Ciasto Oreo z masłem orzechowym
Przepyszne kremowe ciasto z ciasteczkami Oreo i masłem orzechowym. Składa się z kakaowego biszkoptu. Nasączyłam go mocną kawą, ale możecie też nasączyć go kakao lub herbatą. Na biszkopcie znalazł się czekoladowy krem budyniowy i słodkie ciasteczka Oreo. Do tego puszysty i przesmaczny krem z mascarpone i masłem orzechowym. Całe ciasto dodatkowo posypane jest pokruszonymi ciasteczkami, ale pasować będą też wiórki z gorzkiej czekolady. Ciasto z Oreo zniknęło w kilka chwil. Jest cudnie kremowe, wszystkie smaki idealnie do siebie pasują. Mam nadzieję, że będzie Wam bardzo smakować.
Czekoladowe ciasto z Oreo i masłem orzechowym - wskazówki
Biszkopt czekoladowy.
Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jajka z cukrem trzeba dobrze ubić, to podstawa udanego biszkoptu. Mikserem ręcznym ubijam jajka ok. 10 minut na wysokich obrotach.
Mąkę z kakao i proszkiem trzeba wmieszać bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką.
Czekoladowy krem budyniowy.
Budyń – Czekoladowy budyń w proszku. Użyłam niesłodzonego, jeśli chcecie wykorzystać słodzony, można dodać ok. 10 g mniej cukru na paczkę.
Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej.
Przygotowany budyń ostudzić, powinien mieć temperaturę pokojową, taką jak masło.
Ostudzony budyń stopniowo, partiami miksujemy z utartym masłem. Jeśli masa się rozwarstwi i będzie grudkowa, może to być wina:
– nierównych temperatur budyniu i masła
– zbyt ciepły lub zbyt zimny budyń
– budyń gotowany za krótko
– zbyt duża ilość cukru
Ja w takim przypadku po prostu blenduję krem blenderem na gładką masę.
Krem z masłem orzechowym.
Mascarpone – powinno być dobrze schłodzone.
Śmietanka – również powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.
Masło orzechowe – 100% pasty orzechowej bez żadnych dodatków. Masło powinno być gładkie, bez kawałków orzechów.
Przepis na formę 28×23 cm.
Ciasto z Oreo i masłem orzechowym - przechowywanie
Kremowe ciasto z Oreo można przechowywać w formie zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Powinno być w lodówce, będzie dobre do 3 dni.
Po wyjęciu ciasta z lodówki i ukrojeniu kawałka warto zostawić go na 10-15 minut na talerzyku, aby się ocieplił. Ciasto będzie delikatniejsze, choć prosto z lodówki też jest pyszne.
Smacznego!
Przepis na ciasto z ciasteczkami Oreo z masłem orzechowym:
CIASTO Z OREO I MASŁEM ORZECHOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na biszkopt
- 3 jajka duże (w temp. pokojowej)
- 90 g cukru drobnego
- 55 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem czekoladowy
- 600 ml mleka
- 2 op. budyniu czekoladowego
- 20 g kakao
- 200 g masła (miękkiego)
- 80 g cukru
Składniki na krem orzechowy
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 200 g masła orzechowego (gładkiego)
- 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 60 g cukru pudru
Dodatkowo
- 24 ciasteczka Oreo do ciasta (ok. 260 gram)
- 6-8 ciasteczek Oreo do posypania (ok. 70-90 gram)
- 80 ml mocnej kawy/kakao/herbaty (do nasączenia)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Odłożyć.
- W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to ok.10 minut.
- Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem. Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
- Wylać ciasto na blachę i wyrównać, piec 25-30 minut do suchego patyczka, wyjąć i ostudzić.
Przygotowanie kremu czekoladowego
- Połowę mleka wymieszać z budyniami i kakao. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
- Bardzo powoli, ciągle mieszając wlewać masę budyniową do zagotowanego mleka. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić go do ostudzenia.
- W misce utrzeć masło na jasną, prawie białą masę. Następnie stopniowo, ciągle miksując, łyżka po łyżce dodawać budyń.
- Biszkopt nasączyć kawą.
- Rozsmarować na nim krem czekoladowy i ułożyć ciasteczka Oreo (lekko je wcisnąć).
- Całość schłodzić 30-60 minut i przygotować krem orzechowy.
Przygotowanie kremu orzechowego
- W misce wymieszać dokładnie mascarpone, cukier puder i masło orzechowe.
- Śmietankę ubić na gęstą pianę (ale nie na sztywno) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do mascarpone z masłem orzechowym.
- Krem wyłożyć na ciasteczka Oreo i wyrównać. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce (ok. 12 godzin). Przed krojeniem posypać pokruszonymi ciasteczkami.