Angielskie ciasteczka owsiane Hobnobs z czekoladą
Owsiane ciasteczka à la brytyjskie Hobnobs. To popularne ciasteczka w Wielkiej Brytanii, które przygotowane są z płatków owsianych, mąki i kilku dodatków mniej lub bardziej zdrowych. Sprzedawane są także w Nowej Zelandii, Kanadzie czy Australii. Można je znaleźć w wersji z czekoladą i bez, a że jesteśmy na czekoladowym blogu, to wiadomo którą wersję tutaj przygotujemy. Ciastka są pyszne, lekko miodowe, słodkie, kruche na zewnątrz, ale miękkie w środku. Spody ciastek posmarowane są grubą warstwą czekolady. Wymieszałam mleczną i gorzką. Owsiane ciasteczka Hobnobs robi się szybko, składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej. Są syte, idealne na deser lub słodkie, drugie śniadanie.

Hobnobs - ciasteczka owsiane z czekoladą - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania ciastek owsianych.
Płatki owsiane – Użyłam bezglutenowych płatków owsianych, ale mogą być zwykłe np. górskie.
Mąka – Pszenne mąka tortowa, opcjonalnie mąka orkiszowa jasna typ 700.
Miód – Tak naprawdę można wykorzystać dowolny miód. Jasny wielokwiatowy, jeżeli chcecie, żeby smak był delikatny lub ciemniejszy np. gryczany żeby smak był intensywny.
Cukier – Drobny cukier biały lub brązowy.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu min 82%, nie zamieniajcie go na margarynę.
Czekolada – Do ciasteczek użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej 70% w proporcji pół na pół. Polecam to połączenie. Z samą mleczną czekoladą ciasteczka będą zbyt słodkie, więc użyjcie jej jeśli macie ochotę na coś mega słodkiego. Z samą gorzką będą ok.
Przygotowanie owsianych ciasteczek.
Ciastka Hobnobs są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy podgrzać miód z masłem, wymieszać jeszcze ciepły z cukrem i solą, następnie połączyć z resztą składników.
Z podanych w przepisie proporcji wychodzi ok. 14 ciastek. Ważyłam każdą kulkę surowego ciasta i powinny mieć ok. 35 g.
Kulki spłaszczamy. Można mocniej, wtedy ciastka szybciej się zarumienią i będą bardziej kruche. Pilnujcie więc czasu pieczenia, może być krótszy o np. 2 minuty.
Czekoladą grubo smarujemy spody ciastek i chowamy do lodówki dosłownie na 5-10 minut, aby czekolada stwardniała.
Przepis na 14 ciasteczek.

Hobnobs - brytyjskie ciasteczka owsiane z czekolada - przechowywanie
Te owsiane ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej. Najlepiej w szczelnym pojemniku, ale w woreczku spożywczym też będzie ok. Do 4-5 dni.
Można je mrozić (Upieczone i z czekoladą). Wystarczy zawinąć po 2 (lub więcej) ciastka w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Mrozimy do 3 miesięcy. Zamrożone ciastka wyciągamy na talerzyk i po ok. 20 minutach, gdy nabiorą temperatury pokojowej będą dobre.

Smacznego!
Przepis na angielskie ciasteczka owsiane Hobnobs:

HOBNOBS - BRYTYJSKIE CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 100 g masła
- 100 g cukru drobnego
- 50 g miodu
- 100 g płatków owsianych
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 150 g czekolady (gorzka i mleczna pół na pół)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W miseczce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
- Do garnuszka dać masło i mód. Podgrzewać, aż masło się rozpuści.
- Do większej miski wsypać cukier i sól. Dodać ciepłe masło z miodem i wymieszać dokładnie. Odstawić na chwilę, masa powinna nieco ostygnąć.
- Wsypać mieszankę mąki, płatków, sody i proszku do mokrych składników. Wymieszać dokładnie.
- Z ciasta formować kulki (o wadze ok. 35 g) i układać na blaszce w odstępach. Kulki spłaszczyć. Piec 12 minut aż się lekko zarumienią, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.
- Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odłożyć na chwilę do przestudzenia. Następnie nakładać łyżeczką porcje czekolady na spody ciastek i rozsmarować ją. Pozostałą czekoladę przełożyć do worka cukierniczego, odciąć koniec i zrobić na czekoladzie dodatkowe paseczki.
- Ciastka włożyć do lodówki na 5-10 minut, tylko żeby czekolada stwardniała.