80gmarchwi(drobno pokrojonej lub startej na tarce)
1jajko(w temp. pokojowej)
60mloleju
80gcukru drobnego
70gmąki pszennej
½łyżeczkiproszku do pieczenia
Dodatkowo
50gczekolady gorzkiej
50gczekolady mlecznej
1łyżeczkaoleju
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na oponki wysmarować masłem.
W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
Do malaksera dać jajko, cukier, olej i marchew (pokrojoną lub startą). Wszystko zmiksować/zblendować na jednolitą, pomarańczową masę.
Do marchewkowej masy przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Krótko, tylko do połączenia składników.
Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10-12 minut, do suchego patyczka.
Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po 2-3 minutach wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia
Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.