Marchewkowe oponki (pieczone)
Po brazylijskim cieście marchewkowym pora na marchewkowe oponki pieczone, przygotowane dokładnie tak, jak wspomniane ciasto. Pięknie pomarańczowe, bardzo miękkie i wilgotne. Przepyszne i polane czekoladą. Z podanego przepisu wychodzi 12 malutkich oponek. Możecie wypełnić otwory foremki nieco wyżej niż na zdjęciach z przygotowań. Wtedy marchewkowych oponek wyjdzie ok. 8. Trzeba piec je dłużej o ok. 2 minuty. Te oponki są bardziej wilgotne i nawet lekko lepkie, nie takie jak inne na blogu. Są cięższe, ale jednocześnie delikatne. Po upieczeniu warto zostawić je na 2-3 minuty i po tym czasie delikatnie przejechać nożem przy krawędzi każdej oponki, aby ładnie się odkleiła, bo nie wyskakują z formy tak ochoczo jak pozostałe. Nie jest to jednak duży problem, a tylko minuta dodatkowej pracy. Warto przygotować te oponki, są naprawdę pyszne i będą znikać jedna po drugiej.

Marchewkowe oponki (pieczone) - wskazówki
Przygotowanie ciasta na marchewkowe oponki jest wyjątkowo proste i zajmuje kilka chwil.
Marchew – Polecam jak najbardziej soczystą i intensywną w kolorze marchewkę, dzięki czemu oponki będą mieć piękny kolor.
Marchewkę blendujemy na gładką masę razem z pozostałymi składnikami na ciasto (poza mąką i proszkiem do pieczenia). Jeżeli macie mocny blender lub malakser, to można pokroić ją w nieduże kawałki lub plastry. Jeśli macie słabszy, polecam zetrzeć marchew na tarce o drobnych oczkach i dopiero zblendować.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Olej – Rzepakowy, nie zamieniamy na masło.
Cukier – Drobny, biały cukier do wypieków.
Mąka – Tortowa mąka pszenna.
Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.
Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.
Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.
Przepis na 12 małych oponek.

Marchewkowe oponki (pieczone) - przechowywanie
Przechowujemy je w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Marchewkowe oponki z czekoladą najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni.
Można zostawić je w temperaturze pokojowej na cały dzień do momentu upieczenia, ale później warto schować je do lodówki, oczywiście w pojemniku. W lodówce czekolada twardnieje i świetnie chrupie.

Smacznego!
Przepis na pyszne oponki marchewkowe (pieczone):

MARCHEWKOWE OPONKI (PIECZONE)
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 80 g marchwi (drobno pokrojonej lub startej na tarce)
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 60 ml oleju
- 80 g cukru drobnego
- 70 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka oleju
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na oponki wysmarować masłem.
- W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
- Do malaksera dać jajko, cukier, olej i marchew (pokrojoną lub startą). Wszystko zmiksować/zblendować na jednolitą, pomarańczową masę.
- Do marchewkowej masy przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Krótko, tylko do połączenia składników.
- Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10-12 minut, do suchego patyczka.
- Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po 2-3 minutach wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia
- Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
- Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.