Krajanka kokosowo-czekoladowa

Krajanka kokosowo-czekoladowa

Spontanicznie do kawy powstał świetny przepis na ciasteczkową krajankę. Lubię krajanki, ostatnio przygotowałam duże ciastko z masłem orzechowym i kawałkami czekolady w kwadratowej formie. Kroiłam je na trójkąty, które znikały jeden po drugim. Teraz jednak chciałam mniejszą porcję, padło więc na niedużą keksówkę. Powstały ciasteczkowe batoniki kokosowo-czekoladowe. Pyyyszne, kokos jest mocno wyczuwalny, więc jeśli lubicie połączenie kokos-czekolada, to krajanka jest dla Was. Na spodzie znalazło się kokosowe ciastko, na nim masa kokosowa z białą czekoladą i czekoladowa polewa. Do wszystkiego użyłam tłustego mleczka kokosowego dla podkreślenia smaku. Przepis jest prosty do przygotowania. Ile czasu zajęło przygotowanie krajanki? Może z 1,5 godziny łącznie ze studzeniem. Wspomnę jednak, że najlepsza jest następnego dnia. Smaki przegryzają się, a po kilku minutach w temperaturze pokojowej cudnie mięknie. Polecam gorąco!
przepis na krajankę ciasteczkową o smaku kokosowo-czekoladowym

Krajanka ciasteczkowa kokosowo-czekoladowa - wskazówki

Kokosowe ciastko.

Masło i żółtko do ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.

Żółtko można w miseczce włożyć do większej z ciepłą wodą. Masło pokroić w drobną kostkę i położyć na talerzyku (na dekoderze najlepiej :D). Będzie szybciej.

Mąka – Użyłam białej mąki pszennej tortowej, ale można ją zamienić na jasną orkiszową typ 700. Sprawdzona mieszanka bezglutenowa też będzie ok.

Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość, zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki ryżowej (odmierzonej do ciasta).

Ja do mielenia użyłam blender ręczny. Do węższej i wyższej miski (może być np. kielich, który macie w zestawie z blenderem) wsypałam odmierzoną mąkę i wiórki. Całość zmieliłam. Nie mielcie zbyt długo, bo na ostrzach powstanie pasta. Jak już powstała, to użycie jej.

Ciastko pieczemy do zarumienienia. Później wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy w formie do ostudzenia.

 

Masa kokosowa.

Mleczko kokosowe – Powinno być tłuste ok. 17-19% tłuszczu. Nie light, ale też nie śmietanka kokosowa.

Olej kokosowy – Polecam nierafinowany olej bio, który ma kokosowy aromat. Jeśli nie macie oleju, to można zastąpić go zwykłym masłem.

Jeśli macie ochotę, do masy (na etapie podgrzewania śmietanki) można dodać kilka kropli naturalnego ekstraktu kokosowego.

 

Polewa czekoladowa.

Mleczko kokosowe –  Tak samo jak w przypadku masy kokosowej, mleczko powinno być tłuste ok. 17-19% tłuszczu.

Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao ok. 60-70%. Dla czekolady ok. 80% dodajcie 15 ml więcej mleczka. Sama mleczna czekolada może być zbyt słodka, więc warto pomieszać ją z gorzką w proporcji 50:50.

Co jeśli polewa się rozwarstwi?

To nic. Może się tak zdarzyć w zależności od mleczka kokosowego lub użytej czekolady. Wtedy wystarczy zagotować szybko trochę mleczka kokosowego i 1 łyżkę wrzącego mleczka wmieszać do ciepłej polewy. Bardzo energicznie. Można powtórzyć jeszcze raz w razie potrzeby.

Przepis na formę 20×10 cm. To 8 batoników lub małych kwadracików (jak brownie).

kokosowe ciastko z masą kokosową i polewą czekoladową

Krajanka kokosowo-czekoladowa - przechowywanie

Kokosowo-czekoladowa krajanka powinna pozostać w lodówce. Można zabezpieczyć ją w formie folią spożywczą lub przełożyć do szczelnego pojemnika. Będzie dobra do 4-5 dni. Warto przechowywać ją w całości pokrojoną.

Polecam przed podaniem wyjąć krajankę lub kawałek na talerzyk i zostawić na 10 minut w temp. pokojowej. Przyjemnie zmięknie, choć prosto z lodówki też jest smaczna.

Krajankę można mrozić. Wystarczy kawałki zawinąć osobno (lub po 2) w folię spożywczą. Mrozić do 2-3 miesięcy.

prosty przepis na ciastko kokosowe z masą kokosową i polewą czekoladową

Smacznego!

Przepis na ciasteczkową krajankę kokosowo-czekoladową:

przepis na krajankę ciasteczkową o smaku kokosowo-czekoladowym

KRAJANKA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA

Joanna | Chocololo
Ciasteczkowa krajanka kokosowo-czekoladowa w formie batoników.
Przepis na formę 20x10 cm (8 batoników)

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciastko

  • 40 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 żółtko (w temp. pokojowej)
  • 35 g cukru pudru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g wiórków kokosowych mielonych
  • 10 g wiórków kokosowych
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę kokosową

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 60 g czekolady białej
  • 70 ml mleczka kokosowego
  • 20 g oleju kokosowego

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g mleczka kokosowego
  • 15 g oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, zmielone wiórki, wiórki i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Zajmie to ok. 2-3 minuty. Ciągle miksując dodać żółtko, a gdy składniki się połączą wsypać mieszankę mąki. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do formy i równo rozsmarować. Piec ok. 15 minut. Powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć je z piekarnika i odstawić w formie do wystudzenia.
  • Przygotować masę kokosową. Do miski wsypać wiórki kokosowe i odłożyć na chwilę.
  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Ciepłym zalać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Ciepłą masę wymieszać z wiórkami kokosowymi.
  • Kokosową masę (może być ciepła) wyłożyć na ciastko w formie i wyrównać. Gdy ostygnie schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
  • Przygotować polewę czekoladową. W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe i olej prawie do wrzenia. Gorącym zalać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
  • Letnią polewę wylać na masę kokosową, wyrównać. Całość schłodzić jeszcze min. 15 minut w lodówce (do całkowitego ostygnięcia czekolady).
  • Pokroić w paseczki lub kostkę.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, ciastka, ciasto, czekolada biała, czekolada gorzka, kokos, krajanka, mleczko kokosowe, olej kokosowy, wiórki kokosowe

Zobacz także:

domowe batoniki Bounty
domowe batoniki Bounty
roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)
roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)
kokosanki w czekoladzie
kokosanki w czekoladzie
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2025. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x