Krem biały Michałek

Krem biały Michałek

Cukierki Michałki uwielbiam całym sercem, białe może nawet trochę bardziej. Dziwię się więc, że sama zrobiłam czekoladowy tort Michałek przed jego jasną wersją. Trzeba to naprawić, ale w tym wpisie znajdziecie przepis na przepyszny krem, który przypomina smakiem właśnie białe michałki. Krem michałkowy jasny jest gęsty, sycący i nadaje się wspaniale do cięższych tortów. Dawno temu przygotowywałam tort michałkowy z tego przepisu, bardzo mi smakował i polecam go serdecznie. Od tamtego czasu zmieniałam jednak nieco proporcje składników i dziś we wpisie znajdziecie moją ulubioną wersję. Mam nadzieję, że bardzo Wam posmakuje. Ten krem można wyjadać łyżkami. We wpisie są też podpowiedzi, z jakimi smakami warto  połączyć go w torcie lub cieście.
krem biały michałek

Krem biały Michałek - wskazówki

Składniki potrzebne do jasnego kremu Michałkowego:

Śmietanka – Słodka śmietanka 36%. Nie zamieniamy jej na 30% ponieważ krem powinien być gęsty i treściwy.

Mleko w proszku – Pełne, o zawartości tłuszczu 26%. Nie może to być mleko granulowane.

Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.

Orzechy – Niesolone orzechy ziemne prażone. Posiekane należy dodatkowo podprażyć na gorącej patelni, aby się lekko zrumieniły. Trzeba uważać bo małe kawałki orzechów szybko się przypiekają, dlatego trzeba ciągle kontrolować i mieszać orzeszki na patelni.

Nie zostawiać gotowych orzeszków na gorącej patelni (mogą dodatkowo, niepotrzebnie się przypiec) tylko wysypać na talerz lub do miski.

Jeśli Wasze orzechy są mocno prażone, to nie trzeba ich dodatkowo podprażać. Jeśli jednak są dość blade, to warto to zrobić, aby wydobyć dodatkowy smak i chrupkość.

Wskazówka.  Fani słodko-słonych połączeń mogą połowę orzechów zastąpić solonymi lub delikatnie posolić krem na etapie podgrzewania śmietanki.

 

Jak przygotować krem biały Michałek?

  • Najpierw przesiewamy mleko w proszku i odkładamy je.
  • Śmietankę trzeba podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, następnie zdjąć z ognia i przesiać do niej mleko w proszku. Można to zrobić w 3 turach, ważne jednak by dobrze je rozmieszać. Mieszamy je energicznie.
  • Do śmietanki (wciąż gorącej) dodajemy białą czekoladę połamaną na kostki i po chwili mieszamy całość do rozpuszczenia czekolady. Jeśli w masie będą grudki np. mleka w proszku, to można ją zblednować.
  • Masę odstawiamy do ostudzenia, następnie musi się porządnie schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
  • Gdy masa będzie odpowiednio schłodzona siekamy drobno orzechy i delikatnie podprażamy je na patelni. Gdy tylko się zarumienią, przesypujemy je na talerz lub do miski i odstawiamy do ostudzenia.
  • Schłodzoną śmietankę z dodatkami ubijamy na gęsty krem, dodajemy mascarpone. Trzeba je wmieszać na najmniejszych obrotach.
  • Do kremu wsypujemy orzechy i łączymy je z kremem delikatnie, szpatułką.
krem biały michałek

Do jasnego kremu Michałkowego pasują:

Ciężkie musy i kremy, można przekładać nim ciasto czekoladowe np. mocno czekoladowe ciasto do tortu.

– kawa – kremy i musy kawowe i kawowe nasączenie

– owoce (truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, brzoskwinie z puszki, banany)

– żelki owocowe z wymienionych wyżej owoców

musy i kremy z wymienionych wyżej owoców np. mus malinowy

– czekolada – kremy i musy czekoladowe

– karmel, kajmak i krówki

– kokos np. mus kokosowy

 

Dodatkowe informacje:

  • Przygotowany krem biały Michłek wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,8 – 2 cm wysokości.
  • Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego czekoladowego, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.
  • Krem ubijamy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce).
krem biały michałek

Przepis na krem biały Michałek (krem michałkowy jasny):

krem michałkowy jasny

KREM BIAŁY MICHAŁEK

Joanna | chocololo.pl
Przepyszny, gęsty krem z białą czekoladą, mlekiem w proszku i orzeszkami ziemnymi.

SKŁADNIKI
  

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 50 g mleka w proszku (26% tłuszczu)
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g mascarpone
  • 100 g orzechów ziemnych (prażonych)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Mleko w proszku przesiać i odłożyć.
  • Śmietankę wlać do garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku przesiać (ponownie) do śmietanki, wymieszać dokładnie i energicznie, aż całość będzie jednolita.
  • Do wciąż gorącej masy dodać połamane czekolady, wymieszać do powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • Orzeszki drobno posiekać, podprażyć na złoty (delikatnie) kolor i przełożyć do miski. Zostawić do ostudzenia.
  • Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie dość gęsta.
  • Dodać schłodzone mascarpone i wymieszać razem z masą (przy pomocy miksera, na najmniejszych obrotach).
  • Do kremu wmieszać delikatnie, szpatułką orzeszki.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem biały Miachłek wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,8-2 cm wysokości.
Słowo kluczowe biała czekolada, krem, krem czekoladowy, krem do tortu, krem z białą czekolada

Zobacz także:

czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku)
czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku)
czekoladowy krem oreo do tortu
czekoladowy krem oreo do tortu
krem czekoladowy z mascarpone
krem czekoladowy z mascarpone
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo