Marchewkowe oponki (pieczone)

Marchewkowe oponki (pieczone)

Po brazylijskim cieście marchewkowym pora na marchewkowe oponki pieczone, przygotowane dokładnie tak, jak wspomniane ciasto.  Pięknie pomarańczowe, bardzo miękkie i wilgotne. Przepyszne i polane czekoladą. Z podanego przepisu wychodzi 12 malutkich oponek. Możecie wypełnić otwory foremki nieco wyżej niż na zdjęciach z przygotowań. Wtedy marchewkowych oponek wyjdzie ok. 8. Trzeba piec je dłużej o ok. 2 minuty. Te oponki są bardziej wilgotne i nawet lekko lepkie, nie takie jak inne na blogu. Są cięższe, ale jednocześnie delikatne. Po upieczeniu warto zostawić je na 2-3 minuty i po tym czasie delikatnie przejechać nożem przy krawędzi każdej oponki, aby ładnie się odkleiła, bo nie wyskakują z formy tak ochoczo jak pozostałe. Nie jest to jednak duży problem, a tylko minuta dodatkowej pracy. Warto przygotować te oponki, są naprawdę pyszne i będą znikać jedna po drugiej.
marchewkowe oponki (pieczone)

Marchewkowe oponki (pieczone) - wskazówki

Przygotowanie ciasta na marchewkowe oponki jest wyjątkowo proste i zajmuje kilka chwil.

Marchew – Polecam jak najbardziej soczystą i intensywną w kolorze marchewkę, dzięki czemu oponki będą mieć piękny kolor.

Marchewkę blendujemy na gładką masę razem z pozostałymi składnikami na ciasto (poza mąką i proszkiem do pieczenia). Jeżeli macie mocny blender lub malakser, to można pokroić ją w nieduże kawałki lub plastry. Jeśli macie słabszy, polecam zetrzeć marchew na tarce o drobnych oczkach i dopiero zblendować.

Jajko Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Olej – Rzepakowy, nie zamieniamy na masło.

Cukier – Drobny, biały cukier do wypieków.

Mąka – Tortowa mąka pszenna.

Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.

Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.

Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.

Przepis na 12 małych oponek.

przepis na marchewkowe oponki

Marchewkowe oponki (pieczone) - przechowywanie

Przechowujemy je w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Marchewkowe oponki z czekoladą  najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni.

Można zostawić je w temperaturze pokojowej na cały dzień do momentu upieczenia, ale później warto schować je do lodówki, oczywiście w pojemniku. W lodówce czekolada twardnieje i świetnie chrupie.

marchewkowe oponki (pieczone)

Smacznego!

Przepis na pyszne oponki marchewkowe (pieczone):

marchewkowe oponki (pieczone)

MARCHEWKOWE OPONKI (PIECZONE)

Joanna | Chocololo
Wilgotne, intensywnie pomarańczowe oponki pieczone z dodatkiem marchewki.
Przepis na 12 małych oponek.

SKŁADNIKI
  

  • 80 g marchwi (drobno pokrojonej lub startej na tarce)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 80 g cukru drobnego
  • 70 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka oleju

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na oponki wysmarować masłem.
  • W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Do malaksera dać jajko, cukier, olej i marchew (pokrojoną lub startą). Wszystko zmiksować/zblendować na jednolitą, pomarańczową masę.
  • Do marchewkowej masy przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10-12 minut, do suchego patyczka.
  • Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po 2-3 minutach wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, marchew, oponki, pieczone oponki

Zobacz także:

bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)
bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)
pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą
pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x