Krem czekoladowy z mascarpone
Czekoladowy, gęsty krem z mascarpone, który jest idealny do przełożenia tortu. Jest dość prosty do przygotowania. Najważniejsze, aby dobrze rozpuścić czekoladę w śmietance i dokładnie ją schłodzić. Ostrożnie też ubijamy krem, ma treściwą konsystencję i nie wymaga długiego miksowania. Najważniejsze informacje znajdziecie dalej we wskazówkach. Ten krem jest pysznie czekoladowy, dość ciężki i pasuje idealnie do mocno czekoladowych tortów, także ciast czekoladowych i babeczek.
Czekoladowy krem do tortu (z mascarpone) - wskazówki
Jakich składników użyć do czekoladowego kremu do tortu?
Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.
Czy można użyć śmietanki 30%?
Ze śmietanką 30% krem będzie mniej gęsty, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość mascarpone o 20-30 gram.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80%. Jeśli chodzi o czekoladę gorzką, to im większa zawartość kakao, tym krem będzie gęstszy i intensywniej czekoladowy. Ja używałam do tego kremu czekolady 74%.
Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka z czekoladą, czyli 12 godzin.
Przygotowanie kremu czekoladowego i wskazówki.
- Przygotowując krem zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w śmietance. W tym celu do garnuszka z grubym dnem wlewamy śmietankę.
- Następnie, śmietankę trzeba podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia (można zostawić na najmniejszym gazie, ale bardzo pilnować, żeby nic się nie przypaliło) i dodać połamaną na kostki czekoladę. Można ją wcześniej posiekać, żeby łatwiej rozpuściła się w śmietance.
Co zrobić, jeśli czekolada rozpuściła się, ale są w niej małe drobinki czekolady?
W tym przypadku trzeba krótko zblendować ciepłą masę blenderem ręcznym na gładko. Jeśli pominiecie ten etap i zostawicie te drobinki, krem oczywiście się uda. Będzie odrobinę mniej gęsty i mogą być widoczne małe drobinki.
- Masę odstawiamy do ostudzenia, aby schować ją do lodówki. Tam powinna spędzić ok. 12 godzin. Musi się dobrze schłodzić, inaczej nie ubije się dobrze.
- Do miski dajemy mascarpone i chwilkę je miksujemy, następnie dodajemy schłodzoną śmietankę z czekoladą. Będzie bardzo gęsta. Ubijamy krem dość krótko, 1-2 minuty wystarczy.
Kremu nie można ubijać zbyt długo, żeby się nie zwarzył.
Dodatkowe informacje
– Przygotowany krem czekoladowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5cm wysokości. Mogą być też 3 po 1 cm.
– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego czekoladowego, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.
– Krem ubijamy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce).
– Do kremu czekoladowego można dodać np. posiekane orzechy laskowe lub arachidowe.
– Konsystencja kremu jest gęsta, dlatego nie polecam go specjalnie do dekorowania tortu lub babeczek przy pomocy worka cukierniczego i dekoracyjnej tylki, szczególnie małych rozmiarów. Po kilku minutach w temp. pokojowej powinien być lepszy do dekoracji, ale wtedy trzeba uważać, aby się nie zwarzył. Można go jednak rozsmarować na cieście, nałożyć gałkownicą na babeczki i zrobić zawijas łyżeczką lub nożem.
Przepis na czekoladowy krem do tortu z mascarpone:
KREM CZEKOLADOWY Z MASCARPONE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 400 ml śmietanki 36%
- 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 160 g czekolady gorzkiej
- 40 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Śmietankę wlać do garnuszka, wsypać cukier puder wymieszać i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Masę zblendować na gładko, przelać do miski i odstawić do ostudzenia.
- Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie, schłodzić ją w lodówce przez 12 godzin, najlepiej przez noc.
- Do miski dać mascarpone, chwilkę miksować i dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i ubijać. Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza. Zajmie to ok. 1-2 minuty.