Szybkie pączuszki cynamonowe z Nutellą
Niebywale proste do przygotowania pączuszki. Bardzo smaczna alternatywa jeśli nie macie czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego. Pączuszki będą wspaniałe na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Robi się je zaskakująco szybko, wystarczy wymieszać składniki, uformować kuleczki i usmażyć małe pączki. Obtoczone w cukrowo-cynamonowej posypce, nadziane Nutellą są wyjątkowo pyszne. Polecam wszystkim łasuchom.
Szybkie pączuszki cynamonowe z Nutellą - wskazówki
Nie jest konieczne by składniki były w temperaturze pokojowej.
Pączki można usmażyć na głębokiej patelni lub w garnuszku. Oleju wystarczy na głębokość 3-4 cm. Ja smażyłam na głębokiej patelni, pączki prawie dotykały dna, wyszły idealnie.
Nutella – aby łatwiej przełożyć krem do rękawa cukierniczego, można go odrobinę podgrzać. W tym celu trzeba włożyć słoiczek Nutelli do miski z gorącą wodą na ok. 20 minut.
Przed formowaniem kuleczek ręce nasmarować obficie olejem, dzięki temu ciasto nie będzie się do nich kleić i będzie się łatwo formować.
Zanim wrzucimy na tłuszcz pierwszy pączek można wrzucić odrobinę ciasta, aby zobaczyć czy olej jest dobrze rozgrzany. Jeżeli ciasto zacznie się intensywnie smażyć i tłuszcz wokół będzie „bąbelkował”, można wrzucać pączki.
Przepis na ok. 20 małych pączków.
Szybkie pączuszki cynamonowe z Nutellą - przechowywanie
Pączuszki są najlepsze zaraz po przygotowaniu, najlepiej byłoby je zjeść jeszcze tego samego dnia. Z czasem stają się trochę twardsze, choć dalej smaczne. Można je spakować do pojemnika, albo papierowego woreczka na następny dzień, jednak najlepsze są zaraz po usmażeniu i nadzianiu, jeszcze ciepłe.
Smacznego!
SZYBKIE PĄCZUSZKI CYNAMONOWE Z NUTELLĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 180 g jogurtu naturalnego
- 20 g cukru drobnego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka alkoholu ((wódka,whisky))
- 30 g masła
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dodatkowo
- ¼ szklanki cukru drobnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki Nutelli
Do smażenia
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
- W garnuszku roztopić masło i odstawić do wystudzenia.
- Jogurt wymieszać z cukrem, solą, jajkiem, żółtkiem. Dodać łyżkę alkoholu i wystudzone masło, dobrze wymieszać.
- Do miski przesiać mąkę, proszek i sodę. Dodać do mokrych składników i dobrze wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, dodatkowo olejem porządnie nasmarować ręce. Formować z ciasta kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego) i wrzucać po kilka sztuk na rozgrzany tłuszcz.
- Smażyć z obu stron aż będą złocisto-brązowe. Wyciągnąć łyżką cedzakową na przygotowany talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.
- W miseczce wmieszać ¼ szklanki drobnego cukru z cynamonem i obtaczać w mieszance pączki.
- Nutellę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania i nadziewać pączuszki.
- Jeść zaraz po przygotowaniu.
Zobacz także:
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ
Knedle ze śliwkami i Nutellą, obtoczone w orzechowej posypce z kakao. Pyszne, mięciutkie i bardzo delikatne. Soki ze śliwki i krem orzechowy tworzą po ugotowaniu idealny sos.
TRUFLE Z NUTELLĄ I PRECELKAMI
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, słonego i czekoladowego to te okrągłe drobiazgi są idealne. Trufle z nutellą i precelkami, chrupkie i kremowe jednocześnie. Słone precelki fajnie podkreślają smak czekolady. Do polania trufli można użyć zarówno czekolady mlecznej jak i gorzkiej.
SERNIK FERRERO ROCHER
Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja. To taki deser, który specjalnie je się wolno, aby delektować się każdym kawałeczkiem.