Szybkie pączuszki cynamonowe z nutellą
Niebywale proste do przygotowania pączuszki cynamonowe nadziane czekoladowo-orzechowym kremem, czyli nutellą. Bardzo smaczna i fajna alternatywa dla drożdżowych pączków, jeśli akurat nie macie czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego. Pączuszki będą wspaniałe na deser do popołudniowej kawy. Ogromną zaletą jest czas przygotowania, bo te jogurtowe pączuszki robi się je zaskakująco szybko. Wystarczy wymieszać składniki, uformować kuleczki i usmażyć małe pączki. Obtoczone w cukrowo-cynamonowej posypce, nadziane Nutellą są wyjątkowo pyszne. Polecam wszystkim łasuchom.

Szybkie pączuszki cynamonowe z Nutellą - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania pączuszków:
Nie jest konieczne by składniki były w temperaturze pokojowej.
Mąka – Pszenna mąka tortowa.
Jogurt – Naturalny jogurt bez dodatków. Może być gęsty, typu greckiego także.
Jajko i żółtko – Nie muszą być w temperaturze pokojowej. Najlepiej użyć sporych jajek w rozmiarze L.
Cukier – Do ciasta na pączuszki dajemy niewiele cukru. Można pominąć cukier waniliowy i np. dać w jego miejsce esencję waniliową oraz 10 g cukru.
Do obtaczania niezbędny jest drobny cukier do wypieków.
Alkohol – Użyłam whisky, może być też wódka. Często dodaje się spirytus. Jeśli chcecie, można zrezygnować z tego składnika. Powoduje on, że pączuszki nie nasiąkną mocno tłuszczem. Zamiennikiem może być też ocet lub sok z cytryny.
Cynamon – Koniecznie dodajcie do cukrowej posypki. Jogurtowe pączuszki będą pyszne i aromatyczne.
Krem czekoladowo-orzechowy – Popularna nutella, ale jeśli macie inny ulubiony zamiennik, można nadziać nim pączuszki.
Do nadziania pączków potrzeba ok. pół szklanki kremu. To są 2 mocno czubate łyżki.

Jogurtowe pączuszki z nutellą – smażenie.
Pączki można usmażyć na głębokiej patelni lub w garnuszku. Oleju wystarczy wlać tak na głębokość 3-4 cm. Ja smażyłam na głębokiej patelni, pączki prawie dotykały dna, wyszły idealnie.
Aby łatwiej przełożyć krem czekoladowo-orzechowy do rękawa cukierniczego, można go odrobinę podgrzać. W tym celu trzeba włożyć słoiczek/ szklankę z nutellą do miski z gorącą wodą na ok. 20 minut.
Przed formowaniem kuleczek polecam nasmarować ręce obficie olejem, dzięki temu ciasto nie będzie się do nich kleić i będzie można łatwiej uformować je w równe kuleczki.
Zanim wrzucimy na tłuszcz pierwszy pączek można wrzucić odrobinę ciasta, aby zobaczyć czy olej jest dobrze rozgrzany. Jeżeli ciasto zacznie się intensywnie smażyć i tłuszcz wokół będzie „bąbelkował”, można wrzucać pączki.
Przepis na ok. 20 małych pączków.

Szybkie pączuszki cynamonowe z nutellą - przechowywanie
Pączuszki są najlepsze zaraz po przygotowaniu, najlepiej byłoby je zjeść jeszcze tego samego dnia. Z czasem stają się trochę twardsze, choć dalej smaczne. Można je spakować do pojemnika, albo papierowego woreczka na następny dzień, jednak najlepsze są zaraz po usmażeniu i nadzianiu, mogą być jeszcze ciepłe.

Smacznego!
Przepis na ekspresowe pączuszki cynamonowe na jogurcie, nadziane nutellą:

SZYBKIE PĄCZUSZKI CYNAMONOWE Z NUTELLĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 10 g cukru drobnego
- 10 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka mocnego alkoholu (np. wódka, whisky)
- 30 g masła
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dodatkowo
- ¼ szklanki cukru drobnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki nutelli
Do smażenia
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
- W garnuszku roztopić masło i odstawić do wystudzenia.
- Jogurt wymieszać z cukrem, solą, jajkiem, żółtkiem. Dodać łyżkę alkoholu i wystudzone masło, dobrze wymieszać.
- W misce wymieszać razem mąkę, proszek i sodę. Przesiać je do mokrych składników i dobrze wymieszać. Ciasto będzie gęste.
- Na patelni lub w garnku rozgrzać olej, dodatkowo olejem porządnie nasmarować ręce. Formować z ciasta kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego) i wrzucać po kilka sztuk na rozgrzany tłuszcz.
- Smażyć z obu stron aż będą złocisto-brązowe. Wyciągnąć łyżką cedzakową na przygotowany talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- W miseczce wmieszać ¼ szklanki drobnego cukru z cynamonem i obtaczać w mieszance pączki.
- Nutellę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania i nadziewać pączuszki.