Ciasteczka brownie z kremem orzechowym

Ciasteczka brownie z kremem orzechowym

Słodkie, czekoladowe ciasteczka brownie z kremem orzechowym, od których nie można się oderwać. Pomiędzy maksymalnie czekoladowymi ciasteczkami brownie skrywa się spora ilość kremu z masłem orzechowym. To prosty przepis na coś wyjątkowo pysznego. Idealne do gorzkiej kawy lub herbaty. Ciasteczka brownie pięknie się mrożą, możecie więc trzymać je w zamrażarce i wyciągać , gdy tylko najdzie Was ochota na słodkie. Krem orzechowy jest dość luźny, w lodówce jednak twardnieje i dobrze komponuje się konsystencją z czekoladowym ciasteczkiem. Pyszne!
ciasteczka brownie z kremem orzechowym

Ciasteczka brownie z kremem orzechowym - wskazówki

Ciasteczka brownie.

Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao 60-80%. Im ciemniejsza czekolada, tym ciastka bardziej czekoladowe.

Jajka – Wybierzcie jajka w rozmiarze M. Powinny być w temperaturze pokojowej. Trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier – Użyłam cukru brązowego (trzcinowego), ale można wykorzystać drobny, biały cukier. Brązowy jest słonawy, lekko karmelowy i podkreśla czekoladowy smak.

Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu 82-83%, nie zamieniamy go na margarynę.

Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie jasna mąka orkiszowa typ 700.

Proszek do pieczenia – Nie wymieniamy go na sodę.

 

Krem orzechowy.

Masło orzechowe – Gładka pasta z orzechów ziemnych 100% bez dodatków.

Śmietanka – Koniecznie w temperaturze pokojowej. Użyłam 36%, ale może być także 30%.

Krem wychodzi dość „luźny”, nie jak typowy krem maślany z masła i cukru pudru. Po włożeniu ciasteczek do lodówki krem orzechowy ładnie tężeje i jest gęsty.

Przepis na 10 ciastek z kremem.

ciasteczka brownie z kremem orzechowym

Ciasteczka brownie z kremem orzechowym - przechowywanie

Ciastka brownie z kremem trzeba przechowywać w lodówce. Najlepiej zamknąć je w szczelnym pojemniku spożywczym. Będą dobre do 4-5 dni. Można jeść je prosto z lodówki lub zostawić na talerzu na 5 minut, aby lekko się ociepliły.

Te ciasteczka nadają się do mrożenia. Można je mrozić przełożone kremem. Najlepiej schować je do pojemnika spożywczego lub po schłodzeniu w lodówce zawinąć pojedynczo (lub po 2 sztuki) w folię spożywczą.  Mrozić do 3 miesięcy. Zamrożone ciastka wystarczy położyć na talerzu w temp. pokojowej i poczekać ok. 20 minut, aż się rozmrożą.

ciasteczka brownie z kremem orzechowym

Smacznego!

Przepis na ciasteczka brownie z kremem orzechowym:

ciasteczka brownie z kremem orzechowym

CIASTECZKA BROWNIE Z KREMEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Maksymalnie czekoladowe ciasteczka brownie z pysznym kremem z masła orzechowego.
Przepis na 10 ciastek (z kremem).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciastka brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru brązowego
  • 60 g masła
  • 40 g mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na krem orzechowy

  • 70 g masła (miękkiego)
  • 180 g masła orzechowego
  • 90 g cukru pudru
  • 30 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
  • ½ op cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 8 g, opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

Pieczenie ciasteczek

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady* i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce ubić (mikser; końcówki do ubijania) jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Zajmie to ok. 2 minuty.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, ciągle miksując, wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Skończyć miksować gdy tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę i wymieszać krótko rózgą kuchenną lub mikserem na niewielkich obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Na przygotowaną blachę wykładać niewielkie porcje ciasta w odstępach. Można łyżką. Piec 8-10 minut (1 blachę jednocześnie; druga może poczekać), wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (3-4) przełożyć delikatnie na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Masło i masło orzechowe dać do miski i chwilę zmiksować (mikser, końcówki do ubijania). Do masy przesiać cukier puder cukier waniliowy, ucierać 3-4 minuty.
  • Do kremu stopniowo wlewać śmietankę (ciągle miksując) i gdy składniki połączą się, a masa będzie gładka, przełożyć ją do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką.
  • Na połowę ciastek wyciskać sporą ilość kremu i przykryć pozostałymi ciastkami.

WSKAZÓWKI

* Jeśli czekolada nie będzie chciała się całkiem rozpuścić (np. gdy w pomieszczeniu będzie chłodno), wystarczy podgrzać całość krótko w kąpieli wodnej.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka brownie, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, ciastka, czekolada gorzka, krem orzechowy, masło orzechowe

Zobacz także:

ciasteczka brownie
ciasteczka brownie
ciastka brownie z kremem kokosowym
ciastka brownie z kremem kokosowym
popękane ciasteczka chocolate crinkles
popękane ciasteczka chocolate crinkles
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo