Tort Oreo
Przepis na przepyszny tort Oreo. Tort jest porządnie czekoladowy i dość ciężki, pełen smaku i słodyczy. Jeśli lubicie zjeść coś naprawdę słodkiego i pysznego to będziecie zachwyceni. Tort Oreo to połączenie mocno czekoladowego ciasta idealnego do tortów. Znacie je już z innych czekoladowych przepisów. Do tego mamy 2 rodzaje kremu Oreo: śmietankowy, oraz czekoladowy. Tort otynkowany jest wybitnie słodkim kremem maślanym z bardzo drobno posiekanymi ciasteczkami Oreo. To taki typowy krem maślany w amerykańskim stylu. Pasuje do tortu znakomicie. Nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy i prostego kremu z mascarpone do dekoracji. Zachęcam Was do wypróbowania. Cały przepis znajdziecie jak zawsze na samym końcu wpisu, zaraz za wszelkimi wskazówkami.
Jak rozłożyć czas na przygotowanie tortu Oreo?
Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć na 2-3 dni. Poniżej przedstawiam Wam schemat, który wydaje się najbardziej wygodny, tort ma czas by się “ułożyć” i nieco przegryźć. Sama też tak rozłożyłam poszczególne etapy przygotowań tortu.
1 DZIEŃ – Upieczenie ciasta czekoladowego i rozpuszczenie czekolady w śmietance – Nie ma różnicy, czy upieczecie ciasto rano, czy wieczorem. Ważne, żeby dobrze wystygło i poleżał przez noc. Wtedy lepiej się kroi. Śmietanka z czekoladą powinna się chłodzić ok. 12 godzin, żeby ładnie się ubiła.
2 DZIEŃ – Złożenie tortu w rancie (można też bez rantu) – Tego dnia kroimy ciasto na 4 blaty i przygotowujemy kremy Oreo: śmietankowy i czekoladowy. Tort składamy i wstawiamy do lodówki. Dobrze, żeby chłodzenie trwało to ok. 12 godzin. Sama składam tort rano i zostawiam do następnego ranka.
3 DZIEŃ – Tynkowanie i dekoracja – Tort wyjmujemy z rantu i zostawiamy w lodówce na czas przygotowania kremu maślanego i dekoracji (opcjonalnie; w zależności co przygotowujecie). Po obłożeniu kremem maślanym, zostawiamy tort na 1 godzinę w lodówce i dekorujemy polewą i kremem.
Udekorowany tort jest już gotowy. W smaku będzie najlepszy na następny dzień. Przed krojeniem można poczekać, aby krem maślany trochę zmiękł lub kroić nożem zanurzonym w ciepłej wodzie i osuszonym. Ukrojony kawałek zostawić na kilka minut, żeby się ocieplił.
Tort Oreo - wskazówki do składników i przygotowania
Ciasto czekoladowe.
Ciasto jest proste do przygotowanie. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją zamrozić (np. na bajaderki) albo po prostu zjeść.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach. Jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to sprawdzić kolejny raz po 4-5 minutach.
Nasączenia ciasta – Ciasto jest wilgotne, nie trzeba go nasączać, ale można. Do nasączenia wystarczy mała filiżanka (ok. 80-100 ml) świeżo parzonej kawy/herbaty lub kakao (łyżeczka kakao rozmieszana z wodą). Nada się też np. Malibu.
Więcej o tym czekoladowym cieście do tortu przeczytacie w osobnym wpisie: Mocno czekoladowe ciasto do tortu.
Kremy Oreo do tortu.
Jakich składników użyć do kremów Oreo?
Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%. Powinna być dobrze schłodzona do jasnego kremu. Najlepiej kupić śmietankę dzień wcześniej, niech spędzi w lodówce chociaż 12 godzin.
Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka, czyli 12 godzin.
Ciasteczka Oreo – Wykorzystałam oryginalne ciastka, nie wiem jak krem wyjdzie zamiennikami, choć podejrzewam, że powinno być ok. Ciastka kroimy lub kruszymy na mniejsze i średnie kawałki.
Cukier – Koniecznie cukier puder. Można dodać pół opakowania cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią, aby uzyskać waniliowy smak. Do czekoladowego kremu nie używamy już cukru.
Czekolada – Do czekoladowego kremu Oreo używamy czekolady mlecznej i gorzkiej min. 60% kakao.
Więcej o śmietankowym kremie Oreo znajdziesz we wpisie: Krem Oreo (do tortu)
Więcej o czekoladowym kremie Oreo znajdziesz we wpisie: Czekoladowy krem Oreo (do tortu)
Maślany krem Oreo.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.
Do tego kremu maślanego masło powinno być miękkie, może być jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę.
Masło ubijamy ok. 5-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera. Po ubiciu będzie lekko puszyste i jasne, prawie białe.
Śmietanka – Tłusta, słodka śmietanka o zawartości tłuszczu 36%. Powinna mieć temperaturę pokojową, zbyt zimna lub ciepła może zwarzyć krem.
Śmietankę dodajemy partiami (po 1/3 porcji), gdy kolejna się wmiesza. Krem będzie gładszy, jaśniejszy.
