Cofnij
sernik lotus przepis

SERNIK LOTUS NA SPODZIE BROWNIE

Joanna | Chocololo
Pyszny sernik z ciasteczkowym kremem Lotus na czekoladowym spodzie brownie.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód brownie

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 180 g cukru drobnego
  • 40 g kakao
  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • szczypta soli
  • ok. 160 g ciastek Lotus

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g kremu Lotus
  • 40 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 30-36% (w temp. pokojowej)

Składniki na krem

  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 100 g kremu Lotus (w temp. pokojowej)
  • 150 ml śmietanki 30-36% (dobrze schłodzonej)

Dodatkowo

  • 100 g kremu Lotus (na wierzch)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu brownie

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Na dnie ułożyć warstwę ciastek Lotus (część trzeba będzie dociąć, okruszki zostawić).
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę mleczną pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
  • Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.
  • W tracie pieczenia spodu przygotować masę serową i nastawić czajnik wody. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odłożyć.

Składniki na masę serową

  • Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
  • W misce zblendować blenderem twaróg, mascarpone, krem Lotus, śmietankę i cukier puder. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
  • Masę serową wylać na upieczony spód (gorący). Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 2-3 godziny w lodówce (najlepiej przez noc).

Krem na wierzch sernika

  • 100 g dodatkowego kremu Lotus przełożyć do miseczki. Włożyć miskę z kremem do większej wypełnionej ciepłą wodą. Po chwili wymieszać krem, powinien zrobić się płynny.
  • Polać kremem schłodzony sernik i włożyć na min. 15 minut do lodówki. Krem powinien z powrotem zgęstnieć.

Przygotowanie kremu z mascarpone

  • W misce dokładnie wymieszać (można krótko zmiksować) krem Lotus i mascarpone.
  • Śmietankę ubić na gęstą pianę (nie na sztywno, ale powinny być widoczne ślady po mieszadle) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do mascarpone z masłem orzechowym.
  • Krem przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką. Ozdobić sernik (można go wcześniej pokroić na kawałki) sporą ilością kremu i posypać pokruszonymi ciasteczkami.
Słowo kluczowe brownie, ciasto czekoladowe, czekolada mleczna, kakao, lotus, sernik, sernik lotus, sernik na spodzie brownie, sernikobrownie