Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Połamane ciastka zmielić w malakserze na okruszki, wlać masło i zmiksować ponownie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, dobrze dociskać, żeby spód był zbity.
Przygotowanie masy serowej
Mascarpone, cukier, śmietankę i budyń zmiksować do połączenia (można blenderem).
Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
Na końcu dodać jajka i zmiksować do połączenia.
Masę serową wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać i włożyć tortownicę do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
Sernik piec 70-80 minut. Wierzch powinien być ścięty, ale sernik sprężysty i galaretowaty.
Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce.
Przygotowanie polewy
Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna wylać ją na wierzch sernika. Schować sernik do lodówki na 10 minut i przygotować krem.
Przygotowanie kremu
Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik. Wierzch posypać kostką czekolady startej na małych oczkach.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem z mascarpone, mascarpone, sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta