Mus czekoladowy (do tortu)

Mus czekoladowy (do tortu)

Jeśli chcecie przygotować czekoladowy tort, może skusi Was mus czekoladowy? Pyszny i puszysty. Po prostu idealny w połączeniu z czekoladowym ciastem lub biszkoptem. Ten mus możecie przygotować też w formie deserków z owocami lub bitą śmietaną. Składniki podałam na 2 warstwy do tortu o średnicy 18 cm. Zamieszczam też odrobinę wskazówek, które mogą być pomocne.
mus czekoladowy do tortu

Mus czekoladowy (do tortu) - wskazówki

Jakich składników użyć do musu czekoladowego?

Czekolada Czekolada gorzka o zawartości kakao 60-80% (użyłam 74%) i czekolada mleczna.

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.

W składnikach wymienionych w przepisie śmietanka pojawia się 2 razy. To nie błąd. 180 ml śmietanki jest potrzebne do rozpuszczenia czekolady. Ta śmietanka może być w temp. pokojowej. Natomiast 320 ml śmietanki musi być dobrze schłodzone. Tą śmietankę ubijamy.

Czy można użyć śmietanki 30%?

Ze śmietanką 30% mus będzie mniej gęsty, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość żelatyny o pół łyżeczki.

Żelatyna – Zwykła, uniwersalna żelatyna w proszku.
 

Przygotowanie musu czekoladowego i wskazówki.

  1. Żelatynę trzeba zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Musi sobie poleżeć, nie przyspieszamy tego procesu.
  2. Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia, nie zagotowujemy jej. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy dosłownie na 30 sekund. Następnie trzeba zalać nią wcześniej połamaną na kostki czekoladę (gorzką i mleczną). Zostawiamy całość na kilka sekund, żeby czekolada się roztopiła. W tym czasie można podgrzać żelatynę.
  3. Czekoladę trzeba wymieszać na gładki sos i wlać ciepłą żelatynę, energicznie mieszając. Odstawić do ostudzenia, ale trzeba pilnować, aby rozpuszczona czekolada ze śmietanką i żelatyną nie schłodziła się za mocno. Wtedy ciężej jest rozmieszać czekoladową masę z ubitą śmietanką.
  4. Schłodzoną śmietankę trzeba ubić na gęsty i puszysty krem, ale nie na sztywno. Taką śmietankę ciężko wmieszać i jest duże prawdopodobieństwo, że mus się zwarzy.

Ważne jest odpowiednie przygotowanie żelatyny, ponieważ podgrzana za mocno traci swoje żelujące właściwości.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
 

Dodatkowe informacje:

 – Przygotowany mus czekoladowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.

– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów/musów i chcecie tylko jedną warstwę tego musu, można podzielić składniki na pół i przygotować mus z połowy porcji.

Musu czekoladowego trzeba użyć od razu. Nie można go odkładać na potem. Najlepiej przygotować sobie blaty ciasta lub biszkoptu wcześniej, a pierwszy już mieć zapięty w rant na podkładce.

– Tort z musem składamy w rancie (może być zabezpieczony folią rantową). Mus jest dość płynny, chociaż nie powinien wypłynąć z tortownicy, to może wylać się za biszkopt. Jeśli nie macie rantu to można złożyć tort w tortownicy (o średnicy ciasta/biszkoptu; tej, w której go piekliście) wyłożonej folią rantową lub papierem, pamiętając, że ciasto lubi się nieco skurczyć podczas pieczenia i nie będzie idealnie pasować do tortownicy. Czasem jest ok, ale innym razem można dać 2 warstwy papieru do pieczenia lub folii, żeby te 1-2 mm szczeliny wypełnić.

– Tak jak w torcie z malinami i musem czekoladowym, można dodać do musu maliny. Będą pasować także jagody, borówki lub porzeczka.

– Owoce muszą być umyte i dokładnie osuszone.

– Można między warstwę musu dać żelkę owocową.

mus czekoladowy do tortu
mus czekoladowy do tortu

Przepis na mus czekoladowy (do tortu):

mus czekoladowy do tortu

MUS CZEKOLADOWY (DO TORTU)

Joanna | chocololo.pl
Pyszny mus czekoladowy do tortów i deserów.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 180 ml śmietanki 36%
  • 320 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

PRZYGOTOWANIE
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
  • Śmietankę (180 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (320 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Mus jest gotowy do wyłożenia na przygotowany blat ciasta/biszkoptu.

WSKAZÓWKI

– Przygotowany mus czekoladowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, mus czekoladowy, tort, tort czekoladowy

Zobacz także:

Obserwuj Chocololo:

1 FacebookPinterestEmail

11 komentarzy

Ewelina 11 stycznia 2024 - 23:19

Witam.Na 1 przełożenie tortu o średnicy 26 cm z jakich proporcji zrobić mus czekoladowy?

Reply
Joanna | Chocololo 12 stycznia 2024 - 09:51

Dzień dobry, na 1 warstwę musu do tortownicy 26 cm wystarczy całość z podanego przepisu.

Reply
Milena 22 lutego 2024 - 14:47

Czy mogę dać sama mleczna czekoladę jak nie mam gorzkiej? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

Reply
Joanna | Chocololo 23 lutego 2024 - 12:37

Tak, można zrobić z samej mlecznej (250 g), można zwiększyć trochę ilość żelatyny i dać jej 2 łyżeczki. Napiszę tylko, że z samą mleczną mus będzie delikatniejszy, słodszy i mniej czekoladowy 😉

Reply
Aneta 1 maja 2024 - 21:22

Witam, chce zrobić mus do tortu z zelka malinową, tort ma 24 cm i trzy blaty ..dwa przełożenia czy może mi pani podać ilość składników jaka powinna być na tą wielkość i czy z samej gorzkiej czekolady może być zrobiony? Nie chce aby był słodki za mocno. Z góry dziękuję i pozdrawiam Aneta

Reply
Joanna | Chocololo 2 maja 2024 - 10:38

Dzień dobry! Z samej gorzkiej czekolady mus będzie zupełnie inny, gęstszy, cięższy i nie będzie tak puszysty i lekki. Nie zmieniałabym proporcji. Jeśli chodzi o ilość składników, to na tortownicę 24 cm wszystko mnożymy x1.7, czyli np. 100g czekolady gorzkiej x1.7 to będzie 170g.Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Reply
Ola 3 maja 2024 - 21:10

Jakie proporcje na mus tylko z czekolady 64%?

Reply
Joanna | Chocololo 4 maja 2024 - 13:28

Takie same, we wskazówkach napisałam widełki. 60-80% będzie ok, sama użyłam 74% 🙂

Reply
Karolina 20 czerwca 2024 - 13:33

Dzień dobry, czy Mus można zrobić dzień przed przełożeniem?

Reply
Joanna | Chocololo 20 czerwca 2024 - 14:00

Dzień dobry, nie, mus trzeba zrobić bezpośrednio przed składaniem tortu (już mieć gotowy biszkopt/ciasto). Wszystkie informacje są we wskazówkach. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Karolina 20 czerwca 2024 - 18:38

dzikęuję, umknęło mi

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo