Cofnij
sernik czekoladowy z mascarpone

SERNIK CZEKOLADOWY Z MASCARPONE

Joanna | Chocololo
Przepyszny, delikatny i bardzo czekoladowy sernik z mascarpone.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 100 g ciastek Oreo
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 100 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. budyniu waniliowego

Składniki na polewę

  • 35 g czekolady mlecznej
  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml śmietanki 36%

Składniki na krem

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 10 g cukru pudru

Dodatkowo

  • kostka gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół).
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Połamane ciastka zmielić w malakserze na okruszki, wlać masło i zmiksować ponownie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, dobrze dociskać, żeby spód był zbity.

Przygotowanie masy serowej

  • Mascarpone, cukier, śmietankę i budyń zmiksować do połączenia (można blenderem).
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Na końcu dodać jajka i zmiksować do połączenia.
  • Masę serową wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać i włożyć tortownicę do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Sernik piec 70-80 minut. Wierzch powinien być ścięty, ale sernik sprężysty i galaretowaty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce.

Przygotowanie polewy

  • Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
  • Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna wylać ją na wierzch sernika. Schować sernik do lodówki na 10 minut i przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik. Wierzch posypać kostką czekolady startej na małych oczkach.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem z mascarpone, mascarpone, sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta