Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, zmielone wiórki, wiórki i proszek do pieczenia. Odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Zajmie to ok. 2-3 minuty. Ciągle miksując dodać żółtko, a gdy składniki się połączą wsypać mieszankę mąki. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy i równo rozsmarować. Piec ok. 15 minut. Powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć je z piekarnika i odstawić w formie do wystudzenia.
Przygotować masę kokosową. Do miski wsypać wiórki kokosowe i odłożyć na chwilę.
W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Ciepłym zalać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Ciepłą masę wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Kokosową masę (może być ciepła) wyłożyć na ciastko w formie i wyrównać. Gdy ostygnie schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
Przygotować polewę czekoladową. W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe i olej prawie do wrzenia. Gorącym zalać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
Letnią polewę wylać na masę kokosową, wyrównać. Całość schłodzić jeszcze min. 15 minut w lodówce (do całkowitego ostygnięcia czekolady).
Pokroić w paseczki lub kostkę.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, ciastka, ciasto, czekolada biała, czekolada gorzka, kokos, krajanka, mleczko kokosowe, olej kokosowy, wiórki kokosowe