Pieczone oponki
Mięciutkie, oblane czekoladą i posypane kolorową posypką oponki pieczone. Bardzo proste i wręcz ekspresowe do przygotowania. Szybko się pieką i szybko stygną. Idealne, wilgotne, odrobinę waniliowe. Na blogu już nie raz robiłam pieczone oponki. Są czekoladowe, dyniowe, jabłkowe, nawet malinowe. Chciałam, żeby pojawił się też przepis na zwykłe, jasne oponki. Możecie na etapie przygotowań ciasta dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego lub pomarańczowego. Można dodać odrobinę cynamonu. Jeśli nie macie ochoty na ciemną czekoladę, warto polać oponki czekoladą białą lub lukrem. To fajny przepis do dowolnej modyfikacji. Koniecznie spróbujcie.

Pieczone oponki - przygotowanie
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania oponek?
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Mąka – Pszenna tortowa, opcjonalnie orkiszowa typ 700.
Cukier waniliowy – Można dodać cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią. Nada się także ekstrakt waniliowy.
Olej – Sprawia, że pieczone oponki są wilgotne i mięciutkie, jednocześnie puszyste. Można zamienić go na ok. 40 g masła (roztopionego i ostudzonego). Oponki mogą być odrobinę twardsze po ostudzeniu, ale równie pyszne.
Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną. Jednak można wykorzystać dowolną czekoladę. Nada się sama gorzka, sama mleczna lub biała.
Przygotowanie oponek.
- Ten przepis jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać mokre składniki z cukrem, a później przesiać do nich składniki suche.
- Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.
- Specjalną blaszkę do pieczenia donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.
- Nie pieczcie oponek zbyt długo, aby nie były za suche.
Przepis na 12 małych oponek.

Pieczone oponki - przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, lub na talerzu zabezpieczone folią spożywczą. Oponki pieczone najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2-3 dni.

Smacznego!
Przepis na pyszne i proste oponki pieczone:

PIECZONE OPONKI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na oponki
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 120 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 40 ml oleju
- 150 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
Składniki na polewę
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka oleju
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę dokładnie nasmarować masłem.
- Do miski wsypać mąkę, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
- W drugiej misce wymieszać dokładnie maślankę, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiać suche składniki do mokrych. Wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
- Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10-12 minut, do suchego patyczka.
- Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po ok. 3-5 minutach wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia na kratce.
- Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
- Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posypką. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.