Prosty tort czekoladowo-śmietankowy z owocami

Prosty tort czekoladowo-śmietankowy z owocami

Ten prosty do przygotowania tort czekoladowo-śmietankowy z owocami choć raz powinien zagościć na Waszym stole. Szczególnie latem, gdy mam ogrom przepysznych owoców. Maliny, borówki, porzeczki, czy jeżyny…wszystkie pasują idealnie. Kwaśne owoce pięknie przełamują słodycz ciasta czekoladowego, a w połączeniu z puszystym kremem śmietankowym to poezja letnich smaków. Tort idealny na lato. Ciasto jest pysznie czekoladowe, mięciutkie, słodkie i bardzo ładnie się kroi. Krem z mascarpone jest puszysty, ale gęsty i stabilny. Ciasta pieczemy osobno w dwóch formach lub jedno po drugim, gdy poprzednie się ostudzi. Szczęśliwie są niewielkich rozmiarów, stygną szybko, a można jeszcze letnie wyjąć z formy i zabierać się za pieczenie następnego. To idealny tort „na szybko”, ponieważ można go przygotować i podać tego samego dnia. Zachęcam do spróbowania!
prosty tort czekoladowo-śmietankowy z owocami

Tort czekoladowy z kremem śmietankowym i owocami - wskazówki

Ciasto czekoladowe – składniki i pieczenie.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z bardzo ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier – Używamy białego, drobnego cukru. Opcjonalnie może być także brązowy.

Kawa – Rozpuszczalna, mocna kawa bez dodatków typu 2w1. Może być też świeże espresso z ekspresu. Wtedy po prostu dajemy 50 ml espresso i pomijamy mleko. Warto dodać kawę, ponieważ podkreśla czekoladowy smak ciasta, jest on głębszy i ciasto jest smaczniejsze.

Kakao – Ciemne, alkalizowane kakao o zawartości tłuszczu 10-12%. Podpowiem, że to np. popularne Decomorreno lub Wedel.

Czekoladowe ciasto pieczone jest 2 w osobnych formach, ponieważ jest delikatne i ciężko kroić je na blaty. Poza tym większa jego ilość w formie niekoniecznie urośnie tak ładnie jak mała.

Ogólnie ciasto rośnie niedużo i później delikatnie opada. Nie powinno mieć górki, może minimalną, jest proste po ostudzeniu.

Jeśli nie macie dwóch takich samych form o średnicy 18 cm, to trzeba będzie poczekać, aż pierwsze ciasto się przestudzi i forma się zwolni. Ważne, że za każdym razem przygotowujemy ciasto zaraz przed pieczeniem. Nie można przygotować ciasta z całej porcji i zostawić połowy czekającej na swoją kolej. Koniecznie dzielimy składniki na pół i przygotowujemy porcję zaraz przed pieczeniem.

prosty tort czekoladowo-śmietankowy z owocami

Krem śmietankowy z mascarpone.

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.  Powinna być dobrze schłodzona.

Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka, czyli 12 godzin.

 

Nasączenie – Użyłam Malibu, ale można je zastąpić innym ulubionym likierem. Może być owocowy. Do nasączenia nada się też kawa lub kakao na wodzie. Nie nasączamy ciasta bardzo. 30 ml płynu wystarczy na oba blaty, które i tak są wilgotne.

 

Jakie owoce będą odpowiednie do tortu?

Ogólnie do tej wielkości tortu potrzeba ok. 1,5 szklanki owoców. Ja użyłam różnych, konkretnie: borówki, maliny, czerwona porzeczka, czereśnie.

Mogą to być także truskawki, jeżyny lub jagody.

Jak najbardziej można użyć jednego rodzaju owoców i przygotować tort np. z samymi malinami.

Jeśli akurat nie ma sezonu na te owoce, sprawdzą się: banany, brzoskwinie lub morele z puszki/słoika (dobrze odciśnięte).

Przepis na tort o średnicy 18 cm.

prosty tort czekoladowo-śmietankowy z owocami
prosty tort czekoladowo-śmietankowy z owocami

Prosty tort czekoladowo-śmietankowy z owocami - jak przechowywać

Czekoladowo-śmietankowy tort z owocami trzeba przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na  ciasta). Spożyć do 2-3 dni.

prosty tort czekoladowo-śmietankowy z owocami

Smacznego!

Przepis na prosty tort czekoladowy z kremem śmietankowym i owocami:

prosty tort czekoladowo-śmietankowy z owocami

PROSTY TORT CZEKOLADOWO-ŚMIETANKOWY Z OWOCAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszny, delikatny tort z ciasta czekoladowego, kremu z mascarpone i dużej ilości owoców.
Przepis na tort o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka duże (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 160 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki mocnej kawy instant
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo

  • szklanki owoców
  • 30 ml Malibu (lub kawy, kakao, innego likieru)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciast.

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), 2 formy o średnicy 18 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę. Gdy masło się rozpuści wymieszać, zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto po równo nałożyć do tortownic, wyrównać i piec 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formach.

Przygotowanie tortu

  • Owoce umyć, osuszyć i odłożyć
  • Ciasta wyjąć z form. Pierwsze położyć na paterze/talerzu i nasączyć Malibu.
  • Przygotować krem. W dużej misce zmiksować przez chwilę (kilka sekund, tylko do połączenia) mascarpone. Dodać śmietankę, cukier puder i ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu.
  • Połowę kremu wyłożyć na ciasto, poukładać na kremie odrobinę owoców. Przykryć drugim ciastem, nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ułożyć na wierzchu dużo owoców.
  • Tort schłodzić w lodówce min. 2 godziny przed podaniem.
Słowo kluczowe borówki, ciasto do tortu, czereśnie, krem do tortu, krem z mascarpone, maliny, owoce, porzeczka, prosty tort, tort, tort czekoladowy

Zobacz także:

tort czekoladowo-krówkowo-kawowy
tort czekoladowo-krówkowo-kawowy
torcik z musem czekoladowym i czereśniami
torcik z musem czekoladowym i czereśniami
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Paula 3 sierpnia 2024 - 03:31

Tort wygląda pysznie. Mam 19,5 cm tortownice. Czy powinnam przeliczyć składniki (wychodzi ciężka to odmierzenia liczba, bo 2 i 0.4 jajka) czy zostawić ilość składników jaka podana w przepisie?

Reply
Joanna | Chocololo 3 sierpnia 2024 - 14:50

Można zostawić składniki na ciasto, piec je krócej (ok. 17-18 minut) ponieważ będzie trochę niższe 😉 A krem można przeliczyć proporcjonalnie do większej tortownicy 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo