Maślany krem z mlekiem w proszku (tynk Milky Way)
Przepyszny krem maślany o mlecznym smaku, inaczej nazywany także kremem Milky Way. To rewelacyjny krem z mlekiem w proszku do tynkowania i ozdoby tortów lub babeczek. Koniecznie musi to być mleko tłuste, nie granulowane. Dzięki niemu smak kremu jest bardzo mleczny, ma świetną konsystencję i przyjemnie się z nim pracuje. Maślany krem z mlekiem w proszku (tynk Milky Way) nie jest też trudny do przygotowania, jednak warto podążać za wskazówkami i przepisem. Polecam gorąco!
Maślany krem z mlekiem w proszku (tynk Milky Way) - wskazówki
Jakich składników potrzeba do maślanego kremu z mlekiem w proszku?
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.
Do tego kremu maślanego masło powinno być miękkie, ale może być jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę.
Masło ubijamy ok. 7-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera lub tego, czy będziecie je chłodzić w międzyczasie). Ja ubijam je 10 minut, wtedy masło jest puszyste i prawie białe.
Dodatkowo, jeśli szybko się ociepla (np. jest wysoka temperatura otoczenia, lato itp.) i zaczyna słabo ubijać, wkładamy je na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, po 1 minucie znów wkładamy na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, aż będzie jasne i puszyste.
Z tego względu polecam latem przygotowywać krem w metalowej misce.
Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku o zawartości tłuszczu 26%. Nie powinno być w granulkach.
Mleko – Zwykłe mleko 2% lub 3,2%. Zdradzę Wam też, że robiłam raz ten krem z mlekiem ryżowo-kokosowym i też mi wyszedł.
Cukier – Drobny cukier do wypieków, może być też cukier puder.
Cukier waniliowy – Może to być zwykły cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią. Jak najbardziej można użyć ekstraktu waniliowego. Dodajemy go do mleka, tak samo jak cukier.
Jak przygotować tynk Milky Way?
- Najpierw przesiewamy mleko w proszku do miseczki. To konieczne, aby nie było później grudek w kremie i mleko ładnie się rozpuściło w mieszance mleka z cukrem.
- Następnie podgrzewamy zwykłe mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy je do ostudzenia.
- Ucieramy masło mikserem na puszystą i jasną masę. Zajmie to ok. 10 minut. Odstawiamy utarte masło na chwilę.
- Teraz do wystudzonego mleka z cukrem przesiewamy 1/3 mleka w proszku i energicznie mieszamy. Najlepiej trzepaczką lub metalową mątewką (taką ze sprężynką). Następnie przesiewamy kolejną 1/3 i mieszamy, ostatnią porcję przesiewamy i ponownie energicznie mieszamy.
- Od razu dodajemy sporą łyżkę mlecznej mieszanki do masła i miksujemy. Dodajemy po dużej łyżce jak poprzednia się wmiesza.
- Gdy dodamy całą mleczną mieszankę, to miksujemy całość jeszcze 2-3 minuty. Krem powinien być gładki.
Dodatkowe informacje:
– Przygotowany krem maślany z mlekiem w proszku wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
– Może być wykorzystany do ozdabiania babeczek.
– Tynk Milky Way można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed tynkowaniem zostawić w temp. pokojowej, aby się ocieplił. Po tym warto przez go ponownie ubić mikserem. 1-2 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
– Krem można mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki, gdy osiągnie temp. pokojową ubijamy go 1-2 minuty.
– Jeśli macie ochotę na bardziej intensywny kolor, można do kremu (pod koniec ubijania) dodać barwnik.
Po otynkowani tortu, w zależności od grubości tynku, może zostać trochę kremu do dekoracji.
Przepis na maślany krem z mlekiem w proszku (tynk Milky Way):
MAŚLANY KREM Z MLEKIEM W PROSZKU (TYNK MIKLY WAY)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 200 g masła (w temp. pokojowej; miękkie)
- 80 g mleka w proszku (tłuste; nie granulowane)
- 70 ml mleka
- 60 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE
- Mleko w proszku przesiać do miseczki i odłożyć.
- Zwykłe mleko podgrzać razem z cukrem i cukrem waniliowym w garnuszku, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
- W misce utrzeć masło na jasną (prawie białą) i puszystą masę. Zajmie to 10 minut. Na chwilę odłożyć utarte masło.
- Do wystudzonego mleka w 3 turach przesiać ponownie mleko w proszku. Za każdym razem dokładnie i energicznie je wmieszać. Powstanie gęsta masa.
- Miksując masło dolewać po dużej łyżce masy mlecznej. Kolejną wlewać, gdy poprzednia się wmiesza.
- Krem miksować jeszcze 1-2 minuty na niskich obrotach.