Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), dno i boki tortownicy (18 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie kremu z mascarpone etap 1
Śmietankę wlać do garnuszka i podgrzać prawie do wrzenia, następnie dodać połamaną na kostki czekoladę.
Wymieszać całość do rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc (ok.12 godzin).
Przygotowanie kremu etap 2 i składanie tortu
Z ciasta ściąć górkę i przekroić na 4 równe blaty. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu lub podkładce. Opcjonalnie nasączyć kawą.
Przygotować krem czekoladowy. Do miski dać mascarpone, cukier puder i chwilę zmiksować. Dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
Na pierwszy blat wyłożyć ⅓ kremu i rozsmarować delikatnie, przykryć drugim blatem, nasączyć kawą, wyłożyć ⅓ i przykryć trzecim. Ponownie nasączyć, wyłożyć ostatnią porcję kremu, rozsmarować i przykryć ostatnim, czwartym blatem. Wyrównać szpatułką boki.
Tort dobrze schłodzić w lodówce najlepiej przez kolejną noc (12 godzin).
Przygotowanie kremu maślanego
Masło utrzeć w misce do powstania jasnej (prawie białej), puszystej masy. Zajmie to ok. 5-8 minut.
Do masła przesiać kakao i ucierać 1-2 minuty. Następnie do masy przesiać ⅓ cukru pudru, miksować 1-2 minuty, dodać kolejną ⅓ cukru, miksować 1-2 minuty i ostatnią część.
Krem będzie gęsty, miksując wlać ⅓ śmietanki, gdy składniki się połączą wlać kolejną porcję i tak do powstania puszystego, gładkiego kremu.
Kremem maślanym posmarować wierzch i boki tortu. Część przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i zostawić do dekoracji (zostawić w temp. pokojowej).
Tort schować do lodówki na czas przygotowywania polewy.
Przygotowanie polewy i dekoracja
W rondelku podgrzać śmietankę dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać, powstanie gładka polewa. Odstawić ją na 2 minuty by przestygła, następnie polać nią tort (można użyć łyżeczki lub przelać czekoladę do woreczka cukierniczego).
Polany tort schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut, gdy polewa stężeje ozdobić wierzch pozostałym kremem maślanym.
Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, ciasto do tortu, krem do tortu, tort, tort czekoladowy