Sernik z kremem pierniczkowym
Świąteczny sernik, który przygotowałam w minionym (kilka dni temu) roku. Czas świątecznych wypieków za nami, ale przepis przyda się na pewno w przyszłości, więc nie mogło go tu zabraknąć. To przepyszny kremowy sernik z białą czekoladą na spodzie z korzennych ciasteczek. Polany czekoladą i ozdobiony puszystym kremem z dodatkiem przyprawy piernikowej. Trochę żałowałam, że nie przygotowałam go w nieco większej formie, ponieważ zniknął tak ekspresowo… ale może to lepiej, przynajmniej dla figury. W Każdym razie polecam Wam go bardzo, jest przesmaczny i cudnie korzenny. Myślę, że sernik kremem pierniczkowym powtórzycie nieraz.
Sernik z kremem pierniczkowym- wskazówki
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.
Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia. Zapraszam Cię do zapoznania się z moim sposobem zabezpieczania tortownicy w osobnym wpisie.
Więcej wskazówek o pieczeniu sernika w kąpieli wodnej znajdziesz we wpisie: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
Korzenny spód.
Ciastka – kruche, korzenne ciasteczka np. Tago lub Speculatius.
Jeżeli nie posiadacie malaksera, można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Tortownicę wysypujemy okruszkami wymieszanym z masłem. Wysypujemy spód i boki na wysokość ok 1-2 cm i równo ubijamy np. szklanką.
Masa serowa.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i kwaśną śmietanę należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Budyń – Dodajemy proszek budyniowy o smaku waniliowym. Może być z cukrem lub bez.
Masę serową miksujemy, warto ją jednak zblendować na gładko. Jajka dodajemy na końcu, trzeba delikatnie wmieszać je do masy.
Krem pierniczkowy.
Śmietanka – Najlepiej kremówka 36%, ale ze śmietanką 30% też się uda.
Mascarpone – Dobrze schłodzone.
Czekolada mleczna – Nie dodajemy gorzkiej, ponieważ krem wyjdzie gęstszy i mniej słodki.
Rozpuszczona w śmietance czekolada powinna dobrze się schłodzić lodówce. To mała ilość, więc 6 godzin powinno wystarczyć. Można zostawić ją na całą noc, niech chłodzi się w tym czasie co sernik.
Przepis na torownicę 18 cm.
Podany przepis wystarczy też na tortownicę 20, ale sernik będzie niższy i nie wysypujemy ciastkami boków (tylko spód). Trzeba go też piec krócej o 10-15 minut.
Sernik z kremem pierniczkowym - przechowywanie
Świąteczny sernik z kremem pierniczkowym można przechowywać w pojemniku lub w tortownicy zabezpieczony folią spożywczą. Koniecznie w lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.
Smacznego!
Przepis na świąteczny sernik z kremem pierniczkowym:
SERNIK Z KREMEM PIERNICZOWYM
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 150 g ciasteczek korzennych
- 40 g masła
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 200 g czekolady białej
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 20 g cukru pudru
- 1 op. budyniu waniliowego
Składniki na polewę
- 30 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
- 60 ml śmietanki 36%
Składniki na krem pierniczkowy
- 40 g czekolady mlecznej
- 120 ml śmietanki 36%
- 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (czubata)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kremu pierniczkowego etap 1
- Śmietankę z przyprawą piernikową podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
- Gdy masa ostygnie włożyć ją do lodówki. Powinna dobrze się schłodzić. Przynajmniej 6 godzin, najlepiej zostawić ją na noc.
Przygotowanie sernika
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra-dół).
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
- Spód. Połamane ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
- Masło roztopić w garnuszku. Do ciastek dodać ciepłe masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
- Przygotowaną masą wyłożyć dokładnie spód i boki tortownicy do wysokości 1,5-2 cm. Dobrze uklepać spód.
- Nastawić czajnik wody i przygotować masę serową.
- Masa serowa. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
- W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Powoli, miksując wlewać białą czekoladę. Na końcu wmieszać też jajka.
- Masę wylać na przygotowany spód.
- Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać chociaż do połowy formy z sernikiem (najlepiej, żeby woda zrównała się z sernikiem).
- Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.
Przygotowanie polewy i kremu pierniczkowego
- Polewa. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną na kostki czekoladę mleczną i gorzką, wymieszać do roztopienia czekolady.
- Zostawić polewę do lekkiego ostudzenia i gęstniejącą polać sernik. Włożyć sernik do lodówki na 15 minut.
- Krem pierniczkowy. Do miski wlać schłodzony sos czekoladowo-pierniczkowy, dać mascarpone i zmiksować (mikser, końcówki do ubijania) do powstania puszystego, gęstego kremu.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić nim sernik.