• 0

    Brak produktów w koszyku.

Słonecznikowiec z kremem czekoladowym

Słonecznikowiec z kremem czekoladowym

Muszę przyznać, że Słonecznikowiec z kremem czekoladowym wyszedł fantastycznie. Pomiędzy blatami nasączonego kawą biszkoptu znajdziecie w nim krem kajmakowy ze słonecznikiem i krem czekoladowy. Maślany krem z kajmakiem jest obłędny, a wcześniej upieczony słonecznik chrupiący i karmelowy. Wbrew pozorom nie jest to trudne do przygotowania ciasto. Warto się na nie skusić, bo smakuje obłędnie. Jest syte i treściwe, słodkie i cudnie karmelowo-czekoladowe z chrupkim akcentem. Na wierzchu nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy i puszystego kremu z kajmakiem do ozdoby. Mam nadzieję, że ten przepis na słonecznikowiec zostanie z Wami na długo i każdy kogo poczęstujecie, będzie o niego pytał. Jest pyszny i idealny na każde Święta.
przepis na słonecznikowiec idealny na święta

Słonecznikowiec z kremem czekoladowym - wskazówki do przepisu

Biszkopt kakaowy.

Jajka – Najlepiej duże w rozmiarze L. Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z bardzo ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła. Dla pewności, czy dobrze się ocieplą (to zależy, czy wyciągacie je z lodówki, jaka jest temp. otoczenia itp.) czas ocieplania ich w wodzie można wydłużyć do 30 minut.

Jajka z cukrem trzeba porządnie ubić. Mikserem ręcznym ubijam jajka ok. 12 minut na wysokich obrotach.

Mąka – Tortowa mąka pszenna. Sama do tego biszkoptu użyłam mąki pszennej bio typ 480.

Kakao – Ciemne, alkalizowane kakao o zawartości tłuszczu 10-12%. Podpowiem, że to np. popularne Decomorreno lub Wedel.

Mieszankę można do przygotowanej masy wmieszać całą na raz jak macie wprawę. Polecam wmieszać ją jednak w 2-3 turach, a najlepiej (zawsze tak robię) delikatnie mieszając przesiewać mieszankę mąki i kakao na bieżąco. Najlepiej robić to silikonową, średnio-twardą szpatułką. Mieszanie wygląda tak: dwa przesiania mąki z kakao i zaraz delikatne wmieszanie lub dwa z potrząśnięciem, żeby równomiernie rozprowadzić mąkę. No i znowu dwa przesiania i zamieszanie, tak do końca mąki z kakao. Ostrożnie, powoli i z uczuciem.

 

Krem kajmakowy ze słonecznikiem.

Masło – Powinno być miękkie, może być w niższej temp. pokojowej (ok. 18 stopni C). Do ucierania najlepsze jest masło miękkie, ale może być chłodnawe. Zbyt miękkie i ciepłe słabo się uciera, więc warto je po 2 minutach ucierania schować na 2 minuty do lodówki i ponownie utrzeć.

Kajmak – Bez dodatków smakowych, zwykła masa kajmakowa w temperaturze pokojowej.

Słonecznik – Bez łupinek.

pyszny słonecznikowiec z kremem

Krem czekoladowy.

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%. Opcjonalnie może być śmietanka 30%, ale w kremie z kajmakiem do dekoracji lepsza będzie 36%

Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80%. Jeśli chodzi o czekoladę gorzką, to im większa zawartość kakao, tym krem będzie gęstszy i intensywniej czekoladowy. Ja używałam do tego kremu czekolady 64%.

Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka z czekoladą, czyli 12 godzin.

– Śmietankę z czekoladą można rozpuścić dzień przed składaniem ciasta lub z samego rana i zostawić ją do wieczora. Powinna dobrze się schłodzić.

– Jeśli przygotowujecie ciasto w większej formie niż 20×20 cm, to śmietanka z czekoladą powinna schłodzić się te 12 godzin (będzie większa ilość). Dla przyspieszenia można podzielić masę na dwie mniejsze miski i tak schować do lodówki na 8 godzin.

 

Polewa czekoladowa.

Do polewy użyłam czekolady gorzkiej 64% i mlecznej.

Można przygotować polewę z samą gorzką ( z samą mleczną będzie zbyt słodko), wtedy na 70 ml śmietanki dajcie 55 g gorzkiej czekolady.

 

Krem z kajmakiem do dekoracji.

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Kajmak można wcześniej odmierzyć i przełożyć do miseczki, wtedy szybko będzie zimny.

 

Przepis na formę 20×20 cm.

