Trufle czekoladowe z tego przepisu są delikatne i rozpływają się w ustach. Zamiast nalewki można użyć whisky lub rumu jeżeli lubicie. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba zaledwie kilku składników by wyczarować te wytworne i eleganckie kuleczki. Mogą być one także wspaniałym, własnoręcznie przygotowanym prezentem dla kogoś, choć sobie też trochę zostawcie.
Składniki (na ok. 22 małe trufle):
– 125 g serka mascarpone ( w temperaturze pokojowej)
– 2 łyżki nalewki malinowej (lub innej ulubionej)
– 150 g gorzkiej czekolady
– 50 g mlecznej czekolady
– kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
Połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia.
Mascarpone razem z nalewką zmiksować w misce, tylko chwilę aż się połączą.
Następnie, ciągle miksując wlewać przestudzoną czekoladę i miksować do połączenia. Odstawić do lodówki do stwardnienia masy, ok. 1 godziny.
Po tym czasie z masy formować kuleczki (można nabierać łyżeczką i formować dłońmi) i obtaczać w kakao. Gotowe trufle schłodzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Przepis na trufle pochodzi ze strony MojeWypieki z małymi modyfikacjami.
Zobacz także:
Trufle z nutellą i precelkami
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, słonego i czekoladowego to te okrągłe drobiazgi są idealne. Trufle z nutellą i precelkami, chrupkie i kremowe jednocześnie. Słone precelki fajnie podkreślają smak czekolady. Do polania trufli można użyć zarówno czekolady mlecznej jak i gorzkiej. Ja połączyłam obie w proporcji 1:1 i myślę, że wyszło pysznie.
Trufle Bounty
Bardzo kokosowe Trufle Bounty. Proste i szybkie w przygotowaniu, do tego niezwykle pyszne. Raj dla miłośników słodkości i kokosa. Do przygotowania trufli potrzeba tylko czterech składników. Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 kuleczek. Jeżeli nie zjecie wszystkich to z powodzeniem można je zamrozić w pojemniku i następnym razem wyciągnąć godzinę przed podaniem. Zdarza się to jednak rzadko bo znikają w zawrotnym tempie.