszam gorąco po przepis.
drożdżówki z czekoladowym twarożkiem i wiśniami przepis

Drożdżówki z czekoladowym twarożkiem i wiśnami - wskazówki

Ciasto drożdżowe.

Najlepiej wyrobić ciasto drożdżowe mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić je ręcznie, choć zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.

Jajko  Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło – Powinno być miękkie, bardzo miękkie, tak żeby łatwo wmieszało się do ciasta.

Mleko – Zwykłe mleko 2% (lub tłustsze 3,2%). Powinno być letnie, takie lekko ciepłe, ale nie gorące.

 

Masa serowa.

Czekolada – Mleczna czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej i ostudzona do temperatury pokojowej. Nie zamieniajcie jej na gorzką, ponieważ ser będzie twardszy, suchy i mniej słodki. Mleczna jest idealna.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.

Żółtko – W temperaturze pokojowej.

Twarogu nie polecam blendować, nawet nie miksować z resztą składników (tak jak np. do niektórych serników), ponieważ może zrobić się zbyt rzadki aby napełnić nim bułeczki. Całość trzeba wymieszać szpatułką lub łyżką.

 

Kruszonka.

Masło do kruszonki Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Ekstrakt migdałowy – Polecam naturalny ekstrakt migdałowy, aby kruszonką pięknie pachniała migdałami. Świetnie komponuje się z czekoladą i wiśniami. Możecie zamienić go jednak na ekstrakt waniliowy. Można też pominąć ekstrakty i nie dodawać ich, a drożdżówki i tak będą przepyszne.

Przepis na 6 sporych drożdżówek.

drożdżówka z twarożkiem i wiśniami

Drożdżówki z czekoladowym twarożkiem i wiśniami - przechowywanie

Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu (jeszcze ciepłe są boskie), ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1 max 2 dni w temperaturze pokojowej.

drożdżówki z czekoladowym twarożkiem i wiśniami

Smacznego!

Przepis na drożdżówki z twarożkiem czekoladowym i wiśniami:

drożdżówki z czekoladowym twarożkiem i wiśniami

DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM I WIŚNIAMI

Joanna | Chocololo
Rewelacyjne, puchate i mięciutkie bułeczki z czekoladowym twarożkiem, wiśniami i kruszonką.
Przepis na 6 dużych drożdżówek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 180 ml mleka (letniego)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na czekoladową masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 1 żółtko (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady mlecznej

Składniki na kruszonkę

  • 50 g mąki
  • 25 g masła (zimnego)
  • 25 g cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Składniki na frużelinę wiśniową

  • 150 g wiśni mrożonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (płaska)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo

  • jajko roztrzepane z łyżką mleka (do posmarowania)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.

Przygotowanie frużeliny wiśniowej

  • Gdy ciasto wyrasta przygotować frużelinę. Do garnuszka dać wiśnie, cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż wiśnie puszczą dużo soku.
  • Odlać 2 łyżki soku do kieliszka/miseczki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Gdy wiśnie będą miękkie i rozpadające się (sok nie musi być zredukowany), rozmieszać jeszcze raz sok ze skrobią i walać mieszając do gorących wiśni. Mieszając gotować na małym ogniu jeszcze ok. 30 sekund.
  • Gęste wiśnie zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.

Przygotowanie drożdżówek

  • Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i uformować z nich równe kulki. Ułożyć je w odstępach na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotować kruszonkę, masę serową i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (góra-dół).
  • Przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę, cukier puder i dodać pokrojone w kostkę, zimne masło, kilka kropi ekstraktu migdałowego. Rozcierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.
  • Przygotowanie masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma pozostać płynna. W misce wymieszać ser z żółtkiem (nie blendować). Powoli, mieszając dość energicznie, wlewać ostudzoną czekoladę.
  • Gdy bułeczki ponownie urosną, mocno docisnąć w każdą dno szklanki (można wcześniej oprószyć dno mąką). Wgłębienie powinno być dość głębokie.
  • W każde wgłębienie dać masę serową i wyłożyć wiśnie.
  • Brzegi drożdżówek posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać całe bułki kruszonką.
  • Drożdżówki piec ok. 25 minut, aż będą pięknie rumiane.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada mleczna, drożdżówki, kruszonka, twaróg, wiśnie

Zobacz także:

zawijane bułeczki z nutellą
zawijane bułeczki z nutellą
drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą
drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x