Chcesz upiec ciasto w większej formie? Skorzystaj z przelicznika foremek.

najlepszy przepis na słonecznikowiec

Słonecznikowiec z kremem czekoladowym - przechowywanie

Pyszny Słonecznikowiec z kremem czekoladowym trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobry do 3-4 dni.

słonecznikowiec z kremem czekoladowym przepis

Smacznego!

Przepis na Słonecznikowiec z kremem czekoladowym:

słonecznikowiec z kremem czekoladowym

SŁONECZNIKOWIEC Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Joanna | Chocololo
Przepyszne ciasto "słonecznikowiec". Kakaowy biszkopt, kajmakowy krem, chrupiący słonecznik i krem czekoladowy.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na biszkopt kakaowy

  • 3 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 60 g mąki
  • 25 g kakao
  • 30 ml oleju
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na słonecznik karmelizowany

  • 125 g słonecznika łuskanego
  • 40 g cukru pudru
  • 30 g masła
  • 20 ml śmietanki 36%

Składniki na krem kajmakowy ze słonecznikiem

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 200 g kajmaku (w temp. pokojowej)
  • słonecznik z przepisu powyżej

Składniki na krem czekoladowy

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 65 g czekolady gorzkiej
  • 20 g cukru pudru

Składniki na polewę czekoladową

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 35 g czekolady mlecznej

Składniki na krem do dekoracji

  • 30 g kajmaku (dobrze schłodzonego)
  • 70 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Dodatkowo

  • 80-100 ml mocnej kawy (do nasączenia)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu czekoladowego etap 1

  • Śmietankę wlać do garnuszka, wsypać cukier puder wymieszać i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Masę przelać do miski i odstawić do ostudzenia.
  • Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie, schłodzić ją w lodówce przez 8 godzin, najlepiej przez noc.

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę dokładnie wymieszać z kakao i proszkiem, odłożyć.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 12-15 minut. Na koniec ubijania wolno wlać olej i ubić tylko do połączenia.
  • Do masy w trzech turach (lub stopniowo) przesiać i wmieszać delikatnie rózgą/łopatką mąkę z kakao i proszkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
  • Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie przekroić biszkopt na 3 równe, cienkie blaty (ok. 1 cm grubości).

Przygotowanie karmelizowanego słonecznika

  • Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyjąć i wyłożyć papierem, zostawić z boku, nie wkładać do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół).
  • W garnuszku podgrzać razem masło, cukier i śmietankę. Gdy cukier się rozpuści gotować jeszcze 2 minuty. Dodać słonecznik, wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu mieszając jeszcze minutę.
  • Wyłożyć równomiernie słonecznik na przygotowaną blachę i piec 15-20 minut, aż stanie się złoty i rumiany.
  • Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie połamać taflę na kawałki i posiekać.

Przygotowanie kremu kajmakowego

  • W misce utrzeć (mikserem, końcówki do ubijania) masło, aż zrobi się jaśniejsze. Zajmie to 3-4 minuty. Następnie ucierając dodawać stopniowo kajmak.
  • Do masy dodać pokruszony słonecznik i delikatnie wieszać go szpatułką.
  • Dolny blat biszkoptu włożyć do formy (można ją wcześniej znów wyłożyć papierem do pieczenia, aby ładnie wyjąć ciasto lub jego ukrojone kawałki). Biszkopt nasączyć kawą.
  • Na biszkopt wyłożyć krem kajmakowy ze słonecznikiem i rozsmarować go równomiernie. Przykryć go drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączyć kawą.

Przygotowanie kremu czekoladowego

  • Do miski dać mascarpone, chwilkę miksować i dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i ubijać. Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza. Zajmie to ok. 1-2 minuty.
  • Krem wyłożyć równomiernie na drugi blat biszkoptu i wyrównać. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go kawą.
  • Ciasto schłodzić w lodówce min. 6 godzin, najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy i kremu

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Polewę odłożyć do ostudzenia, powinna lekko zgęstnieć.
  • Polewą polać ciasto, wyrównać i schłodzić przez 30 minut.
  • Krem z kajmakiem. W misce ubić razem kajmak ze śmietanką do powstania puszystego, gęstego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić ciasto.
Słowo kluczowe boże narodzenie, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto na wielkanoc, ciasto z kremem, kajmak, krem czekoladowy, krem kajmakowy, słonecznik, słonecznikowiec

Zobacz także:

ciasto michałek bez pieczenia
ciasto michałek bez pieczenia
czekoladowe ciasto cappuccino
czekoladowe ciasto cappuccino
czekoladowe ciasto toffi z bezami
czekoladowe ciasto toffi z bezami
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x