Mus kokosowy (do tortu)

Mus kokosowy (do tortu)

Bardzo smaczny mus kokosowy do tortu, ale nie tylko. Można śmiało wykorzystać go wszelkich ciast i deserów np. do pucharków lub jako warstwa na pysznym serniku czekoladowym. Mus kokosowy przygotowany jest m.in. z pasty kokosowej (inaczej nazywanej też musem kokosowym) i mleczka kokosowego. Wszystkie niezbędne informacje o składnikach i przygotowaniu znajdziecie we wskazówkach. Są tam także wymienione dodatki, które pasują do musu i smaki, z którymi będzie dobrze się komponował. Zapraszam Was gorąco, mus kokosowy jest przepyszny.
Mus kokosowy w torcie czekoladowym z malinami

Mus kokosowy z białą czekoladą - wskazówki

Jakich składników użyć do kokosowego musu z białą czekoladą?

Mus kokosowy – 100% pasty kokosowej bez dodatków. Najlepiej wybrać ekologiczny, wtedy ma głębszy smak i aromat.

Mleczko kokosowe – Tłuste mleczko kokosowe w kartoniku lub puszce. Powinno mieć ok. 17% zawartości tłuszczu. Używamy całego mleczka, nie tylko śmietanki (ona oddziela się po dokładnym schłodzeniu tłustego mleczna od wody).

Czekolada biała Bez dodatków.

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%. Powinna być dobrze schłodzona.

Czy można użyć śmietanki 30%?

Ze śmietanką 30% mus będzie mniej gęsty, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość żelatyny o pół łyżeczki.

Żelatyna – Zwykła, uniwersalna żelatyna w proszku.

 

Przygotowanie musu kokosowego i wskazówki.

  1. Żelatynę trzeba zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Musi sobie poleżeć, nie przyspieszamy tego procesu.
  2. Mleczko kokosowe podgrzewamy razem z musem kokosowym prawie do wrzenia, nie zagotowujemy jej, ponieważ mus może za mocno zgęstnieć. Masę trzeba cały czas mieszać do rozpuszczenia musu. Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy wcześniej połamaną na kostki białą czekoladę. W tym czasie można podgrzać żelatynę.
  3. Czekoladę trzeba wymieszać na gładki sos i wlać ciepłą żelatynę, energicznie mieszając. Odstawić do ostudzenia, ale trzeba pilnować, aby rozpuszczona czekolada ze śmietanką i żelatyną nie schłodziła się za mocno. Wtedy ciężej jest rozmieszać czekoladową masę z ubitą śmietanką.
  4. Schłodzoną śmietankę trzeba ubić na gęsty i puszysty krem, ale nie na sztywno. Taką śmietankę ciężko wmieszać i jest duże prawdopodobieństwo, że mus się zwarzy.

Ważne jest odpowiednie przygotowanie żelatyny, ponieważ podgrzana za mocno traci swoje żelujące właściwości.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

mus kokosowy do tort

Dodatkowe informacje:

 – Przygotowany mus kokosowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,3-1,4 cm wysokości.

– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów/musów i chcecie tylko jedną warstwę tego musu, można podzielić składniki na pół i przygotować mus z połowy porcji.

Musu kokosowego trzeba użyć od razu. Nie można go odkładać na potem. Najlepiej przygotować sobie blaty ciasta lub biszkoptu wcześniej, a pierwszy już mieć zapięty w rant na podkładce.

– Tort z musem składamy w rancie (może być zabezpieczony folią rantową). Mus jest dość płynny, chociaż nie powinien wypłynąć z tortownicy, to może wylać się za biszkopt. Jeśli nie macie rantu to można złożyć tort w tortownicy (o średnicy ciasta/biszkoptu; tej, w której go piekliście) wyłożonej folią rantową lub papierem, pamiętając, że ciasto lubi się nieco skurczyć podczas pieczenia i nie będzie idealnie pasować do tortownicy. Czasem jest ok, ale innym razem można dać 2 warstwy papieru do pieczenia lub folii, żeby te 1-2 mm szczeliny wypełnić.

– Tak jak w torcie z malinami i musem z białej czekolady, można dodać do musu maliny. Będą pasować także jagody, borówki, porzeczka, brzoskwinie z puszki (dobrze odciśnięte).

– Owoce muszą być umyte i dokładnie osuszone.

– Można między warstwę musu dać żelkę owocową (malinową, wiśniową, porzeczkową, jabłkową, brzoskwiniową, gruszkową).

– Mus dobrze komponuje się ze smakami: czekolada, wymienione wyżej owoce, migdał, kawa, karmel, pistacja.

mus kokosowy do tort

Przepis na mus kokosowy do tortu:

mus kokosowy do tort

MUS KOKOSOWY (DO TORTU)

Joanna | chocololo.pl
Pyszny kokosowy mus z białą czekoladą do tortów i deserów.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady białej
  • 80 g musu kokosowego
  • 150 ml mleczka kokosowego (ok. 17% tłuszczu)
  • 350 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 3 łyżeczki żelatyny +30 ml zimnej wody

PRZYGOTOWANIE
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Do garnuszka wlać mleczko kokosowe, dodać mus kokosowy i podgrzewać ciągle mieszając. Mus powinien się rozpuścić, a całość być gorąca, ale nie zagotować się.
  • Dodać do mleczka z musem białą czekoladę połamaną na kostki i delikatnie wymieszać do rozpuszczenia. Przelać masę do większej miski.
  • Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i ogrzania. Wmieszać energicznie ciepłą żelatynę do czekoladowej masy i odstawić do ostudzenia. Masa powinna być lekko chłodna, ale płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (350 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Mus jest gotowy do wyłożenia na przygotowany blat ciasta/biszkoptu.

WSKAZÓWKI

Przygotowany mus kokosowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,3-1,4 cm wysokości.
Słowo kluczowe biała czekolada, kokos, mleczko kokosowe, mus do tortu, mus kokosowy, mus z białej czekolady

Zobacz także:

mus czekoladowy do tortu
mus czekoladowy do tortu
mus malinowy do tortu
mus malinowy do tortu
mus z białej czekolady do tortu
mus z białej czekolady do tortu
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo