Cofnij
mus kokosowy do tort

MUS KOKOSOWY (DO TORTU)

Joanna | chocololo.pl
Pyszny kokosowy mus z białą czekoladą do tortów i deserów.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady białej
  • 80 g musu kokosowego
  • 150 ml mleczka kokosowego (ok. 17% tłuszczu)
  • 350 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 3 łyżeczki żelatyny +30 ml zimnej wody

PRZYGOTOWANIE
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Do garnuszka wlać mleczko kokosowe, dodać mus kokosowy i podgrzewać ciągle mieszając. Mus powinien się rozpuścić, a całość być gorąca, ale nie zagotować się.
  • Dodać do mleczka z musem białą czekoladę połamaną na kostki i delikatnie wymieszać do rozpuszczenia. Przelać masę do większej miski.
  • Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i ogrzania. Wmieszać energicznie ciepłą żelatynę do czekoladowej masy i odstawić do ostudzenia. Masa powinna być lekko chłodna, ale płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (350 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Mus jest gotowy do wyłożenia na przygotowany blat ciasta/biszkoptu.

WSKAZÓWKI

Przygotowany mus kokosowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,3-1,4 cm wysokości.
Słowo kluczowe biała czekolada, kokos, mleczko kokosowe, mus do tortu, mus kokosowy, mus z białej czekolady