Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i uformować z nich równe kulki. Ułożyć je w odstępach na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę, masę serową i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (góra-dół).
Przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę, cukier puder i dodać pokrojone w kostkę, zimne masło, kilka kropi ekstraktu migdałowego. Rozcierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.
Przygotowanie masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma pozostać płynna. W misce wymieszać ser z żółtkiem (nie blendować). Powoli, mieszając dość energicznie, wlewać ostudzoną czekoladę.
Gdy bułeczki ponownie urosną, mocno docisnąć w każdą dno szklanki (można wcześniej oprószyć dno mąką). Wgłębienie powinno być dość głębokie.
W każde wgłębienie dać masę serową i wyłożyć wiśnie.
Brzegi drożdżówek posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać całe bułki kruszonką.
Drożdżówki piec ok. 25 minut, aż będą pięknie rumiane.