Trufle Tiramisu

Trufle Tiramisu

Te obficie oblane czekoladą kuleczki kryją w sobie niesamowite nadzienie. I do tego są bardzo proste do przygotowania. Z masą biszkoptową fajnie się pracuje, więc lepienie kulek jest przyjemne. Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy. No i czekolada oczywiście! Są rewelacyjne, znikają w okamgnieniu.
trufle tiramisu 1

Trufle Tiramisu - wskazówki

Zwykłe biszkopty nie nadadzą się do tego przepisu, najlepsze będą podłużne biszkopty savoiardi / ladyfingers

Biszkopty trzeba zmielić na okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć biszkopty do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać je wałkiem lub kulą do ucierania.

Kulki masy wyciągane z zamrażarki szybko się ocieplają, dlatego najlepiej wyciągać je po 3 sztuki (do polania czekoladą) i resztę zostawiać w zamrażarce.

Zamrożone kulki biszkoptowe zanurzać w czekoladzie dosyć szybko. Jeżeli nie macie wykałaczek to można pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania kulki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem od spodu.

Można użyć tylko gorzkiej/mlecznej czekolady. Ale te z mleczną będą bardzo słodkie. Dlatego najlepiej wymieszać mleczną i gorzką tak jak w przepisie.

Zaraz po zanurzeniu trufli w czekoladzie można posypać ją np. posiekanymi orzechami, migdałami, okruszkami biszkoptów lub jak na zdjęciu wiórkami białej czekolady.

Przepis na ok. 24 trufle.

trufle tiramisu4

Trufle Tiramisu - przechowywanie

Trufle przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, będą dobre do 3 dni.

Można je także mrozić. Przed podaniem wyjąć z zamrażarki na ok. 20 minut do ocieplenia. Mrozić do 3 miesięcy.

trufle tiramisu 2
Smacznego!
trufle tiramisu 2

TRUFLE TIRAMISU

Joanna | chocololo.pl
Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy. No i czekolada oczywiście!

SKŁADNIKI
  

  • 250 g mascarpone
  • 160 g biszkoptów podłużnych
  • 30 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (5 gram)
  • 20 g cukru pudru
  • 250 g czekolady (100 g mlecznej + 150 g gorzkiej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • W małym garnuszku podgrzać śmietankę. Dodać łyżkę kawy i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić kawę do ostudzenia.
  • Biszkopty połamać, włożyć do malaksera i zmielić na drobne okruszki.
  • W misce umieścić mascarpone i cukier puder, ucierać przez 1-2 minuty, następnie dodać ostudzoną kawę i miksować do połączenia.
  • Wsypać okruszki do masy i wymieszać dobrze szpatułką.
  • Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z masy tiramisu formować w dłoniach kulki (wielkości pralinki np. rafaello) i odkładać na tackę.
  • Przygotowane kuleczki włożyć do zamrażarki na 30 minut.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. W zmrożone kulki wbijać wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie, okręcając tak, by czekolada pokryła całość . Nadmiar czekolady strząsnąć i odłożyć czekoladkę ponownie na tackę.
  • Przygotowane pralinki włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada będzie twarda.

Zobacz także:

pralinki z masłem orzechowym

PRALINKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

Pralinki z kremowym, rozpływającym się w ustach wnętrzem z masła orzechowego. Polane gorzką czekoladą z posiekanymi orzechami ziemnymi. Warte wypróbowania.

trufle czekoladowe z nalewką malinową 1aa

TRUFLE CZEKOLADOWE Z NALEWKĄ MALINOWĄ

Trufle czekoladowe z tego przepisu są delikatne i rozpływają się w ustach. Zamiast nalewki można użyć whisky lub rumu jeżeli lubicie. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba zaledwie kilku składników by wyczarować te wytworne i eleganckie kuleczki.

czekoladowe-fit-kosteczki-z-daktylami-i-orzechami-1

FIT CZEKOLADKI Z DAKTYLAMI I ORZECHAMI

Zdrowe i smaczne fit czekoladki z daktyli i orzechów, w formie małych kosteczek, polane gorzką czekoladą. Można z nich zrobić kulki, będzie to wersja szybsza, ale warto spędzić chwilę dłużej w kuchni i przygotować z nich kosteczki.

Obserwuj Chocololo:

1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo