Sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie
Sernik świąteczny, który łączy w sobie smaki pomarańczy i pierników. Spód piernikowy, przygotowany podobnie jak w serniku z masłem orzechowym. Ten jest trochę bardziej lepki i konsystencją znakomicie komponuje się z masą serową z białą czekoladą. Dużo smaku dodaje też słodka, miękka polewa kakaowa ze skórką pomarańczową. Całość jest mięciutka, kremowa i bardzo dobrze smakuje. Sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie jest na zimno, nie trzeba nic piec i robi się go dość szybko. Trzeba go dobrze schłodzić, taki schłodzony kroi się najlepiej. Koniecznie spróbujcie.
Sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie - wskazówki
Przygotowanie piernikowego spodu.
Spód tego sernika składa się z pierników wymieszanych z korzennymi ciastkami, które mieszamy z kakaowym syropem.
Pierniczki – Użyłam zwykłych pierniczków z lukrem, bez nadzienia. Można użyć pierniczków bez lukru, spód z takimi piernikami będzie mniej lepki i słodki.
Ciastka korzenne – Kruche ciasteczka Speculatius z odciśniętym wzorkiem.
Masa serowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Polewa kakaowa z pomarańczową skórką.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Krem do dekoracji.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie - przechowywanie
Świąteczny sernik z białą czekoladą przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA PIERNIKOWYM SPODZIE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 80 ml mleka
- 60 g masła
- 40 g cukru pudru
- 30 g kakao
- 150 g pierniczków
- 80 g ciastek korzennych
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g czekolady białej
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na polewę
- 40 ml świeżego soku z pomarańczy
- 50 g masła
- 40 g cukru pudru
- 20 g kakao
- skórka otarta z dużej pomarańczy
Składniki na krem do dekoracji
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 60 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 10 g cukru pudru
Dodatkowo
- 2 korzenne ciastka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Boki można wyłożyć folią rantową.
- Do garnuszka dać masło, wlać mleko, wsypać kakao i cukier puder. Zacząć podgrzewać na małym ogniu mieszając, żeby składniki się połączyły, a masło roztopiło. Następnie gotować całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby całość lekko zgęstniała.
- Kakaowy syrop odstawić. Pierniki i ciastka połamać na kawałki i wrzucić do miski, wlać ciepły syrop i wymieszać dokładnie. Masę wyłożyć na dno tortownicy i lekko podociskać, aby spód był równy. Odłożyć go do lodówki.
Przygotowanie masy serowej
- Żelatynę zalać wodą i wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do ostudzenia.
- Twaróg zmiksować (można blenderem) z cukrem waniliowym. Powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę.
- Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna. Zostawić ją na chwilę i jeszcze letnią wlewać do masy serowej ciągle miksując.
- Śmietankę ubić na puszysto i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę serową wyłożyć na spód i schłodzić sernik przez noc (12 godzin).
Przygotowanie polewy
- Do garnuszka wlać sok pomarańczowy, dać masło, cukier puder i kakao. Zacząć podgrzewać na małym ogniu mieszając, żeby składniki się połączyły, a masło roztopiło. Następnie gotować całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby całość lekko zgęstniała.
- Polewę odłożyć aby lekko przestygła i wmieszać do niej skórkę pomarańczową. Gdy polewa ostygnie, ale pozostanie dość płynna wylać ją na sernik i dość szybko rozsmarować. Sernik schłodzić jeszcze godzinę w lodówce.
Przygotowanie kremu
- Do miski dać mascarpone, cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać mikserem do powstania puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
- Korzenne ciastka pokruszyć i posypać nimi sernik.