Sernik czekoladowy z mascarpone
Rewelacyjny, delikatny i bardzo czekoladowy sernik z mascarpone. Tylko z serka mascarpone, nie ma w nim twarogu. Dzięki temu jest nieco truflowy, a gdy spędzi parę chwil w temperaturze pokojowej robi się niezwykle kremowy. 2 tabliczki gorzkiej czekolady na malutki sernik oznaczają jedno, jest mega czekoladowo. Masa czekoladowa z budyniem jest też pysznie waniliowa. Do tego cieniutki, słodki i lekko chrupki spód z ciasteczek Oreo, czekoladowa polewa i krem z mascarpone. Sernik z mascarpone piekłam w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest równy, wilgotny i niewiele rośnie. Bardzo polecam Wam tę metodę, we wskazówkach znajdziecie link do całego wpisu poświęconego właśnie jej. Pychota!
Sernik czekoladowy z mascarpone - wskazówki
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.
Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia. Zapraszam Cię do zapoznania się z moim sposobem zabezpieczania tortownicy w osobnym wpisie.
Więcej wskazówek o pieczeniu sernika w kąpieli wodnej znajdziesz we wpisie: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
Spód.
Ciasteczka miksujemy w malakserze na okruszki. Mielimy je razem z kremem, którym są przełożone.
Jeżeli nie macie malaksera, warto ciasteczka połamać i dać do grubszego worka i zdzielić je wałkiem. Opcjonalnie można je bardzo, bardzo drobno posiekać.
Czekoladowa masa serowa z mascarpone.
Mascarpone – Do masy serowej mascarpone powinno być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao min. 60%.
Śmietanka – Tłusta i słodka kremówka 36%, ale 30% też będzie ok.
Budyń – Waniliowy budyń bez dodatku cukru, ale jeśli użyjecie z cukrem to nic się nie stanie.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Krem z mascarpone.
Śmietanka 36% i serek mascarpone muszą być dobrze schłodzone.
Kremu nie należy ubijać zbyt długo, bo może się wtedy zwarzyć. Dobrze ubijać go na małych obrotach, gdy lekko zgęstnieje wrzucić na chwilę wyższe. Krem powinien zgęstnieć, zrobić się puszysty i zostawiać widoczne ślady po ubijaniu. Powinien być też lekko sztywny i zostawać na końcówkach miksera, nie spływając z nich. Gdy tylko osiągniemy taką konsystencję, kończymy ubijać.
Przepis na tortownicę 18 cm.
Sernik czekoladowy z mascarpone - przechowywanie
Pyszny sernik czekoladowy z mascarpone przechowujemy w formie lub na talerzu, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Po ukrojeniu kawałka/kawałków, warto zostawić je na 10 minut na talerzyku. Nabiorą wtedy temp. pokojowej i sernik będzie bardziej kremowy.
Smacznego!
Przepis na czekoladowy sernik z mascarpone:
SERNIK CZEKOLADOWY Z MASCARPONE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 100 g ciastek Oreo
- 30 g masła
Składniki na masę serową
- 450 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 100 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru pudru
- 1 op. budyniu waniliowego
Składniki na polewę
- 35 g czekolady mlecznej
- 35 g czekolady gorzkiej
- 60 ml śmietanki 36%
Składniki na krem
- 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 10 g cukru pudru
Dodatkowo
- kostka gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół).
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
- Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Połamane ciastka zmielić w malakserze na okruszki, wlać masło i zmiksować ponownie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
- Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, dobrze dociskać, żeby spód był zbity.
Przygotowanie masy serowej
- Mascarpone, cukier i budyń zmiksować do połączenia (można blenderem).
- Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Na końcu dodać jajka i zmiksować do połączenia.
- Masę serową wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać i włożyć tortownicę do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
- Sernik piec 70-80 minut. Wierzch powinien być ścięty, ale sernik sprężysty i galaretowaty.
- Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce.
Przygotowanie polewy
- Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
- Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna wylać ją na wierzch sernika. Schować sernik do lodówki na 10 minut i przygotować krem.
Przygotowanie kremu
- Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik. Wierzch posypać kostką czekolady startej na małych oczkach.