Cofnij
drożdżówki z czekoladowym twarożkiem i wiśniami

DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM I WIŚNIAMI

Joanna | Chocololo
Rewelacyjne, puchate i mięciutkie bułeczki z czekoladowym twarożkiem, wiśniami i kruszonką.
Przepis na 6 dużych drożdżówek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 180 ml mleka (letniego)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na czekoladową masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 1 żółtko (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady mlecznej

Składniki na kruszonkę

  • 50 g mąki
  • 25 g masła (zimnego)
  • 25 g cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Składniki na frużelinę wiśniową

  • 150 g wiśni mrożonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (płaska)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo

  • jajko roztrzepane z łyżką mleka (do posmarowania)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.

Przygotowanie frużeliny wiśniowej

  • Gdy ciasto wyrasta przygotować frużelinę. Do garnuszka dać wiśnie, cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż wiśnie puszczą dużo soku.
  • Odlać 2 łyżki soku do kieliszka/miseczki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Gdy wiśnie będą miękkie i rozpadające się (sok nie musi być zredukowany), rozmieszać jeszcze raz sok ze skrobią i walać mieszając do gorących wiśni. Mieszając gotować na małym ogniu jeszcze ok. 30 sekund.
  • Gęste wiśnie zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.

Przygotowanie drożdżówek

  • Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i uformować z nich równe kulki. Ułożyć je w odstępach na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotować kruszonkę, masę serową i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (góra-dół).
  • Przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę, cukier puder i dodać pokrojone w kostkę, zimne masło, kilka kropi ekstraktu migdałowego. Rozcierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.
  • Przygotowanie masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma pozostać płynna. W misce wymieszać ser z żółtkiem (nie blendować). Powoli, mieszając dość energicznie, wlewać ostudzoną czekoladę.
  • Gdy bułeczki ponownie urosną, mocno docisnąć w każdą dno szklanki (można wcześniej oprószyć dno mąką). Wgłębienie powinno być dość głębokie.
  • W każde wgłębienie dać masę serową i wyłożyć wiśnie.
  • Brzegi drożdżówek posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać całe bułki kruszonką.
  • Drożdżówki piec ok. 25 minut, aż będą pięknie rumiane.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada mleczna, drożdżówki, kruszonka, twaróg, wiśnie