Cofnij
przepis na krajankę ciasteczkową o smaku kokosowo-czekoladowym

KRAJANKA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA

Joanna | Chocololo
Ciasteczkowa krajanka kokosowo-czekoladowa w formie batoników.
Przepis na formę 20x10 cm (8 batoników)

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciastko

  • 40 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 żółtko (w temp. pokojowej)
  • 35 g cukru pudru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g wiórków kokosowych mielonych
  • 10 g wiórków kokosowych
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę kokosową

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 60 g czekolady białej
  • 70 ml mleczka kokosowego
  • 20 g oleju kokosowego

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g mleczka kokosowego
  • 15 g oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, zmielone wiórki, wiórki i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Zajmie to ok. 2-3 minuty. Ciągle miksując dodać żółtko, a gdy składniki się połączą wsypać mieszankę mąki. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do formy i równo rozsmarować. Piec ok. 15 minut. Powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć je z piekarnika i odstawić w formie do wystudzenia.
  • Przygotować masę kokosową. Do miski wsypać wiórki kokosowe i odłożyć na chwilę.
  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Ciepłym zalać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Ciepłą masę wymieszać z wiórkami kokosowymi.
  • Kokosową masę (może być ciepła) wyłożyć na ciastko w formie i wyrównać. Gdy ostygnie schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
  • Przygotować polewę czekoladową. W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe i olej prawie do wrzenia. Gorącym zalać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
  • Letnią polewę wylać na masę kokosową, wyrównać. Całość schłodzić jeszcze min. 15 minut w lodówce (do całkowitego ostygnięcia czekolady).
  • Pokroić w paseczki lub kostkę.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, ciastka, ciasto, czekolada biała, czekolada gorzka, kokos, krajanka, mleczko kokosowe, olej kokosowy, wiórki kokosowe