Sernik cytrynowy z białą czekoladą
Aromatyczny, przepyszny sernik cytrynowy z białą czekoladą to przepis, który trzeba wypróbować. Sernik jest delikatny, lekko kremowy, kwaskowy, cudnie cytrynowy i odrobinę waniliowy. Potrzebujemy sporo białej czekolady, bo oprócz masy serowej z jej dodatkiem jest też polewa i krem. Polewa z cytrynową skórką, która dodaje więcej cytrynowego smaku jest boska. Sernik cytrynowy w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest równy i wilgotny. Ułatwieniem jest forma 20×20 cm, która zazwyczaj jest bez zapięcia, nie ma miejsc przez które może dostać się woda i nie trzeba zabezpieczać jej folią aluminiową. Jeśli będziecie robić sernik w większej formie z takim zapięciem lub w tortownicy, trzeba będzie je zabezpieczyć. We wskazówkach znajdziecie link do wpisu o pieczeniu sernika w kąpieli wodnej. Polecam gorąco ten sernik, jest wspaniały.

Sernik cytrynowy z białą czekoladą - wskazówki
Sernik cytrynowy pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika (delikatnie rośnie, jakby napusza się podczas pieczenia i po ostudzeniu opada do stanu przed). Ładnie się ścina i jest delikatny.
Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się forma, w której będzie sam sernik.
Do tego sernika wykorzystałam formę 20×20 cm, którą (o ile nie ma zapięć) można włożyć bez zabezpieczenia do większej formy i spokojnie wlać wodę.
Jeżeli chcecie upiec sernik w tortownicy lub w innej formie (która jest zapinana, lub może przedostać się do niej woda) to trzeba ją zabezpieczyć z zewnątrz folią aluminiową. Bardzo dokładnie. Poniżej link do wpisu, w którym znajdziecie zabezpieczenie tortownicy krok po kroku.
Nie polecam prostokątnych form z wyjmowanym dnem, tylko z zapięciem.
Więcej wskazówek o pieczeniu sernika w kąpieli wodnej znajdziesz we wpisie: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
Spód cytrynowego sernika.
Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, wystarczy herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Okruszki mieszamy z roztopionym masłem.
Po przygotowaniu masa powinna wyjść mokra, ale dość sypka. Trzeba wylepić nią spód formy. Najlepiej zrobić to dnem szklanki lub po prostu łyżką. Dociskamy mocno, porządnie ubity spód mniej się kruszy.
Masa serowa.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Budyń – Dodajemy proszek budyniowy o smaku waniliowym. Może być z cukrem lub bez.
Skórka z cytryny – Najlepiej wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytrynę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Skórkę zetrzyjcie na najdrobniejszych oczkach, aby ciasteczka miały równe brzegi po wykrojeniu.
Masę serową miksujemy, warto ją jednak zblendować na gładko. Jajka dodajemy na końcu, trzeba delikatnie wmieszać je do masy.
Krem z białą czekoladą.
Śmietanka – Najlepiej kremówka 36%, ale ze śmietanką 30% też się uda.
Mascarpone – Dobrze schłodzone.
Czekolada biała.
Rozpuszczona w śmietance czekolada powinna dobrze się schłodzić lodówce. To mała ilość, więc 6 godzin powinno wystarczyć. Można zostawić ją na całą noc, niech chłodzi się w tym czasie co sernik.
Przepis na formę 20×20 cm.

Sernik cytrynowy z białą czekoladą - przechowywanie
Ten cytrynowy sernik z białą czekoladą najlepiej jest przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. Powinien pozostać w lodówce, będzie dobry do 3 dni.

Smacznego!
Przepis na sernik cytrynowy z białą czekoladą:

SERNIK CYTRYNOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 100 g herbatników
- 30 g masła
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 200 g czekolady białej
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 20 g cukru pudru
- skórka otarta z 2 cytryn
- 50 ml soku z cytryny (z 1 dużej cytryny)
Składniki na polewę
- 70 g czekolady białej
- 35 ml śmietanki 30%
- skórka otarta z małej cytryny lub ½ dużej
Składniki na krem z białą czekoladą
- 30 g czekolady białej
- 120 ml śmietanki 30%
- 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kremu z białą czekoladą etap 1
- Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
- Gdy masa ostygnie włożyć ją do lodówki. Powinna dobrze się schłodzić. Przynajmniej 6 godzin, najlepiej zostawić ją na noc.
Przygotowanie sernika
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli forma jest zapinana, trzeba odpowiednio zabezpieczyć ją z zewnątrz folią aluminiową.
- Spód. Połamane herbatniki umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
- Masło roztopić w garnuszku. Do herbatników dodać ciepłe masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Wysypać je równomiernie na dno formy i podociskać (np. dnem szklanki) aby spód był zbity. Odłożyć.
- Nastawić czajnik wody i przygotować masę serową.
- Masa serowa. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
- W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, sok z cytryny i proszek budyniowy. Powoli, miksując wlewać białą czekoladę. Na końcu wmieszać też jajka.
- Masę wylać na przygotowany spód.
- Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać chociaż do połowy formy z sernikiem (najlepiej, żeby woda zrównała się z sernikiem).
- Piec sernik ok. 60-70 minut, aż masa serowa się zetnie, ale środek będzie sprężysty.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.
Przygotowanie polewy i kremu
- Polewa. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną na kostki czekoladę biała, wymieszać do roztopienia czekolady. Dodać skórkę cytrynową i wymieszać.
- Zostawić polewę do lekkiego ostudzenia i gęstniejącą polać sernik. Włożyć sernik do lodówki na 15 minut.
- Krem. Do miski wlać schłodzoną śmietankę z czekoladą, dać mascarpone i zmiksować (mikser, końcówki do ubijania) do powstania puszystego, gęstego kremu.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić nim sernik.