Kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie

Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający. W przepisie znajdziecie gorzką czekoladę do zanurzania kokosanek, jednak wielbiciele mega słodkości mogą użyć mlecznej i będzie pysznie.
kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie - wskazówki

Kokosanki są bardzo proste do przygotowania. To także dobry przepis, w którym możecie wykorzystać zamrożone białka jaj.

Należy pamiętać żeby miska, w której ubijamy białka była czysta i sucha. Mieszadła także.

Czekolada – można wykorzystać gorzką lub mleczną (dowolnie), chociaż kokosanki są całkiem słodkie i czekolada gorzka będzie super.

Wiórki z mlekiem skondensowanym i białkiem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można to zrobić łyżką i delikatnie uformować ciastka palcami. Sama użyłam niewielkiej gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml.

Przepis na ok. 20 kokosanek.

kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie - przechowywanie

Najlepiej przechowywać kokosanki w temperaturze pokojowej, w pojemniku. Będą dobre przez ok. 3 dni. Kokosanki można mrozić. Nie dłużej niż 3 miesiące. Po wyjęciu z zamrażarki pozostawić na 15 minut na talerzyku,  żeby się ociepliły.

kokosanki w czekoladzie

Smacznego!

kokosanki w czekoladzie

KOKOSANKI W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Przepis na 20 kokosanek.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 białka
  • ¾ szklanki mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 150 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blaszkę (płytką prostokątną, lub standardową na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mleko skondensowane, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i przesianą mąkę ziemniaczaną.
  • W czystej i suchej misce umieścić białka jaj, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą, sztywną pianę.
  • Ubite białka wmieszać delikatnie w przygotowaną masę z wiórków kokosowych. Przy pomocy łyżki przenosić porcje kokosanek, wielkości i kształtu orzecha włoskiego (lub odrobinę większe) na przygotowaną blaszkę.
  • Kokosanki piec ok.15-20 minut, aż lekko się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i gdy po 5 minutach lekko stwardnieją przenieść na kratkę do ostudzenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Spody kokosanek zanurzać w czekoladzie, otrząsać delikatnie z jej nadmiaru i odkładać z powrotem na wystudzoną blaszkę z papierem do pieczenia. Pozostałą czekoladę przelać do worka cukierniczego i zrobić paseczki na kokosankach.
  • Kokosanki odłożyć aż czekolada stwardnieje, można też wstawić je na 15 minut do lodówki.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, kokos, kokosanki, wiórki kokosowe

Zobacz także:

bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)
roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo