400gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
150gmascarpone(w temp. pokojowej)
2jajka(w temp. pokojowej)
200gkremu Lotus
40gcukru pudru
100mlśmietanki 30-36%(w temp. pokojowej)
Składniki na krem
100gmascarpone(dobrze schłodzonego)
100gkremu Lotus(w temp. pokojowej)
150mlśmietanki 30-36%(dobrze schłodzonej)
Dodatkowo
100gkremu Lotus(na wierzch)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu brownie
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Na dnie ułożyć warstwę ciastek Lotus (część trzeba będzie dociąć, okruszki zostawić).
W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę mleczną pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.
W tracie pieczenia spodu przygotować masę serową i nastawić czajnik wody. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odłożyć.
Składniki na masę serową
Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
W misce zblendować blenderem twaróg, mascarpone, krem Lotus, śmietankę i cukier puder. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
Masę serową wylać na upieczony spód (gorący). Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 2-3 godziny w lodówce (najlepiej przez noc).
Krem na wierzch sernika
100 g dodatkowego kremu Lotus przełożyć do miseczki. Włożyć miskę z kremem do większej wypełnionej ciepłą wodą. Po chwili wymieszać krem, powinien zrobić się płynny.
Polać kremem schłodzony sernik i włożyć na min. 15 minut do lodówki. Krem powinien z powrotem zgęstnieć.
Przygotowanie kremu z mascarpone
W misce dokładnie wymieszać (można krótko zmiksować) krem Lotus i mascarpone.
Śmietankę ubić na gęstą pianę (nie na sztywno, ale powinny być widoczne ślady po mieszadle) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do mascarpone z masłem orzechowym.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką. Ozdobić sernik (można go wcześniej pokroić na kawałki) sporą ilością kremu i posypać pokruszonymi ciasteczkami.
Słowo kluczowe brownie, ciasto czekoladowe, czekolada mleczna, kakao, lotus, sernik, sernik lotus, sernik na spodzie brownie, sernikobrownie