Ciasteczka Oreo – Powinny być bardzo drobno pokruszone (nie jak w poprzednich kremach). Można je dokładnie posiekać lub zmielić w malakserze.
Przepis na tort o średnicy ok. 19 cm i wysokości ok. 10 cm bez dekoracji. Z dekoracją jak na zdjęciu tort ma 15 cm wysokości.
Tort Oreo - przechowywanie
Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 3 dni od momentu złożenia i udekorowania.
Przed podaniem i krojeniem dobrze jest wyjąć tort z lodówki na ok. 15-20 minut, aby krem i polewa zmiękły. Będzie się lepiej kroił. Warto też rozgrzać nóż w ciepłej wodzie i osuszyć go przed krojeniem.
Smacznego!
Przepis na tort Oreo:
TORT OREO
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 125 g czekolady gorzkiej
- 60 g masła
- 60 ml oleju
- 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody
Krem Oreo
- 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 25 g cukru pudru
- 10 ciastek Oreo (ok. 110 g)
Czekoladowy krem Oreo
- 200 ml śmietanki 36%
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 40 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady gorzkiej
- 4 ciasteczka Oreo (ok. 44g)
Maślany krem Oreo (do tynkowania)
- 150 g masła (w temp. pokojowej, miękkiego)
- 250 g cukru pudru
- ½ op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 8 g)
- 50 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
- 6 ciastek Oreo
Polewa czekoladowa
- 80 ml śmietanki 36%
- 40 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej
Krem do dekoracji
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 70 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 15 g cukru pudru
Dodatkowo
- ¼ szklanki kawy/herbaty/malibu/ (do nasączenia)
- 6-8 ciasteczek Oreo (do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta czekoladowego
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), dno i boki tortownicy (18 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
- W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
- Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie kremu czekoladowego etap 1
- Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia.
- Gdy całość ostygnie, schłodzić masę w lodówce przez 12 godzin.
Przygotowanie kremów i składanie tortu
- Z ciasta ściąć górkę i przekroić na 4 równe blaty. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu lub podkładce. Opcjonalnie nasączyć.
- Przygotować śmietankowy (jasny) krem Oreo. Ciastka pokroić na drobne kawałki. Odłożyć.
- W misce chwilę zmiksować (kilka sekund; tylko do połączenia składników) mascarpone z cukrem pudrem i dolać śmietankę. Ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu. Ubijanie zajmie ok. 2 minuty.
- Do kremu wsypać ciastka i delikatnie wmieszać przy pomocy szpatułki.
- Połowę jasnego kremu rozsmarować na pierwszym blacie ciasta, przykryć drugim blatem ciasta i nasączyć go.
- Jasny krem Oreo odłożyć na chwilę i szybko przygotować krem czekoladowy.
- Przygotować czekoladowy krem Oreo. Ciastka pokroić na drobne kawałki. Odłożyć.
- W misce chwilę zmiksować (kilka sekund) mascarpone i dolać schłodzoną śmietankę z czekoladą. Ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu. Ubijanie zajmie ok. 1-2 minuty.
- Do kremu wsypać ciastka i delikatnie wmieszać przy pomocy szpatułki.
- Czekoladowy krem rozsmarować na drugim blacie i przykryć trzecim. Nasączyć go i rozsmarować na nim pozostały jasny krem Oreo. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć go.
- Boki tortu wyrównać szpatułką, obłożyć folią rantową i tort zapiąć w rant*. Tort schłodzić w lodówce minimum 12 godzin.
Przygotowanie maślanego kremu Oreo
- Ciasteczka posiekać bardzo drobno na okruszki (można je też zmielić w malakserze).
- Masło utrzeć (mikser; końcówki do ucierania) w misce do powstania jasnej (prawie białej), puszystej masy. Zajmie to ok. 5-8 minut.
- Do masła przesiać ⅓ cukru i cukier waniliowy, utrzeć 2 minuty, dodać kolejną ⅓ cukru pudru i utrzeć 2 minuty, dodać ostatnią porcję cukru i ucierać jeszcze ok. 4 minuty pod koniec wlewając małymi porcjami śmietankę.
- Gdy krem będzie jednolity i puszysty, dodać do niego okruszki i chwilę zmiksować do połączenia.
- Tort wyjąć z rantu i obłożyć równo masą maślaną. Schować go z powrotem do lodówki na ok. godzinę i przygotować polewę.
Przygotowanie polewy czekoladowej
- Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietankę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładki sos. Musi się ostudzić, ale wciąż być płynny.
- Czekoladą ozdobić tort. Można przy pomocy specjalnej butelki, worka cukierniczego lub po prostu łyżeczką zrobić tzw. drip i resztę wylać na wierzch.
- Tort schłodzić przez 15 minut, kiedy czekolada lekko zastygnie udekorować tort kremem i ciasteczkami.
Przygotowanie kremu do dekoracji
- Mascarpone, śmietankę i cukier puder zmiksować w misce do powstania puszystego, gęstego kremu.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką, ozdobić tort.
2 komentarze
Czy do kremu można użyć tylko mlecznej czekolady zamiast mlecznej i gorzkiej?
Można, tylko krem będzie mniej czekoladowy, słodszy i mniej gęsty. Ale ogólnie powinien się udać 😉