Kokosanki w czekoladzie
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający. W przepisie znajdziecie gorzką czekoladę do zanurzania kokosanek, jednak wielbiciele mega słodkości mogą użyć mlecznej i będzie pysznie.
Kokosanki w czekoladzie - wskazówki
Kokosanki są bardzo proste do przygotowania. To także dobry przepis, w którym możecie wykorzystać zamrożone białka jaj.
Należy pamiętać żeby miska, w której ubijamy białka była czysta i sucha. Mieszadła także.
Czekolada – można wykorzystać gorzką lub mleczną (dowolnie), chociaż kokosanki są całkiem słodkie i czekolada gorzka będzie super.
Wiórki z mlekiem skondensowanym i białkiem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można to zrobić łyżką i delikatnie uformować ciastka palcami. Sama użyłam niewielkiej gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml.
Przepis na ok. 20 kokosanek.
Kokosanki w czekoladzie - przechowywanie
Najlepiej przechowywać kokosanki w temperaturze pokojowej, w pojemniku. Będą dobre przez ok. 3 dni. Kokosanki można mrozić. Nie dłużej niż 3 miesiące. Po wyjęciu z zamrażarki pozostawić na 15 minut na talerzyku, żeby się ociepliły.
Smacznego!
KOKOSANKI W CZEKOLADZIE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 białka
- ¾ szklanki mleka skondensowanego (słodzonego)
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 150 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blaszkę (płytką prostokątną, lub standardową na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mleko skondensowane, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i przesianą mąkę ziemniaczaną.
- W czystej i suchej misce umieścić białka jaj, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą, sztywną pianę.
- Ubite białka wmieszać delikatnie w przygotowaną masę z wiórków kokosowych. Przy pomocy łyżki przenosić porcje kokosanek, wielkości i kształtu orzecha włoskiego (lub odrobinę większe) na przygotowaną blaszkę.
- Kokosanki piec ok.15-20 minut, aż lekko się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i gdy po 5 minutach lekko stwardnieją przenieść na kratkę do ostudzenia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Spody kokosanek zanurzać w czekoladzie, otrząsać delikatnie z jej nadmiaru i odkładać z powrotem na wystudzoną blaszkę z papierem do pieczenia. Pozostałą czekoladę przelać do worka cukierniczego i zrobić paseczki na kokosankach.
- Kokosanki odłożyć aż czekolada stwardnieje, można też wstawić je na 15 minut do lodówki.