Sernik Lotus na spodzie brownie
Przepis na sernik Lotus na spodzie brownie chodził za mną już od pewnego czasu. Wcześniejszy sernik z masłem orzechowym wydawał mi się idealny do tego, by podmienić w nim tylko masło orzechowe na krem Lotus. Jest to bardzo słodki, lekko chrupiący krem z dodatkiem ciastek Lotus. Smakuje dokładnie jak te ciasteczka. Karmelowo, z nutą cynamonu i podobnie do ciastek korzennych. Do tego sernika wykorzystałam cały duży słoik kremu o wadze 400g. Całość wyszła naprawdę pysznie, a puszysty krem z mascarpone smakuje idealnie. Spód brownie jest mocno czekoladowy, na dnie układamy ciastka, które są fajnym, słodki i kruchym akcentem. Sernik jest bardzo smaczny.
Sernik Lotus na spodzie brownie - wskazówki
Sernik Lotus pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej jest równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina, jest delikatny, wilgotny i bardziej kremowy. Polecam upiec go w ten sposób.
Musimy przygotować większą blachę na gorącą wodę, taką blachę w której zmieści się forma, w której będzie sam sernik.
Do pieczenia sernika potrzebna jest forma 20×20 cm. Najczęściej takie formy nie maja odpinanego dna, ani żadnych szczelin nie trzeba wcześniej zabezpieczać jej z zewnątrz folią aluminiową jak w przypadku tortownic.
Jeżeli przeliczacie składniki na większą formę, zwróćcie uwagę na blachę, w której będzie pieczony. Blachy ze szczelinami i tortownice trzeba zabezpieczyć przed wodą. Polecam ten wpis: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
Składniki potrzebne do przygotowania spodu brownie:
Jajka – Najlepiej rozmiar M. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu, nie margaryna.
Kakao – Alkalizowane, ciemne kakao, ogólnodostępne w sklepie np. DecoMorreno.
Mąka – Jasna mąka pszenna. Można wykorzystać też mąkę orkiszową typ 700.
Cukier – Użyłam cukru białego, drobnego. Można użyć brązowego i bardzo go polecam, ponieważ nadaje głębszy smak z karmelowym, słonawym posmakiem.
Ciasteczka – Lotus Biscoff, czyli kruche ciastka karmelowo-cynamonowe.
Spodu nie pieczemy w kąpieli wodnej. Pieczemy go w formie (jeśli pieczecie w tortownicy musi być zabezpieczona) w temp. 170 stopni C przez 28 minut. Spód powinien lekko urosnąć, być błyszczący i równomiernie uniesiony. Będzie jednak bardzo miękki, nie pieczemy go do suchego patyczka ani nie studzimy przed wylaniem masy serowej.
Masa serowa z kremem Lotus.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser, śmietankę i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Krem Lotus – Do przepisu potrzebny jest duży słoik (400 g) gładkiego kremu ciasteczkowego Lotus.
– Masę serową miksujemy, warto ją jednak zblendować na gładko. Jajka dodajemy na końcu, trzeba delikatnie wmieszać je do masy. Nie jest to niezbędne i można wszystkie składniki zblendować razem, ale sprawi to, że masa się lekko napowietrzy i może lekko urosnąć w piekarniku. Mi to akurat nie przeszkadza, bo sernik i tak jest nieduży, równo opada i nie pęka.
– Przygotowaną masę trzeba wylać na upieczony spód, może być gorący, świeżo wyciągnięty z piekarnika.
Krem z mascarpone i kremem Lotus.
Mascarpone – powinno być dobrze schłodzone.
Śmietanka – Słodka kremówka 30-36%. Również powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.
Krem Lotus – Gładki, ciasteczkowy krem.
– Przygotowany krem od razu wykorzystujemy do dekoracji sernika.
Przepis na formę 20×20 cm.
Sernik Lotus na spodzie brownie - przechowywanie
Pyszny sernik z kremem Lotus na spodzie brownie najlepiej przechowywać w formie zabezpieczony folią spożywczą. Można także umieścić go w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
Przepis na sernik Lotus na spodzie brownie:

SERNIK LOTUS NA SPODZIE BROWNIE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na spód brownie
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g masła
- 180 g cukru drobnego
- 40 g kakao
- 70 g mąki pszennej
- 100 g czekolady mlecznej
- szczypta soli
- ok. 160 g ciastek Lotus
Składniki na masę serową
- 400 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 200 g kremu Lotus
- 40 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki 30-36% (w temp. pokojowej)
Składniki na krem
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 100 g kremu Lotus (w temp. pokojowej)
- 150 ml śmietanki 30-36% (dobrze schłodzonej)
Dodatkowo
- 100 g kremu Lotus (na wierzch)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu brownie
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Na dnie ułożyć warstwę ciastek Lotus (część trzeba będzie dociąć, okruszki zostawić).
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę mleczną pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
- Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
- Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.
- W tracie pieczenia spodu przygotować masę serową i nastawić czajnik wody. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odłożyć.
Składniki na masę serową
- Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
- W misce zblendować blenderem twaróg, mascarpone, krem Lotus, śmietankę i cukier puder. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
- Masę serową wylać na upieczony spód (gorący). Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
- Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
- Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 2-3 godziny w lodówce (najlepiej przez noc).
Krem na wierzch sernika
- 100 g dodatkowego kremu Lotus przełożyć do miseczki. Włożyć miskę z kremem do większej wypełnionej ciepłą wodą. Po chwili wymieszać krem, powinien zrobić się płynny.
- Polać kremem schłodzony sernik i włożyć na min. 15 minut do lodówki. Krem powinien z powrotem zgęstnieć.
Przygotowanie kremu z mascarpone
- W misce dokładnie wymieszać (można krótko zmiksować) krem Lotus i mascarpone.
- Śmietankę ubić na gęstą pianę (nie na sztywno, ale powinny być widoczne ślady po mieszadle) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do mascarpone z masłem orzechowym.
- Krem przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką. Ozdobić sernik (można go wcześniej pokroić na kawałki) sporą ilością kremu i posypać pokruszonymi ciasteczkami.