Sernik z kremem pierniczkowym

Sernik z kremem pierniczkowym

Świąteczny sernik, który przygotowałam w minionym (kilka dni temu) roku. Czas świątecznych wypieków za nami, ale przepis przyda się na pewno w przyszłości, więc nie mogło go tu zabraknąć. To przepyszny kremowy sernik z białą czekoladą na spodzie z korzennych ciasteczek. Polany czekoladą i ozdobiony puszystym kremem z dodatkiem przyprawy piernikowej. Trochę żałowałam, że nie przygotowałam go w nieco większej formie, ponieważ zniknął tak ekspresowo… ale może to lepiej, przynajmniej dla figury. W Każdym razie polecam Wam go bardzo, jest przesmaczny i cudnie korzenny. Myślę, że sernik kremem pierniczkowym powtórzycie nieraz.
sernik z kremem pierniczkowym

Sernik z kremem pierniczkowym- wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia. Zapraszam Cię do zapoznania się z moim sposobem zabezpieczania tortownicy w osobnym wpisie.

Więcej wskazówek o pieczeniu sernika w kąpieli wodnej znajdziesz we wpisie: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.

 

Korzenny spód.

Ciastka – kruche, korzenne ciasteczka np. Tago lub Speculatius.

Jeżeli nie posiadacie malaksera, można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Tortownicę wysypujemy okruszkami wymieszanym z masłem. Wysypujemy spód i boki na wysokość ok 1-2 cm i równo ubijamy np. szklanką.

Masa serowa.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i kwaśną śmietanę należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Budyń – Dodajemy proszek budyniowy o smaku waniliowym. Może być z cukrem lub bez.

Masę serową miksujemy, warto ją jednak zblendować na gładko. Jajka dodajemy na końcu, trzeba delikatnie wmieszać je do masy.

 

Krem pierniczkowy.

Śmietanka – Najlepiej kremówka 36%, ale ze śmietanką 30% też się uda.

Mascarpone – Dobrze schłodzone.

Czekolada mleczna – Nie dodajemy gorzkiej, ponieważ krem wyjdzie gęstszy i mniej słodki.

Rozpuszczona w śmietance czekolada powinna dobrze się schłodzić  lodówce. To mała ilość, więc 6 godzin powinno wystarczyć. Można zostawić ją na całą noc, niech chłodzi się w tym czasie co sernik.

Przepis na torownicę 18 cm.

Podany przepis wystarczy też na tortownicę 20, ale sernik będzie niższy i nie wysypujemy ciastkami boków (tylko spód). Trzeba go też piec krócej o 10-15 minut.

świąteczny sernik z kremem pierniczkowym

Sernik z kremem pierniczkowym - przechowywanie

Świąteczny sernik z kremem pierniczkowym można przechowywać w pojemniku lub w tortownicy zabezpieczony folią spożywczą. Koniecznie w lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.

sernik z kremem pierniczkowym

Smacznego!

Przepis na świąteczny sernik z kremem pierniczkowym:

sernik z kremem pierniczkowym

SERNIK Z KREMEM PIERNICZOWYM

Joanna | Chocololo
Świąteczny sernik na spodzie z korzennych ciasteczek, polewą czekoladową i kremem pierniczkowym.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g ciasteczek korzennych
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady białej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 20 g cukru pudru
  • 1 op. budyniu waniliowego

Składniki na polewę

  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 60 ml śmietanki 36%

Składniki na krem pierniczkowy

  • 40 g czekolady mlecznej
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (czubata)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu pierniczkowego etap 1

  • Śmietankę z przyprawą piernikową podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Gdy masa ostygnie włożyć ją do lodówki. Powinna dobrze się schłodzić. Przynajmniej 6 godzin, najlepiej zostawić ją na noc.

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra-dół).
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Spód. Połamane ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
  • Masło roztopić w garnuszku. Do ciastek dodać ciepłe masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Przygotowaną masą wyłożyć dokładnie spód i boki tortownicy do wysokości 1,5-2 cm. Dobrze uklepać spód.
  • Nastawić czajnik wody i przygotować masę serową.
  • Masa serowa. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Powoli, miksując wlewać białą czekoladę. Na końcu wmieszać też jajka.
  • Masę wylać na przygotowany spód.
  • Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać chociaż do połowy formy z sernikiem (najlepiej, żeby woda zrównała się z sernikiem).
  • Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy i kremu pierniczkowego

  • Polewa. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną na kostki czekoladę mleczną i gorzką, wymieszać do roztopienia czekolady.
  • Zostawić polewę do lekkiego ostudzenia i gęstniejącą polać sernik. Włożyć sernik do lodówki na 15 minut.
  • Krem pierniczkowy. Do miski wlać schłodzony sos czekoladowo-pierniczkowy, dać mascarpone i zmiksować (mikser, końcówki do ubijania) do powstania puszystego, gęstego kremu.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić nim sernik.
Słowo kluczowe biała czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem, krem piernikowy, przyprawa piernikowa, sernik, sernik na święta, sernik z białą czekoladą

Zobacz także:

świąteczny sernik pomarańczowy z musem czekoladowym
świąteczny sernik pomarańczowy z musem czekoladowym
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem
sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
4
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x