Cofnij
przepis na sernik cytrynowy

SERNIK CYTRYNOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | Chocololo
Przepyszny, kremowy sernik cytrynowy z białą czekoladą, cytrynową polewą i kremem z białej czekolady.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 100 g herbatników
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady białej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 20 g cukru pudru
  • 1 op budyniu waniliowego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 50 ml soku z cytryny (z 1 dużej cytryny)

Składniki na polewę

  • 70 g czekolady białej
  • 35 ml śmietanki 30%
  • skórka otarta z małej cytryny lub ½ dużej

Składniki na krem z białą czekoladą

  • 30 g czekolady białej
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu z białą czekoladą etap 1

  • Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Gdy masa ostygnie włożyć ją do lodówki. Powinna dobrze się schłodzić. Przynajmniej 6 godzin, najlepiej zostawić ją na noc.

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli forma jest zapinana, trzeba odpowiednio zabezpieczyć ją z zewnątrz folią aluminiową.
  • Spód. Połamane herbatniki umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
  • Masło roztopić w garnuszku. Do herbatników dodać ciepłe masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Wysypać je równomiernie na dno formy i podociskać (np. dnem szklanki) aby spód był zbity. Odłożyć.
  • Nastawić czajnik wody i przygotować masę serową.
  • Masa serowa. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, sok z cytryny i proszek budyniowy. Powoli, miksując wlewać białą czekoladę. Na końcu wmieszać też jajka.
  • Masę wylać na przygotowany spód.
  • Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać chociaż do połowy formy z sernikiem (najlepiej, żeby woda zrównała się z sernikiem).
  • Piec sernik ok. 60-70 minut, aż masa serowa się zetnie, ale środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy i kremu

  • Polewa. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną na kostki czekoladę biała, wymieszać do roztopienia czekolady. Dodać skórkę cytrynową i wymieszać.
  • Zostawić polewę do lekkiego ostudzenia i gęstniejącą polać sernik. Włożyć sernik do lodówki na 15 minut.
  • Krem. Do miski wlać schłodzoną śmietankę z czekoladą, dać mascarpone i zmiksować (mikser, końcówki do ubijania) do powstania puszystego, gęstego kremu.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić nim sernik.
Słowo kluczowe biała czekolada, cytryny, krem z białą czekolada, sernik, sernik na święta, sernik z białą czekoladą, wielkanoc