Ciasteczka czekoladowe
Przepis na rewelacyjne ciasteczka czekoladowe z dużą ilością kawałków czekolady. Są słodkie, cudnie kruche na zewnątrz i odrobinę wilgotne, miękkie w środku. Robi się je szybko i prosto, a jeśli macie składniki w temperaturze pokojowej, to w ogóle idzie ekspresowo, ponieważ nie trzeba czekać, aż się ocieplą. Ciasteczek czekoladowych z przepisu wychodzi dokładnie 22 sztuki, można je mrozić zaraz po upieczeniu (i ostudzeniu) lub na surowo. Zaraz po upieczeniu w ciastka wciskamy czekoladowe kawałki. Ciasteczka są wtedy gorące i miękkie, a po kilku minutach twardnieją. Można to zrobić także przed pieczeniem. Wtedy czekolada lekko zapiecze się na wierzchu. Polecam gorąco, ciasteczka są przepyszne, słodziutkie i cudnie czekoladowe.
Ciasteczka czekoladowe - wskazówki
Jakich składników użyć do przygotowania czekoladowych ciasteczek?
Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, czyli miękkie. Nie zamieniamy masła na margarynę, ponieważ ciasteczka nie będą wtedy takie smaczne.
Mąka – Pszenna mąka tortowa.
Cukier – W przepisie mamy dwa rodzaje cukru – biały i brązowy. Warto pomieszać biały z brązowym, ponieważ brązowy dodatkowo daje lekko karmelowy posmak i sprawia, że ciastka mają lekko gumową konsystencję. Wiem, że cukru w tych ciasteczkach jest sporo, ale on nadaje im fajną, właśnie krucho-gumową konsystencję, a jednocześnie ciasteczka nie są suche.
Cukier waniliowy – Może być zwykły cukier wanilinowy lub taki z prawdziwą wanilią. Jeśli macie ekstrakt waniliowy, to jak najbardziej można zastąpić nim cukier. Ekstrakt dodajcie po utarciu masła z cukrem, najlepiej wmieszać go razem z jajkiem. Jeśli nie chcecie używać cukru waniliowego, pomińcie go.
Kakao – Ciemne kakao np. DecoMorreno, nie używajcie kakao niealkalizowanego (np. ze sklepów bio). Takie kako jest jaśniejsze, delikatniejsze w smaku, ciasteczka nie będą tak mocno czekoladowe.
Jakiej czekolady użyć do czekoladowych ciastek?
Polecam gorzką 60-80% i mleczną w równych proporcjach. 80 g gorzkiej (w tym 50 g na wierzch) i 80 g mlecznej.
Można także użyć samej gorzkiej czekolady. Z samą mleczną będą już mega słodkie, ale jeśli akurat takie są w Waszym guście, to jak najbardziej można wykorzystać samą mleczną.
Czekoladę kroimy w kosteczki, łatwiej w równą kostkę pokroić czekoladę mleczna. Jeśli macie akurat chocolate chips, czyli kropelki czekoladowe, jak najbardziej będą pasować. Takie kropelki można kupić w niektórych sklepach lub przez internet. Do wyboru są mleczne, gorzkie białe, w zasadzie każde. Takie czekoladowe groszki można też zrobić samodzielnie TUTAJ PRZEPIS.
Ciasteczka czekoladowe - przechowywanie
Czekoladowe ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa lub kilka ciastek. Mrozić do 3 miesięcy.
Surowe ciasto uformowane w kuleczki można mrozić, wystarczy później ułożyć je na blaszce i upiec. Wcześniej warto zostawić je na blaszce na 5 minut, następnie upiec wg. przepisu.
Smacznego!
Przepis na najlepsze ciasteczka czekoladowe:
CIASTECZKA CZEKOLADOWE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 120 g masła (miękkiego)
- 160 g mąki
- 20 g kakao
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru brązowego
- 40 g cukru białego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 160 g czekolady (80 g mlecznej + 80 g gorzkiej)
Dodatkowo
- 50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
- Czekolady (160 g; gorzką i mleczną) pokroić na niewielkie kostki i odłożyć.
- Do miski dać masło i wsypać cukier brązowy, biały i waniliowy. Utrzeć na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Zajmie to 4-5 minut, cukier nie rozpuści się całkowicie.
- Do masła z cukrem wbić jajko i wmieszać na najmniejszych obrotach, następnie zwiększyć obroty na średnie i miksować jeszcze przez 30 sekund.
- Do masy wsypać suche składniki i miksować krótko do połączenia. Szpatułką delikatnie wmieszać do ciasta czekoladę.
- Na przygotowane blachy wyłożyć nieduże, równe porcje ciasta w sporych odstępach (ciastka sporo rosną). Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Można ulepić kulki w dłoniach, wielkości małego orzecha włoskiego.
- Czekoladę (50 g) pokroić na kostki.
- W ciasteczka można powciskać część czekoladowych kawałków (można też całą powciskać zaraz po upieczeniu).
- Ciasteczka 14-15 minut . Wyjąć i od razu na gorących ciastkach poukładać i powciskać pozostałe kawałki czekolady. Po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.