Cofnij
tort czekoladowy

TORT CZEKOLADOWY

Joanna | chocololo.pl
Maksymalnie czekoladowy tort z dwoma rodzajami czekoladowego kremu i ciastem czekoladowym.
Przepis na tort o średnicy ok. 19 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 60 ml oleju
  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody

Składniki na krem czekoladowy z mascarpone

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 40 g cukru pudru

Składniki na czekoladowy krem maślany

  • 150 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 30 g kakao
  • 250 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Składniki na polewę czekoladową

  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml śmietanki 36%

Dodatkowo

  • posypka/wiórki czekoladowe do ozdoby
  • kawa/kakao do nasączenia

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), dno i boki tortownicy (18 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu z mascarpone etap 1

  • Śmietankę wlać do garnuszka i podgrzać prawie do wrzenia, następnie dodać połamaną na kostki czekoladę.
  • Wymieszać całość do rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc (ok.12 godzin).

Przygotowanie kremu etap 2 i składanie tortu

  • Z ciasta ściąć górkę i przekroić na 4 równe blaty. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu lub podkładce. Opcjonalnie nasączyć kawą.
  • Przygotować krem czekoladowy. Do miski dać mascarpone, cukier puder i chwilę zmiksować. Dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
  • Na pierwszy blat wyłożyć ⅓ kremu i rozsmarować delikatnie, przykryć drugim blatem, nasączyć kawą, wyłożyć ⅓ i przykryć trzecim. Ponownie nasączyć, wyłożyć ostatnią porcję kremu, rozsmarować i przykryć ostatnim, czwartym blatem. Wyrównać szpatułką boki.
  • Tort dobrze schłodzić w lodówce najlepiej przez kolejną noc (12 godzin).

Przygotowanie kremu maślanego

  • Masło utrzeć w misce do powstania jasnej (prawie białej), puszystej masy. Zajmie to ok. 5-8 minut.
  • Do masła przesiać kakao i ucierać 1-2 minuty. Następnie do masy przesiać ⅓ cukru pudru, miksować 1-2 minuty, dodać kolejną ⅓ cukru, miksować 1-2 minuty i ostatnią część.
  • Krem będzie gęsty, miksując wlać ⅓ śmietanki, gdy składniki się połączą wlać kolejną porcję i tak do powstania puszystego, gładkiego kremu.
  • Kremem maślanym posmarować wierzch i boki tortu. Część przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i zostawić do dekoracji (zostawić w temp. pokojowej).
  • Tort schować do lodówki na czas przygotowywania polewy.

Przygotowanie polewy i dekoracja

  • W rondelku podgrzać śmietankę dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać, powstanie gładka polewa. Odstawić ją by przestygła (może lekko zgęstnieć), ale pozostała płynna następnie polać nią tort (można użyć łyżeczki lub przelać czekoladę do woreczka cukierniczego).
  • Polany tort schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut, gdy polewa stężeje ozdobić wierzch pozostałym kremem maślanym.
Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, ciasto do tortu, krem do tortu, tort, tort czekoladowy