Śmietankę wlać do garnuszka, wsypać cukier puder wymieszać i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Masę przelać do miski i odstawić do ostudzenia.
Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie, schłodzić ją w lodówce przez 8 godzin, najlepiej przez noc.
Przygotowanie biszkoptu
Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę dokładnie wymieszać z kakao i proszkiem, odłożyć.
Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 12-15 minut. Na koniec ubijania wolno wlać olej i ubić tylko do połączenia.
Do masy w trzech turach (lub stopniowo) przesiać i wmieszać delikatnie rózgą/łopatką mąkę z kakao i proszkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie przekroić biszkopt na 3 równe, cienkie blaty (ok. 1 cm grubości).
Przygotowanie karmelizowanego słonecznika
Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyjąć i wyłożyć papierem, zostawić z boku, nie wkładać do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół).
W garnuszku podgrzać razem masło, cukier i śmietankę. Gdy cukier się rozpuści gotować jeszcze 2 minuty. Dodać słonecznik, wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu mieszając jeszcze minutę.
Wyłożyć równomiernie słonecznik na przygotowaną blachę i piec 15-20 minut, aż stanie się złoty i rumiany.
Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie połamać taflę na kawałki i posiekać.
Przygotowanie kremu kajmakowego
W misce utrzeć (mikserem, końcówki do ubijania) masło, aż zrobi się jaśniejsze. Zajmie to 3-4 minuty. Następnie ucierając dodawać stopniowo kajmak.
Do masy dodać pokruszony słonecznik i delikatnie wieszać go szpatułką.
Dolny blat biszkoptu włożyć do formy (można ją wcześniej znów wyłożyć papierem do pieczenia, aby ładnie wyjąć ciasto lub jego ukrojone kawałki). Biszkopt nasączyć kawą.
Na biszkopt wyłożyć krem kajmakowy ze słonecznikiem i rozsmarować go równomiernie. Przykryć go drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączyć kawą.
Przygotowanie kremu czekoladowego
Do miski dać mascarpone, chwilkę miksować i dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i ubijać. Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza. Zajmie to ok. 1-2 minuty.
Krem wyłożyć równomiernie na drugi blat biszkoptu i wyrównać. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go kawą.
Ciasto schłodzić w lodówce min. 6 godzin, najlepiej przez noc.
Przygotowanie polewy i kremu
W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Polewę odłożyć do ostudzenia, powinna lekko zgęstnieć.
Polewą polać ciasto, wyrównać i schłodzić przez 30 minut.
Krem z kajmakiem. W misce ubić razem kajmak ze śmietanką do powstania puszystego, gęstego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić ciasto.
Słowo kluczowe boże narodzenie, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto na wielkanoc, ciasto z kremem, kajmak, krem czekoladowy, krem kajmakowy, słonecznik, słonecznikowiec