Mus z białej czekolady (do tortu)
Puszysty mus z białej czekolady, który jest świetny do przełożenia tortu. Składniki podałam na dwie warstwy musu do tortu o średnicy 18 cm. Można użyć połowy porcji i wykorzystać mus z białej czekolady tylko do jednej warstwy. Do musu będą pasować także owoce, które zatapiamy w nim podczas składania tortu w rancie. Jeśli chcecie przygotować mus w ramach deseru np. w pucharkach z owocami lub na biszkoptach – jak najbardziej się sprawdzi. W dalszej części wpisu znajdziecie kilka wskazówek i informacji, które mogą się przydać.
Mus z białej czekolady (do tortu) - wskazówki
Jakich składników użyć do musu z białej czekolady?
Czekolada biała – Bez dodatków.
Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.
W składnikach wymienionych w przepisie śmietanka pojawia się 2 razy. To nie błąd. 150 ml śmietanki jest potrzebne do rozpuszczenia czekolady. Ta śmietanka może być w temp. pokojowej. Natomiast 350 ml śmietanki musi być dobrze schłodzone. Tą śmietankę ubijamy.
Czy można użyć śmietanki 30%?
Ze śmietanką 30% mus będzie mniej gęsty, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość żelatyny o pół łyżeczki.
Przygotowanie musu z białej czekolady i wskazówki.
- Żelatynę trzeba zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Musi sobie poleżeć, nie przyspieszamy tego procesu.
- Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia, nie zagotowujemy jej. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy dosłownie na 30 sekund. Następnie trzeba zalać nią wcześniej połamaną na kostki białą czekoladę. Zostawiamy całość na kilka sekund, żeby czekolada się roztopiła. W tym czasie można podgrzać żelatynę.
- Czekoladę trzeba wymieszać na gładki sos i wlać ciepłą żelatynę, energicznie mieszając. Odstawić do ostudzenia, ale trzeba pilnować, aby rozpuszczona czekolada ze śmietanką i żelatyną nie schłodziła się za mocno. Wtedy ciężej jest rozmieszać czekoladową masę z ubitą śmietanką.
- Schłodzoną śmietankę trzeba ubić na gęsty i puszysty krem, ale nie na sztywno. Taką śmietankę ciężko wmieszać i jest duże prawdopodobieństwo, że mus się zwarzy.
Ważne jest odpowiednie przygotowanie żelatyny, ponieważ podgrzana za mocno traci swoje żelujące właściwości.
Dodatkowe informacje:
– Przygotowany mus z białej czekolady wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,3 cm wysokości.
– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów/musów i chcecie tylko jedną warstwę tego musu, można podzielić składniki na pół i przygotować mus z połowy porcji.
– Musu z białej czekolady trzeba użyć od razu. Nie można go odkładać na potem. Najlepiej przygotować sobie blaty ciasta lub biszkoptu wcześniej, a pierwszy już mieć zapięty w rant na podkładce.
– Tort z musem składamy w rancie (może być zabezpieczony folią rantową). Mus jest dość płynny, chociaż nie powinien wypłynąć z tortownicy, to może wylać się za biszkopt. Jeśli nie macie rantu to można złożyć tort w tortownicy (o średnicy ciasta/biszkoptu; tej, w której go piekliście) wyłożonej folią rantową lub papierem, pamiętając, że ciasto lubi się nieco skurczyć podczas pieczenia i nie będzie idealnie pasować do tortownicy. Czasem jest ok, ale innym razem można dać 2 warstwy papieru do pieczenia lub folii, żeby te 1-2 mm szczeliny wypełnić.
– Tak jak w torcie z malinami i musem z białej czekolady, można dodać do musu maliny. Będą pasować także jagody, borówki lub porzeczka.
– Owoce muszą być umyte i dokładnie osuszone.
– Można między warstwę musu dać żelkę owocową.
Mus z białej czekolady znajdziesz:
Przepis na mus z białej czekolady (do tortu):
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY (DO TORTU)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 250 g czekolady białej
- 150 ml śmietanki 36%
- 350 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżeczki żelatyny +30 ml zimnej wody (8 g żelatyny)
PRZYGOTOWANIE
- Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
- Śmietankę (150 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
- Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
- Schłodzoną śmietankę (350 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
- Mus jest gotowy do wyłożenia na przygotowany blat ciasta/biszkoptu.
11 komentarzy
Mus z białej czekolady przepyszny. Polecam
Czy można do musu dodać mrożone owoce?
Mrożone się „rozpaćkają” i puszczą sok. Myślę, że nie będą bardzo smaczne w musie więc nie polecałabym ich dodawać. Pozdrawiam serdecznie!
Czy mus nadaje się do tortu pietrowego?
Tak, tylko tort piętrowy niezależnie od kremów/musów trzeba też podtrzymać stelażem/wspornikami. Pozdrawiam serdecznie!
Witam. Czy mogę prosić o przepis na muś z białej czekolady na średnicę tortu 28cm. Pozdrawiam;)
Dzień dobry 🙂 Na taką tortownicę trzeba wszystkie składniki pomnożyć x2,5. Pozdrawiam serdecznie!
Witam, czy można dodać wanilię i wyjdzie mus waniliowy? Nigdzie nie mogę znaleźć przepisu na mus waniliowy:)
Dzień dobry! Jasne, że można 🙂 Jeśli dodaje Pani ziarenka z laski, to warto zagotować śmietankę z ziarenkami i laską, następnie laskę wyjąć i zostawić śmietankę na chwilę do przestudzenia. Powinna być gorąca, ale nie wrząca jak będzie w niej Pani roztapiać białą czekoladę 🙂
Dzień dobry, jakiej żelatyny Pani użyła? Każda ma inną moc i wolę trzymać się dobrze przepisu. Muszę mieć bardzo stabilny mus 🙂
Dzień dobry! Najczęściej używam żelatyny Dr.Oetkera i do tego musu też go używałam;)