Cofnij
marchewkowe oponki (pieczone)

MARCHEWKOWE OPONKI (PIECZONE)

Joanna | Chocololo
Wilgotne, intensywnie pomarańczowe oponki pieczone z dodatkiem marchewki.
Przepis na 12 małych oponek.

SKŁADNIKI
  

  • 80 g marchwi (drobno pokrojonej lub startej na tarce)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 80 g cukru drobnego
  • 70 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka oleju

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na oponki wysmarować masłem.
  • W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Do malaksera dać jajko, cukier, olej i marchew (pokrojoną lub startą). Wszystko zmiksować/zblendować na jednolitą, pomarańczową masę.
  • Do marchewkowej masy przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10-12 minut, do suchego patyczka.
  • Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po 2-3 minutach wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, marchew, oponki, pieczone oponki