Ciasto Snickers
Przepyszne ciasto inspirowane popularnym batonikiem Snickers. Sama nie jestem fanką Snickersów, ale ciasto to zupełnie inna sprawa. Smakuje super! Wymyśliłam je sobie, gdy przygotowywałam tartę brownie. Krem z masłem orzechowym i kajmakiem jest tak smaczny, że koniecznie musiałam wykorzystać go ponownie w jakimś deserze. No i jest! Ciasto Snickers oprócz rewelacyjnego kremu składa się też z herbatników, warstwy kajmaku, czekoladowego ciasta na spodzie i czekoladowej polewy z całymi orzechami. To idealne ciasto do kawy, na świąteczny stół i na każda inną okazję.
Ciasto Snickers - wskazówki do przygotowania
Herbatniki – Maślane herbatniki, mogą być też kakaowe jeśli macie ochotę. Do ciasta potrzebne jest ok. 240 g na formę o wymiarach 20×20 cm. To 3 warstwy herbatników, niektóre trzeba dociąć do formy. Najlepiej nożem z piłką.
Ciasto czekoladowe.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Kawa – Instant, 1 łyżeczka lub mała saszetka (np. espresso 2 gramy). Kawa powinno być bez żadnych dodatków np. 2w1.
Mleko – Do tego przepisu na ciasto można wykorzystać zwykłe mleko lub roślinne. Nada się ryżowe lub migdałowe, ale nie np. mleczko kokosowe, które jest cięższe i tłustsze.
Z tego przepisu ciasto czekoladowe jest miękkie i odrobinę lepkie, nie rośnie dużo i po wyjęciu z piekarnika jest płaskie, nawet trochę porowate.
Krem z kajmakiem i masłem orzechowym.
Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone.
Masa kajmakowa – Zwykła, klasyczna masa kajmakowa bez dodatków. Powinna być w temperaturze pokojowej.
Masło orzechowe – 100% orzechów ziemnych, bez dodatków. Można użyć masła gładkiego lub z kawałkami orzechów.
Przygotowanie kremu jest bardzo proste, wystarczy zmiksować wszystkie składniki do połączenia.
Kajmakowy krem, podobnie jak sam kajmak najlepiej wykładać na ciasto/herbatniki w wielu miejscach. Chodzi o to, żeby łyżeczką nałożyć małe porcje kremu/kajmaku na większą powierzchnię, aby ograniczyć rozsmarowywanie go. Dlaczego? Żeby ciasto nie przykleiło się do kremu, a herbatniki nie przesunęły się.
Polewa czekoladowa z orzechami.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80% (ja użyłam 74%) i mleczna. Używamy 50g gorzkiej i 50g mlecznej.
Nie zmieniajcie proporcji czekolady. Sama gorzka będzie zbyt twarda, mleczna zbyt rzadka. Polewa powinna być pomiędzy, aby po wyjęciu z lodówki ładnie się kroiła razem z całymi orzechami, ale też odpowiednio zmiękła po ok. 10 minutach poza lodówką.
Orzechy – Całe orzechy ziemne, nie trzeba ich kroić (można z grubsza jeśli macie ochotę) prażone i niesolone.
Przepis na formę 20×20 cm.
Chcesz upiec ciasto w większej formie?
Forma 28×23 cm – składniki mnożymy x1.6 (np. 100g mąki x1.6 =160 g mąki)
Forma 36×25 cm – składniki mnożymy x2.25 (przy czym samo ciasto czekoladowe można upiec ze składników x2, a resztę x2,25)
Ciasto Snickers - przechowywanie
Pyszne ciasto Snickers trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobre do 4 dni.
Smacznego!
CIASTO SNICKERS
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 240 g herbatników
Składniki na ciasto czekoladowe
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 50 g masła
- 80 g cukru
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka kawy instant
- 60 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 120 g masy kajmakowej
- 150 g masła orzechowego
Składniki na polewę
- 100 ml śmietanki 36%
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 g orzeszków ziemnych prażonych
Dodatkowo
- 200 g masy kajmakowej
PRZYGOTOWANIE
Pieczenie ciasta czekoladowego
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.
Przygotowanie kremu i ciasta
- Do miski dać mascarpone, masło orzechowe i kajmak. Zmiksować do połączenia składników.
- Połowę kremu rozsmarować na cieście, wyłożyć na krem herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową (200 g) i przykryć warstwą herbatników. Wyłożyć na nie resztę kremu, rozsmarować i przykryć warstwą herbatników.
- Ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę przed przygotowaniem polewy.
- Przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać, aż się rozpuści. Do czekolady wsypać orzechy, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Czekoladę z orzechami wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników i wyrównać. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.