1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
½łyżeczkiproszku do pieczenia
¼łyżeczkisody
Składniki na polewę
50gczekolady gorzkiej
50gczekolady mlecznej
1łyżeczkaoleju
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C(góra-dół), formę dokładnie nasmarować masłem.
Do miski wsypać mąkę, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
W drugiej misce wymieszać dokładnie maślankę, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiać suche składniki do mokrych. Wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10-12 minut, do suchego patyczka.
Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po ok. 3-5 minutach wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia na kratce.
Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posypką. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.