Cofnij
sernik z kremem pierniczkowym

SERNIK Z KREMEM PIERNICZOWYM

Joanna | Chocololo
Świąteczny sernik na spodzie z korzennych ciasteczek, polewą czekoladową i kremem pierniczkowym.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g ciasteczek korzennych
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady białej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 20 g cukru pudru
  • 1 op. budyniu waniliowego

Składniki na polewę

  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 60 ml śmietanki 36%

Składniki na krem pierniczkowy

  • 40 g czekolady mlecznej
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (czubata)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu pierniczkowego etap 1

  • Śmietankę z przyprawą piernikową podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Gdy masa ostygnie włożyć ją do lodówki. Powinna dobrze się schłodzić. Przynajmniej 6 godzin, najlepiej zostawić ją na noc.

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra-dół).
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Spód. Połamane ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
  • Masło roztopić w garnuszku. Do ciastek dodać ciepłe masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Przygotowaną masą wyłożyć dokładnie spód i boki tortownicy do wysokości 1,5-2 cm. Dobrze uklepać spód.
  • Nastawić czajnik wody i przygotować masę serową.
  • Masa serowa. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Powoli, miksując wlewać białą czekoladę. Na końcu wmieszać też jajka.
  • Masę wylać na przygotowany spód.
  • Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać chociaż do połowy formy z sernikiem (najlepiej, żeby woda zrównała się z sernikiem).
  • Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy i kremu pierniczkowego

  • Polewa. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną na kostki czekoladę mleczną i gorzką, wymieszać do roztopienia czekolady.
  • Zostawić polewę do lekkiego ostudzenia i gęstniejącą polać sernik. Włożyć sernik do lodówki na 15 minut.
  • Krem pierniczkowy. Do miski wlać schłodzony sos czekoladowo-pierniczkowy, dać mascarpone i zmiksować (mikser, końcówki do ubijania) do powstania puszystego, gęstego kremu.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić nim sernik.
Słowo kluczowe biała czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem, krem piernikowy, przyprawa piernikowa, sernik, sernik na święta, sernik z białą czekoladą