Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli forma jest zapinana, trzeba odpowiednio zabezpieczyć ją z zewnątrz folią aluminiową.
Spód. Połamane herbatniki umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
Masło roztopić w garnuszku. Do herbatników dodać ciepłe masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Wysypać je równomiernie na dno formy i podociskać (np. dnem szklanki) aby spód był zbity. Odłożyć.
Nastawić czajnik wody i przygotować masę serową.
Masa serowa. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, sok z cytryny i proszek budyniowy. Powoli, miksując wlewać białą czekoladę. Na końcu wmieszać też jajka.
Masę wylać na przygotowany spód.
Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać chociaż do połowy formy z sernikiem (najlepiej, żeby woda zrównała się z sernikiem).
Piec sernik ok. 60-70 minut, aż masa serowa się zetnie, ale środek będzie sprężysty.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.